Svjedočanstva

SVJEDOČANSTVO KATOLIČKOG KANTAUTORA

LUKA BALVAN ‘Knjigu redovito čitam, jer me svaki put nešto dotakne. Nakon Mise više nisam ista osoba’ Luka Balvan, katolički kantautor i komunikolog, poslao nam je svoje svjedočanstvo nakon čitanja knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“. Što ga je posebno dotaknulo i zašto je ta knjiga dragocjeni biser u njegovu životu – pročitajte u svjedočanstvu

Luka Balvan: Knjiga 'Sveta misa. Najvažnija stvar na svijetu' dragocjeni je biser u mom životu

Luka Balvan s kćerima na audijenciji kod pape Franje


 

Sveta Misa zauzima posebno mjesto u mom životu, od moga rođenja pa do danas. Jedno vrijeme, kao dječak, išao sam na Svetu Misu potaknut primjerom svojih roditelja. Danas sam im neizmjerno zahvalan. Dobar roditeljski primjer pozitivno djeluje na kasniji razvoj i odgoj djece. U četvrtom razredu srednje škole, za vrijeme školskih praznika, išao sam iz svog rodnog grada Banja Luke na jednu duhovnu obnovu u Zagreb, koju je predvodio blagopokojni prof. Tomislav Ivančić. Tu sam, preko njegovih riječi, još dublje spoznao važnost Svete Mise. Misa mi je postala razgovor i molitva sa živim Bogom, i sve je nakon toga bilo drugačije. Poseban su dojam na mene ostavili dijelovi u kojima se čita Božja riječ; snažno je na moje srce i dušu utjecala i pretvorba. Tih dana za vrijeme Svete Mise, posebno me je dotaknuo Psalam 23 koji sam i uglazbio, i koji je ostavio poseban pečat (već više od 30 godina) na moj život i utjecao na to da se posvetim skladanju duhovnih tekstova nadahnutih čitanjem Svetoga pisma. To činim više od trideset godina i zahvalan sam Bogu što sam s kćerima tim povodom nedavno bio na audijenciji kod pape Franje, i što mi je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila „Red hrvatskog pletera“ zbog promicanja duhovne kulture više od 30 godina – u domovini i po cijelom svijetu.

Na mene su posebno utjecali dijelovi knjige koji se odnose na molitvu za bolesne i oslobođenje od ovisnosti. Knjigu redovito čitam, jer me svaki put nešto dotakne. Nakon Mise više nisam ista osoba…

Kako sam posljednjih nekoliko godina počeo nositi križ koji je Gospodin izradio po mojoj mjeri, dobio sam veliku milost živeći sakramentalnim životom, i po molitvi drugih za mene i moju obitelj. Neizmjerno sam zahvalan svim moliteljima. Vjerujem da kada molimo jedni za druge, čudesa se događaju.

Povremeno se čujem sa svojim bratom u Kristu Josipom Lončarom, i ovih dana u razgovoru rekao mi je da je napisao knjigu „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“. … Pročitao sam je u dahu.

Ono što je uvijek bilo postojano u mom životu jesu odlasci na Svete Mise. Povremeno se čujem sa svojim bratom u Kristu Josipom Lončarom, i ovih dana u razgovoru rekao mi je da je napisao knjigu „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“. Preporučio mi je da je pročitam. Odmah sam otišao u knjižaru „Sv. Antun“ na Kaptolu i kupio knjigu. Pročitao sam je u dahu. Na mene su posebno utjecali dijelovi knjige koji se odnose na molitvu za bolesne i za oslobođenje od ovisnosti. Knjigu redovito čitam, jer me svaki put nešto dotakne.

Nakon Mise više nisam ista osoba. Gospodin me toliko dotakne i uzme sve ono što sam donio, preobrazi i učini novim. Za neku životnu situaciju treba vremena i treba se duže moliti i prikazivati ju Gospodinu na Svetoj Misi. Sve je to proces i Gospodin zna što je za mene najbolje. Samo trebam biti u potpunosti iskren sa samim sobom, i iskrena srca doći i pokajati se na početku Mise. Moliti u duhu druge da mi oproste i oprostiti drugima. Prihvatiti svoj križ i predati Gospodinu sve, baš sve. I gledati kako Gospodin, nakon što primim Svetu pričest, čini sve novo. I biti zahvalan i radostan u Kristu koji je donio svima Radosnu vijest. Čitajući knjigu, duboko sam spoznao da se preko Svete Mise spajaju nebo i zemlja u meni, i jasnije vidim što mi je činiti, kako moliti, kako se mijenjati…

balvan2

Primanje „Reda hrvatskog pletera“ zbog promicanja duhovne kulture

 

Dragocjeni biser

Knjiga  „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ dragocjeni je biser koji sam ovih dana „iskopao“ i dao prvenstvo pred svim drugim knjigama izuzev Biblije. Doživljavam je kao svakodnevni priručnik koji se može ponijeti u crkvu, i prije Mise proći one dijelove koji su me posebno dotaknuli. Vjerujem da je svaka riječ u knjizi izmoljena u stilu: „Ono što ti, Gospodine, želiš reći ljudima i prenijeti preko mog rukopisa!“ Ono najvažnije od svega što sam ponovno obnovio u svom srcu je to da je Sveta Misa zaista najvažnija stvar u mom životu, svakodnevni susret sa živim Bogom.

 

dr. sc. Luka Balvan, katolički kantautor i komunikolog

Razumijete li što se događa na Svetoj Misi? Znate li kako ju prikazati na određenu nakanu? O svemu tome možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ (III., prošireno izdanje) autora Josipa Lončara.

Treće izdanje prošireno je dodatnim pripremama te dolazi u novom ruhu – džepnih je dimenzija i privlačnoga dizajna.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu po sniženoj cijeni od 99 kuna (redovna cijena iznosi 110 kuna) možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh