Osobni razvoj

LUDI KRUG

MAMINA NEREALNA OČEKIVANJA Kako takva velika stvar majci može promaknuti? Treba prestati biti toliko usredotočena na svoju potrebu za ljubavlju, a više se baviti njihovom potrebom za poštovanjem

Foto: Pixabay


 

Jedan mi je odrastao muškarac pisao o svojoj majci:

Pomalo mi je neugodno što vam pišem o tome da se kao tridesetogodišnjak još uvijek nalazim u ludom krugu sa svojom majkom, jednako kao i moja dvojica braće. Znamo da nas ona voli jer toliko toga čini za nas. Naravno, i mi nju volimo.

…ona je nekako zamislila kako bi trebao izgledati idealan odnos majke i odraslog sina, a kada naš odnos nije takav, ona se osjeća nevoljenom te nam predbacuje da je zanemarujemo.

Međutim, mislim da je problem u tome što smo mi još uvijek na prvom mjestu u njezinu životu kao i kada smo bili mala djeca. Zbog toga je ona razočarana kada mi ne ispunimo njezina očekivanja. Naime, ona je nekako zamislila kako bi trebao izgledati idealan odnos majke i odraslog sina, a kada naš odnos nije takav, ona se osjeća nevoljenom te nam predbacuje da je zanemarujemo. Zbog toga mi osjećamo da nas ona ne poštuje dovoljno. Kada uđemo u taj ludi krug, ona iznosi neke događaje iz naše davne prošlosti. Ona nam može predbacivati stvari do u beskonačnost. Naša se obitelj drugima čini „savršenom”, ali mi dobro znamo kako su naši odnosi s majkom u stalnoj napetosti. Radujem se otkrivanju načina kako načelo ljubavi i poštovanja primijeniti na odnos između majke i odraslog sina.

Mama treba osluškivati što njezinome odraslome sinu leži na srcu. Isus je rekao da će čovjek ostaviti svoga oca i svoju majku i prionuti uza svoju ženu. Mama mora prihvatiti svoju ulogu kroz tri faze. Prva faza, mama usmjeruje svoga malenog sina; druga faza, mama savjetuje svoga tinejdžera (ona ne može nad njime ne može imati 24-satni nadzor); treća faza, mama otpušta sina.

Majka treba prestati biti toliko usredotočena na svoju potrebu za ljubavlju, a više se baviti potrebom svoga sina za poštovanjem. Tada će tek osjetiti povezanost s njim. Kako takva velika stvar majci može promaknuti?

Isus je rekao da sin treba otići od svojih roditelja. On teži većoj samostalnosti. Ako se spomenuta majka nastavi ovako odnositi prema svojoj trojici odraslih sinova, oni će se još više emocionalno udaljavati od nje. Treba prestati biti toliko usredotočena na svoju potrebu za ljubavlju, a više se baviti njihovom potrebom za poštovanjem. To je ona druga strana novčića. Tada će tek osjetiti povezanost sa svojim sinovima. Kako takva velika stvar majci može promaknuti? Možemo to usporediti s ocem koji od kćeri zahtijeva da ga poštuje, a propušta joj pružiti ljubav.

Majke i sinovi

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh