Roditelji i djeca

DR. EMERSON EGGERICHS

ZA MAJKE Što je važno za stvaranje osjećaja bliskosti s vašim sinom Mnoge majke teško razumiju „jezik“ svojih sinova. Koliko je iskazivanje poštovanja važno za stvaranje osjećaja bliskosti, potvrđuje i ova priča…

Za majke: Što je važno za stvaranje osjećaja bliskosti s vašim sinom

Foto: Shutterstock

 

Kada sa svojim sinom razgovarate s poštovanjem, to u njemu budi osjećaje bliskosti. Priču koja slijedi ispričao mi je jedan tata, a može vam poslužiti da stvari sagledate iz drugog kuta:

Prije nekoliko mjeseci sa svojom sam obitelji otputovao u Prag gdje smo namjeravali provesti vikend. Netom prije putovanja pročitali smo Vašu knjigu te su koncepti koje u njoj izlažete još bili svježi u našim glavama. Cijeli sam vikend proveo pomažući sestrinu mužu sagraditi kućicu na drvetu za njihovu djecu. Postavili smo uže po kojemu se trebalo na nju popeti, a kako se moj nećak malo bojao, moj se sin ponudio da će se popeti prvi. Nakon toga obojica su se nekoliko puta uspela i spustila niz to uže.

Često znam prijateljima prepričati taj događaj, a moj sin tada redovito dođe do mene i napeto čeka dio kada ću ga nazvati svojim ratnikom i junakom, a onda ode i nastavi se igrati

Prilikom jednog spusta moj je sin pao s visine od gotovo pet metara. To se događa kada tate ostavite nasamo s djecom. Jako se prestrašio, ali nije ništa slomio. Kada su se mame vratile kući, nisu bile baš sretne nakon što su čule što se dogodilo, ali ja sam tu situaciju iskoristio kao priliku da svome sinu pokažem koliko ga poštujem. Ispričao sam cijelu priču prikazavši ga kao hrabrog ratnika i junaka. Te su ga se riječi toliko dojmile da se naredna tri dana nije odvajao od mene.

Često znam prijateljima prepričati taj događaj, a moj sin tada redovito dođe do mene i napeto čeka dio kada ću ga nazvati svojim ratnikom i junakom, a onda ode i nastavi se igrati. Kada sam mu po povratku s vaše konferencije rekao da sam taj događaj prepričao pred 350 ljudi, lice mu se ozarilo velikim osmijehom. Znam da često iznevjerim svoga sina i da kao tata trebam naučiti još mnogo toga, ali također znam da kada ispričam ovu priču, on postaje vitez u sjajnu oklopu.

Obratite pažnju kako se sin danima nije odvajao od tate zbog toga što ga je on nazvao ratnikom i junakom. U odnosu prema svome sinu tata je pokazao poštovanje stoga je dječak imao želju biti u tatinoj blizini. Volio bih da svaka mama razmisli o tome. Maleni se na dubok način povezao sa svojim ocem, a ista se stvar događa kada se majka sinu obraća s poštovanjem…

Ulomak iz knjige „Majke i sinovi – i što poštovanje ima s njima“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh