Preporučamo

WWW.FIGULUS.HR

Priprema za prikazanje misne žrtve (svezak II.): Za obraćenje vlastite djece Ovo je drugi svezak u nizu priprema za prikazanje svete misne žrtve

Foto: Shutterstock; ML

 

Pred vama je svojevrsni molitvenik namijenjen osobnoj pripremi za Svetu Misu.

Ovaj, drugi svezak sadrži pripreme za prikazanje misne žrtve na nakanu obraćenja djece: majka moli za sina; otac moli za sina; majka moli za kćer; otac moli za kćer

Bog nam je dao povjerenje da našu djecu postavimo na noge i pripremimo ih za život – ovaj sadašnji, ali i, još daleko više, onaj vječni. U tome zasigurno nećemo uspjeti bez Boga…

 Djeca su nam od Boga dana, povjerena kao dar. Djeca ne pripadaju nama; došla su nam od Boga i pripadaju njemu. Bog nam je dao povjerenje da ih mi postavimo na noge i pripremimo ih za život – ovaj sadašnji, ali i, još daleko više, onaj vječni.

U tome zasigurno nećemo uspjeti bez Boga. Ta on je sam rekao da bez njega ne možemo učiniti ništa dobroga.

Svaki čovjek treba obraćenje: ono prvo, u kojem će se srcem odlučiti za Boga, i ono drugo, trajno, u kojem će milošću Božjom nastojati postati sve boljim i boljim čovjekom.

Kad za to molimo i prikazujemo Isusovu žrtvu Ocu, tada možemo biti apsolutno sigurni da molimo za nešto što je u potpunosti u skladu s Božjom voljom.

Bog kroz Isusovu žrtvu otkupljuje našu djecu od svega što ih je, u srcu i razumu, otuđilo od njega, a kroz molitvu (koja se događa u pripremi, ali i tijekom cijele Svete Mise)…

Bog ne može nikoga prisiliti na obraćenje, pa tako ni našu djecu, no on ih našim posredovanjem može snažno privlačiti k sebi, k svojoj ljubavi. To „privlačenje“ uvelike ovisi o tome koliko nam je stalo do njihova obraćenja, koliko ih zaista ljubimo. Ta se ljubav razbuktava i pretvara u „privlačenje“ u trenucima kad za njih molimo, kad prikazujemo Svete Mise, te kad za njih, po svojoj slobodnoj volji, prikazujemo određene žrtve.

Bog kroz Isusovu žrtvu otkupljuje našu djecu od svega što ih je, u srcu i razumu, otuđilo od njega, a kroz molitvu (koja se događa u pripremi, ali i tijekom cijele Svete Mise) te kroz naše osobne žrtve (post, odricanje od društvenih mreža ili nečega drugoga što nam je drago…) izlijeva na njih svoju milost poput infuzije i privlači ih k sebi. Što je ta „infuzija milosti“ jača i trajnija, to su šanse da se naše dijete odluči za Boga veće.

Plodovi će ponekad doći odmah, ponekad u određenom vremenskom razmaku…

Misu za prvo obraćenje prikazivat ćemo tako dugo dok ne iskusimo da smo uslišani. Plodovi će ponekad doći odmah, ponekad u određenom vremenskom razmaku, a ponekad će se to prvo, temeljno obraćenje dogoditi tek pred smrt našeg djeteta. Da smo uslišani iskusit ćemo kad spoznamo da smo svoje dijete zaista, svim srcem, predali Bogu. Od tada trebamo samo nastaviti zahvaljivati. A Bog u svojoj providnosti, u svojoj ljubavi zna najbolje vrijeme i najbolji način na koji će se to dogoditi.

Kad vidimo da se je dogodilo to prvo, temeljno obraćenje, nastavimo moliti, prikazivati misnu žrtvu i vlastite žrtve za drugo, trajno obraćenje, već prema tome kako nas Duh vodi.

Uvod autora

Pojedini svezak pripreme za Svetu Misu povezan je s knjigom istog autora, pod naslovom „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

„Kako bismo upoznali, doživjeli i živjeli taj najsvetiji dar na zemlji, valja se na to pripraviti…“ (kard. Vinko Puljić)

„Isus, prije nego što je pošao prikazati krvnu žrtvu na Kalvariji, ustanovio je istu žrtvu na nekrvni način i nama je ostavio uz riječi „ovo činite meni na spomen“. Autor se u svojim razmišljanjima u knjizi služi Svetim pismom, Katekizmom Katoličke Crkve i drugim crkvenim dokumentima kako bi svakom vjerniku pomogao prepoznati svetost čina. Kako bismo upoznali, doživjeli i živjeli taj najsvetiji dar na zemlji, valja se na to pripraviti. Dobro pripravljena duša može doživjeti svetost čina i s tog svetog čina ponijeti obilate plodove. Na ovoj Zemlji nemamo svetijeg događaja od slavlja Euharistije…“

Iz predgovora drugom izdanju knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“

Cijeli tekst predgovora možete pročitati ovdje.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Osnovne informacije:

Naslov: „Priprema za prikazanje misne žrtve ‒ obraćenje vlastite djece” (svezak II.)
Autor: Josip Lončar
Nakladnik: Figulus Media
Godina izdanja: 2019.
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 176
Uvez: meki
Veličina knjige: 9,1 x 14,5 cm

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh