Svjedočanstva

JIM CAVIEZEL

JESTE LI ZNALI? Sedam zanimljivih činjenica o filmu „Pasija“ 15 godina nakon što je objavljen film „Pasija“, Jim Caviezel u intervjuu za CBN otkrio je sedam zanimljivih činjenica o ovom izvanrednom filmu

Foto: Screenshot/Pasija

 

Jim Caviezel možda je jedan od najotvorenijih holivudskih glumaca kad je u pitanju svjedočenje vjere. Bilo da se zalaže život ili govori o svojoj ljubavi i odanosti prema Djevici Mariji, nešto je zadivljujuće kod tog blagog čovjeka koji može obući odijelo i postati spasiteljem bivšeg ubojice, ili halju i postati Isusom Kristom. Riječ je, naravno, o ulogama po kojima je poznat.

Danas, 15 godina nakon izlaska „Pasije“, željeli bismo se osvrnuti na neke poteškoće s kojima se je ovaj glumac suočio kako bi što vjernije odigrao ulogu Isusa Krista. (…) Ovo je sedam zanimljivih činjenica o filmu koje je Caviezel otkrio u intervjuu za CBN.

Holivudska otuđenost

Redatelj Mel Gibson upozorio je Caviezela da bi mogao postati „holivudski izopćenik“ ako prihvati ulogu Isusa Krista. Caviezel mu je odgovorio: „Mel, ja vjerujem u ovo. Svatko ima križ koji mora nositi. Moram nositi svoj križ. Ako nećemo nositi svoje križeve, past ćemo pod njihovom težinom. Stoga, učinimo to.“ Kasnije je ispričao da je osjećao da ga se izbjegava.

Teror

Uloga Isusa Krista došla mu je u pravo vrijeme: imao je 33 godina i inicijale J. C. (eng. Jesus Christ – Isus Krist). Glumac je rekao da se je „osjećao uzbuđeno i prestrašeno.“

Bolno šminkanje

S prodornim plavim očima, Caviezel se je činio dobrim odabirom za ulogu Isusa. Kako bi fizički što vjerodostojnije prikazao Isusa, Caviezel je provodio osam dugih sati na šminkanju, što je uzrokovalo hipotermiju i iščašenje ramena. Caviezelov je jednostavan odgovor bio: „To me je prisiljavalo da se molim.“

Ravnodušnost

Biti na drvenom križu, dok su drugi zaokupljeni uobičajenim snimateljskim zadatcima ili čavrljanjem, bilo je teško za Caviezela. Slično ravnodušnosti koju je Isus osjetio. Ipak, glumac ističe da je Krist oprostio onima koji su bili ravnodušnima prema njemu.

Scena sa snimanja filma/ foto: Aleteia

 

Odgovornost

Posvetivši se ulozi, Caviezel je bio svjestan da je važan zadatak pred njim. Ta uloga nije govorila o njemu; želio je da gledatelji vide Isusa: „To sam želio više od svega, da ljudi osjete u svojoj nutrini žele li ga slijediti.“

Više od pet tjedana na križu

Caviezel je morao, kako bi osigurao savršene snimke, visjeti na križu u razdoblju od pet tjedana.

Udar groma

Kao da scene raspeća nisu bile dovoljne, Caviezela je tijekom snimanja scene za govor na Gori udario grom. „Svijetlio je poput božićnog drvca“, ali je čudesno preživio kako bi to posvjedočio.

 

Jimovo predavanje „Izađite u ovaj poganski svijet i svjedočite svoju vjeru“ možete poslušati ovdje.  

Izvor: Aleteia

Prevela Ana Marija Lončar

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh