Duhovnost

SVETA MISA NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Jedino pravo rješenje za nemir bilo koje vrste Kad kažemo riječ 'nemir', možda ne pomišljamo da ona uključuje stanja s kojima se svakodnevno borimo: strah, razočaranje, bol, depresija, mržnja, bespomoćnost... Ali postoji rješenje za to, ono pravo. S tim osjećajima ne moramo živjeti i s njima se mučiti

Foto:MilanMarkovic78, Shutterstock

 

Mir je jedna od najčešćih, najvažnijih i najljepših riječi u Bibliji pa tako i u liturgiji. Mir je plod Duha Svetoga, plod njegova djelovanja u našem srcu, plod milosti, plod milosrđa, plod prebivanja u Božjoj prisutnosti.

Strah, tjeskoba, krivnja, povrijeđenost, razočaranje, bol, mržnja, nepraštanje…

Možda nemir možemo opisati ovim riječima: strah, tjeskoba, krivnja, povrijeđenost, razočaranje, bol, mržnja, nepraštanje, gorčina, bespomoćnost, neželjenost, odbačenost, nesigurnost, neodlučnost, nepovjerenje, ljubomora, zavist, zabrinutost za obitelj…?!

U Misi molimo za Kristov mir koji se ne može usporediti ni s čime što nam u svjetovnom smislu donosi mir. On sam je naš mir. Da bismo shvatili Kristov mir, trebamo se…

Kristov mir

U Misi molimo za Kristov mir koji se ne može usporediti ni s čime što nam u svjetovnom smislu donosi mir. On sam je naš mir. Da bismo shvatili Kristov mir, trebamo se zapitati što je to nemir. Možda nemir možemo opisati ovim riječima: strah, tjeskoba, krivnja, povrijeđenost, razočaranje, bol, mržnja, nepraštanje, gorčina, bespomoćnost, neželjenost, odbačenost, nesigurnost, neodlučnost, nepovjerenje, ljubomora, zavist, zabrinutost za obitelj…?!

Potiskivanje nemira

Sve su to stanja duše i duha koja nas uznemiruju, koja nam oduzimaju mir. Mnogi od nas naučili smo nemir potiskivati u dubinu svojih podsvijesti, no ponekad više nismo u stanju kontrolirati taj potisnuti nemir i on izlazi na površinu i stvara nam velike probleme.

Nemir može biti i plod Duha Svetoga. Naime, Duh Sveti može uznemiriti naše srce kako bi nam pokazao druge ljude u potrebi Božjeg milosrđa. Duh Sveti može uznemiriti, probuditi našu savjest koja nam je dana kako bi nas preko nje poticao da se žrtvujemo za druge i činimo dobro.

Jedino pravo rješenje za nemir

Jedino pravo rješenje za problem nemira bilo koje vrste je otkupljenje kroz predanje u Božju volju. O tome govori ova knjiga.

Počevši od samog misnog pozdrava (drugi i treći obrazac, biskupov pozdrav), pa tijekom cijele Mise, a posebno u obredu pričesti molimo za Kristov mir. Tako nakon Očenaša svećenik ponavlja Isusovo obećanje učenicima po kojem nam ostavlja i daje svoj mir. Molimo ga da nam taj svoj mir dadne u naše dane (sada, a ne samo u raju): da budemo slobodni od nemira i nereda koje je grijeh proizveo u našim srcima, životima i obiteljima, da budemo slobodni od Zloga.

Kristov mir je dokaz da nam je Bog ispunio molitvu

Vrhunac Mise je blagovanje žrtve, tj. blagovanje Jaganjca Božjega kojeg neposredno prije pričesti molimo da nam podari svoj, Jaganjčev mir. Isus, ulazeći u nas po pričesti, izgovara taj mir našoj duši kao što ga je izgovarao svaki put kad bi ušao u neku kuću i kao što su ga izgovarali apostoli koje je slao u evangelizaciju po dvojicu (Mt 10,12-13; Lk 10,5-6).

Kristov mir je dokaz da nam je Bog ispunio molitvu (Heb 11,1).

Ako nas je netko zamolio da za njega molimo, a nije nam rekao konkretan razlog, tada molimo da mu Gospodin podari svoj mir. Ako nismo sigurni za što da molimo, molimo za Kristov mir. Mir je duboka spoznaja srca da je Bog s nama.

Kad se nalazimo u opasnostima iz kojih ne vidimo izlaza, njegov nam mir daje sigurnost da je s nama, da se ne trebamo tjeskobno brinuti. Što god nam se loše dogodilo, sjetimo se da nam raspolaganju stoji Isusov mir. Sjetimo se da on svako zlo okreće na dobro, onima koji ga ljube.

Postoje životne situacije iz kojih nas Bog ne može osloboditi. Tako nas, primjerice ne može osloboditi od obaveze da se brinemo za svoje duševno bolesno dijete, ali nam može dati svoj mir po kojem ćemo znati da je on s nama i da to što činimo ima svoj smisao u vječnosti.

Na Misu dolazimo kako bismo zadobili Kristov mir, kako bismo ga sačuvali i posredovali ga drugima.

Ulomak iz knjige Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh