Roditelji i djeca

KORISTAN SAVJET

Mnoge se majke pitaju kako poštovati svoga sina, evo što o tome kaže dr. Emerson Eggerichs „Majke su spremne učiti. One svojim voljenim sinovima žele dati najbolje od sebe. Međutim, često posrću kad im trebaju pokazati da ih poštuju jer ne znaju kako se to čini...“

Mnoge se majke pitaju kako poštovati svoga sina, evo što o tome kaže dr. Emerson Eggerichs

Foto: Shutterstock

 

Majčino poštovanje prema sinu stvara povezanost za kojom čezne svaka majka. Naravno, nećemo sad od mama tražiti da obuku vojničke čizme, puše cigare, zanimaju se za ratovanje i govore dubljim glasom kako bi se zbližile sa svojim sinovima. Ne, ona ne mora proći obuku na policijskoj akademiji. Nikako ne želimo poticati majke da postanu što muževnije. Štoviše, u prethodnom se svjedočanstvu ističe da majka ne odbacuje poruku poštovanja koju bi trebala odaslati svome sinu samo zato jer joj je to neugodno. Ovoj je majci na početku smetao način na koji njezin suprug komunicira s njihovim sinovima, odnosno smatrala ga je pogrešnim. Jezik kojim oni govore za majku ne smije biti neprihvatljiv; ona njihovu vrstu komunikacije treba prigrliti kao dio Božjeg plana. Dječakovo zanimanje za tehnike borbe mogle bi joj jednoga dana spasiti život kada je njezin devetnaestogodišnjak obrani od provalnika.

Potičem mame da zastanu i razmisle o ovome: ‘Zašto dječaci slušaju svog nogometnog trenera? Zašto dječaci odlaze u vojsku i podlažu se strogim zapovjednicima?’

Teme o kojima ovaj otac razgovara sa svojim sinovima upravo su obilježja odnosa međusobnog poštovanja. Siguran sam da pritom raspravljaju o vrijednostima kao što su čast, vjerodostojnost, promišljenost, odanost, hrabrost, razboritost, služenje i žrtvovanje. Već vidim da će ovi dječaci izrasti u muškarce koje će drugi slijediti, a žene im se diviti.

Potičem mame da zastanu i razmisle o ovome: „Zašto dječaci slušaju svog nogometnog trenera? Zašto dječaci odlaze u vojsku i podlažu se strogim zapovjednicima?” Mnoge će reći: „Nemam pojma”. Ovi muški vođe dječacima poručuju: „Vjerujem u tebe. Divim se onome što ti jesi. No vidiš li ti to sam? Jesi li svjestan u što se mogu razviti svi tvoji potencijali?” U američkoj vojsci potiču upravo to i zato dječaci hrle onamo.

Odnoseći se s poštovanjem prema sinu majka pomaže izgradnji odnosa između njega i oca. Slijedi primjer:

Primjenjivanjem onoga što sam naučila pročitavši vašu knjigu Ljubav i poštovanje postala sam potpora svome suprugu u nastojanju da on s našim sinom izgradi zdraviji odnos ispunjen međusobnim poštovanjem. Svome sam sinu počela govoriti kakvo ponašanje njegov otac od njega očekuje i želi.

Primjerice, moj suprug ne voli kada se djeca penju po namještaju. Kada to moj sin krene činiti, tada ga blago podsjetim da „trebamo poštovati to što tata naporno radi kako bismo imali sve što nam treba i to što on želi da te stvari čuvamo”. Moj sin na takvu komunikaciju mnogo bolje reagira nego kada se zaderem: „Nije li ti tata rekao da ne smiješ skakati po kauču?!”

Znam svome sinu reći: „Tata smatra da bi … zato što on želi ono što je za tebe najbolje. Trebamo poštovati tatine želje.” Čini se da naš sin (čak bolje od mene) razumije tatinu potrebu za poštovanjem i da će poslušati ono što se od njega traži iz čistog poštovanja prema njemu.

‘Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ?’

Živim u kući prepunoj testosterona, čak nam je i pas mužjak. Moj mi dvanaestogodišnji sin stalno zadaje muke i to me izluđuje. Druga dvojica imaju petnaest i trinaest godina… Kako da ih bolje shvatim? Što oni zapravo žele?… Pokušavam shvatiti što znači poštovati ih, ali to mi se čini vrlo teško. Željela bih im iskazivati poštovanje, ali nisam sigurna kako se to čini. Čak sam u rječniku potražila definiciju riječi „poštovanje”. Počela sam i moliti za to.

Majke su spremne učiti. One svojim voljenim sinovima žele dati najbolje od sebe. Međutim, često posrću kad im trebaju pokazati da ih poštuju jer ne znaju kako se to čini. One se poput ove majke iskreno pitaju: „Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ?”

Evo jednog jednostavnog odgovora na to pitanje: majka svome sinu pokazuje da ga poštuje kada prema njemu ima pozitivan stav bez obzira što on činio.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Majke i sinovi“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh