Osobni razvoj

PUT DO ZACJELJENJA RANA IZ PROŠLOSTI

Kako se djeci ‘krade’ djetinjstvo Često se događa da, uslijed roditeljske nesposobnosti te raznih drugih okolnosti, roditeljske uloge preuzme dijete. Time se narušava normalan, prirodan poredak – ova djeca nemaju djetinjstvo u pravome smislu riječi, te se često suočavaju s problemima u svojim brakovima

Koncepti 'roditeljske inverzije' i 'zamjenskog' bračnog druga narušavaju prirodni poredak i djeci kradu djetinjstvo

Roditeljska inverzija termin je koji opisuje što se događa kada su jedan ili oba roditelja tako nezreli ili neučinkoviti da dijete preuzme odgovornost roditeljstva nad svojim roditeljima. To mijenja Bogom dâni poredak. Dio zadaće svakog roditelja je osigurati siguran dom u kojem dijete može slobodno biti dijete. Roditelji trebaju brinuti za dijete, a ne obratno. Obavljanje malih kućanskih poslova i preuzimanje raznih drugih odgovornosti, dobar su trening za djecu, ali teret brige i odgovornosti za obitelj treba biti na plećima roditelja, nikad djece. Isto tako, za djecu je dobro da nauče voljeti i blagoslivljati roditelje, ali roditelji ne bi smjeli opteretiti djecu ulogom tješitelja i svoga pouzdanika. Gdjegod se ova inverzija, odnosno zamjena uvukla u naše živote, moramo identificirati te probleme iz svoje prošlosti i osloboditi ih se kako bismo mogli prijeći u slavu koju je Bog pripremio za nas.

„Skočio bi u vatru samo kako bi služio svojoj obitelji, a ne zakazao kao njegov otac…“

Pomagao sam jednome poslovnom čovjeku. Dok sam mu pomagao, počeo je prepoznavati izvor svoje težnje. Otac mu je bio pijanac i kockar. Kao jedanaestogodišnji dječak počeo je raditi kako bi zaradio novac za svoju obitelj. Na sve je načine pokušavao uzdržavati obitelj. Otada je počeo kompulzivno brinuti o svakome – o zaposlenicima, prijateljima, ženi, djeci, Crkvi, Bogu, o svima i svemu. Bio je pravi dobri Samaritanac, za svaku praznu gumu na cesti, za svaku nevolju na putu. Nije si mogao nešto kupiti i uživati u tome bez osjećaja pretjerane krivnje. Kao dječak, usadio si je misao da mora dati sve od sebe kako bi spasio obitelj. Nije se prestajao truditi – i nakon što su se obitelj i svi ostali mogli i trebali brinuti sâmi za sebe.

Njegova majka naučila je kontrolirati ga i opterećivati nepotrebnim zadacima tako što mu je nabijala osjećaj krivnje, što je samo pogoršavalo stvar. Skočio bi u vatru samo kako bi služio svojoj obitelji, a ne zakazao kao njegov otac. Zbog svega toga, njegovi su ga zaposlenici izmuzli za plaće koje su veće nego uobičajene. To im nije bilo dosta – još su bili nezahvalni i napadali ga kada nije mogao ispuniti neka ekstravagantna obećanja.

Tijekom procesa zacjeljivanja rana, shvatio je da ne mora nositi terete svijeta na svojim plećima. Ako ste se poistovjetili s ovim i prepoznali sebe kao zamjenika svoga roditelja, odmah dajte ostavku na mjesto generalnog direktora svemira – i znajte da se Bog nekako uspijeva snaći i bez vaše pomoći. Možda ćete si to morati više puta ponoviti dok vaš duh to automatski ne prihvati.

Zamjenski bračni drug

Zamjenski bračni drug – jedno je od zbunjujućih i štetnih stanja koje može uslijediti zbog roditeljske inverzije. Možda ste odrasli u kući u kojoj su jedan ili oba roditelja zakazala zbog fizičkoga ili mentalnog zdravlja ili ovisnosti. Ili je, dok ste bili mlađi, jedan od roditelja otišao ili umro. Možda ste poduzeli neke korake kako biste popunili prazno mjesto. U većini takvih obitelji, to najobičnije učini ili najstarije ili najosjetljivije (i sâmim time najdarežljivije) dijete koje je suprotnog spola od drugog, preostalog odnosno još uvijek funkcionalnog roditelja.

Kao dječak ili mladić, možda ste postali hranitelj obitelji ili osoba od povjerenja za svoju majku ili njena snaga na koju se može osloniti. Kao djevojčica ste se možda budili rano kako biste pripremili očevu odjeću i ručak za posao. Možda ste disciplinirali mlađu braću i sestre. Ukratko, u bilo kojem obliku, vi ste se latili posla vođenja kućanstva umjesto oca ili majke. To vas je stavilo u položaj bračnoga druga – ali bez postelje. Skrivena struja različitih značenja i vještih partnerskih osjećaja teče između vas i vašeg roditelja, iako je neželjena i nepozvana. Izazvao ju je taj položaj.

Jedan mi je mladić došao potpuno frustriran i izvan sebe. Volio je svoju prelijepu suprugu i veoma je uživao i pronalazio ispunjenje u spolnom odnosu s njom. Ali više se nije mogao natjerati da je dotakne. Stalno je razmišljao o tome kako je „previše poštuje”, što se, međutim, nije nimalo poklapalo s njegovim poimanjem seksa ili s ranijom slobodom uživanja u njenu tijelu. Ispostavilo se da se njegova draga majka razvela baš kad je ušao u pubertet, i on se trudio biti jak i zaštitnički prema njoj. Njena je ljepota utjecala na njega. Sjetio se, dok smo razgovarali, da je morao isključivati svoje osjećaje. Mi smo onda jednostavno oprostili tom dječaku njegove zbunjujuće osjećaje i naredili tome bespotrebnom mehanizmu za isključivanje osjećaja da makne svoj pritisak na njega i oslobodi ga od poistovjećivanja njegove supruge s majkom.

Njegova mi je supruga veoma sretna, zajedno s njim, pisala, zahvaljujući mi što sam joj vratio supruga. Blokada se više nikad nije vratila. Slava Gospodu!

Zacjeljivanje za prošlost

Možda ste doživjeli jednu ili čak sve ove kombinacije tijekom svoga odrastanja, ali jednom kada uvidite te probleme, lako je o njima moliti. Zamolite Boga da vam pomogne izaći iz staroga kalupa, pronaći vaš novi identitet u Kristu i ugraditi ga u vas. Nemojte pokušavati izgraditi novoga sebe, nego otkrijte i slavite novi identitet koji je uskrsnuo iz staroga. Cijenite i slavite Boga za ono što čini kako biste bili novi, zacjeljujući tako prvu i najdublju bol – nedostatak povjerenja u Oca.

Koncepti roditeljske inverzije i zamjenskog bračnog druga, jednostavni su. Lako je vidjeti kako se ti obrasci formiraju u srcu. Možda ih neće biti lako nadvladati, jednom kada su potpuno usađeni, ali morate čvrsto preuzeti kontrolu nad zacjeljivanjem.

Ulomak iz knjige „Otpusti svoju prošlost“ autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh