Preporučamo

WWW.FIGULUS.HR

Sveta Misa. Najvažnija stvar na svijetu Sveta Misa je sakrament otkupljenja. Kad god slavimo otajstva muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, u nama se vrši djelo otkupljenja (LG 3). Krist nam je na Veliki četvrtak ostavio sredstvo (Euharistiju), po kojem možemo u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću uvijek iznova sudjelovati djelatno i plodonosno (sv. Ivan Pavao II., Enciklika o Euharistiji, 11 i 12).

misa book evangelizacija 990x658

Znaš li da prikazanjem Isusove žrtve zaista možeš postići:


 • oslobođenje od strahova, nemira i tjeskobe
 • otkupljenje od duševnih boli
 • otkupljenje od bolesti
 • oslobođenje od zarobljenosti pojedinim grijehom
 • oslobođenje i zaštitu od demonskih utjecaja
 • oslobođenje duša iz Čistilišta
 • spasenje umiruće osobe za koju prikazuješ Misu
 • vodstvo Duha Svetoga u zahtjevnim okolnostima
 • nutarnji mir i radost
 • rast u plodovima Duha
 • rast u ljubavi prema Bogu i bližnjima
 • i mnoge druge blagoslove?!

Znaš li prikazati Svetu Misu na neku od tih nakana? Razumiješ li što se stvarno događa na Misi?

O svemu tome možeš čitati u knjizi: „Sveta Misa. Najvažnija stvar na svijetu“

 

Ponekad nas zarobe teške i neizlječive bolesti, ponekad neiscijeljene duševne boli… Ponekad smo robovi različitih strahova, vlastite ogorčenosti, razočaranja… Otkupljenje nam je svima potrebno!

 

Sveta Misa je sakrament otkupljenja. Kad god slavimo otajstva muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, u nama se vrši djelo otkupljenja (LG 3). Krist nam je na Veliki četvrtak ostavio sredstvo (Euharistiju), po kojem možemo u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću uvijek iznova sudjelovati djelatno i plodonosno (sv. Ivan Pavao II., Enciklika o Euharistiji, 11 i 12). Otkupljenje nam je svima potrebno jer smo svi ponekad zarobljeni vlastitom sebičnošću i egocentričnošću, ponekad dopuštamo da nas zarobi vlastita požuda i grijeh, kojih se sami ne možemo osloboditi. Ponekad nas zarobe teške i neizlječive bolesti, ponekad neiscijeljene duševne boli, ponekad postajemo robovi nesmotreno izgovorenih riječi. Ponekad drugi manipuliraju nama osjećajima krivnje. Ponekad smo robovi različitih strahova, vlastite ogorčenosti, razočaranja, samosažaljenja, osjećaja manje vrijednosti… Iskrenim pokajanjem u sakramentu Ispovijedi uvijek iznova primamo oproštenje, no otkupljenje iz zarobljenosti, oslobođenje srca i novu narav primamo po Svetoj Misi.

Čovjek vrijedi onoliko koliko ljubi. Ako netko ne može i ne zna ljubiti onako kako bi htio, ako se na njegovoj molitvenoj listi nalazi samo uski, obiteljski krug, ako nije naučio i navikao s vjerom moliti i prikazivati misnu žrtvu za bližnje (prijatelje i neprijatelje), koje nam Božja providnost donosi na put tijekom cijelog života; ako nema potrebu rasti u nadi, vjeri i ljubavi; ako nema iskustvo živoga Boga u pričesti; ako nema iskustvo dvosmjerne komunikacije s Bogom u molitvi, ako nema nutarnje radosti, ako još uvijek nije pronašao puni smisao vlastitog života, ako mu Sveta Misa nije najvažnija stvar na svijetu – onda je ova knjiga odličan dar za njega.

Tekst s korica

 

Brojni crkveni dokumenti navode što moramo činiti kako bismo u Svetoj Misi sudjelovali djelatno i plodonosno, no gotovo uopće ne spominju kako to trebamo činiti…

 

Ova je knjiga namijenjena osobito onima kojima Sveta Misa, iz bilo kojeg razloga, još nije postala duboka nutarnja potreba, istinsko duhovno iskustvo, istinski izvor i središte duhovnosti. U knjizi sam se potrudio iznijeti svoja iskustva koja sam godinama stjecao proučavanjem i razmatranjem knjigâ i dokumenata koji se bave liturgijom i iskustva koja sam stekao tijekom mnogih godina sudjelovanja u Svetoj Misi.

Ako se potrudimo, naći ćemo crkvene dokumente koji navode što moramo činiti kako bismo u Svetoj Misi sudjelovali djelatno i plodonosno, no ti isti dokumenti gotovo uopće ne spominju kako to trebamo činiti.

Tako, primjerice, navode da se za Misu moramo pripremiti ako u njoj želimo sudjelovati djelatno i plodotvorno, ali ne navode na koji način; navode da je nužno pamet uskladiti s glasom i surađivati s višnjom milošću, no ne i kako to činiti; navode da o našoj osobnoj raspoloživosti ovisi koliko i što ćemo na Misi primiti, no nije lako pronaći da negdje piše kako da tu raspoloživost postignemo…

Dakle, prilično je teško pronaći literaturu koja daje zadovoljavajuće odgovore na pitanje „kako” da nešto učinimo.

 

Uvjeren sam da će knjiga najviše koristiti onima koji se nalaze u određenim potrebama – koje možemo staviti pod ovaj zajednički nazivnik: „U ovoj mi situaciji može pomoći samo Bog”

 

U Svetoj Misi proslavljamo naše otkupljenje: otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. A otkupljenje na najbolji način proslavljamo kad u njemu sudjelujemo djelatno i plodonosno prikazujući ga Ocu na određene nakane. Naše sudjelovanje uvelike ovisi o tome koliko poznajemo i ljubimo Boga i o tome koliko nam je stalo do vlastitog otkupljenja i do otkupljenja naših bližnjih. Ako nam je zaista stalo, ako zaista želimo crpsti vremenite i duhovne plodove otkupljenja, tada nam neće biti problem ispuniti pretpostavke koje nam Crkva sugerira. A svi se mi kad-tad nađemo u životnim situacijama u kojima nam je zaista stalo i u kojima smo spremni na posebne žrtve.

Nažalost, moram priznati da sam u određenom dijelu svog života mnoge Mise samo „obavio”. Tada nisam ni razmišljao o tome da Isusovu muku prikažem za sebe ili za nekoga drugoga, iskreno, s ljubavlju i pouzdanjem. A kad bih se našao u problemima, više sam se pouzdavao da će mi Bog pomoći po nekim drugim pobožnostima i molitvama.

Uvjeren sam da će knjiga najviše koristiti onima koji se nalaze u određenim potrebama – koje možemo staviti pod ovaj zajednički nazivnik: „U ovoj mi situaciji može pomoći samo Bog” – i onima koji su spremni stati uz te ljude i biti im zagovornici kod Boga. Također, bio bih jako sretan kad bi se neki mladić, čitajući je, odlučio za svećenički poziv.

U svakom slučaju, čitatelju preporučam da iz knjige uzme ono što mu se čini za njega prihvatljivim i korisnim.

Iz knjige

 

Zašto Sveta Misa postoji

Kratki ulomci iz knjige

Sveta Misa je susret s Bogom i prebivanje u njemu u punom smislu riječi.

 

Bog je htio Crkvu i htio je liturgiju, htio je da se okupljamo i da ga zajedno slavimo. Htio je da ovisimo jedni o drugima, htio je da se međusobno ljubimo.

 

Sveta Misa svakom čovjeku pruža mogućnost da živi dostojanstvo Božjega sina ili Božje kćeri.

 

Na Svetoj Misi primit ćemo onoliko milosti za koliko smo se, uz pomoć Duha, otvorili, oraspoložili srce (KKC 1128).

Koliko ćemo za vrijeme Svete Mise biti blizu Boga ovisi prvenstveno o želji, o volji našeg duha, našeg srca. Što dođemo bliže, to ćemo biti blagoslovljeniji, ispunjeniji i zadovoljniji. Ako želimo doći što bliže, onda će naše dolaženje započeti pripremom kod kuće…

 

Pričešću Isus ulazi u nas kako bismo i mi mogli ući u njega. Što dublje uđemo u Isusa, prisnije ćemo iskusiti njegovu blizinu i naša će korist i radost biti to veće.

 

Gospodine, mnogi se od nas ne uspijevaju promijeniti onako kako bi htjeli jer ne znaju da si ti onaj koji daješ novo srce – kad smo s tobom i u tebi.

 

Prikazivanje Isusove žrtve za naše potrebe čini nas duševno i duhovno sve zdravijim i sve cjelovitijim ljudima. Prikazivanje misne žrtve za potrebe drugih čini naš život vrijednim življenja.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Osnovne informacije:

Naslov: „Sveta Misa. Najvažnija stvar na svijetu”  

Autor: Josip Lončar   

Nakladnik: Figulus Media

 Godina izdanja: 2019.

 Jezik: hrvatski 

Broj stranica: 296

 Uvez: tvrdi 

Veličina knjige: 13,2 x 20,3 cm

 • 25
 •  
 •  
 •  
Na vrh