Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Jesam li te, Bože, dovoljno uključio u svoj brak ili, kao i u mnogim drugim područjima, često idem sam?

RAZMATRANJE I MOLITVA

„U dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, ljubit ću te i poštovati sve dane života svoga“. Ove riječi obećanja, koje sam izgovorio na dan vjenčanja, ključne su. Koliko sam često svjestan tih riječi, koliko često djelujem po njima, napose kada stvari ne idu onako kako sam planirao, kada moram biti vjeran svome obećanju? Ili mislim da to ne važi, da te riječi nemaju toliku vrijednost i težinu? Jesam li uopće svjestan da si ti, Bože, u mome braku, da iza moga supružnika stojiš ti, da sve što činim njemu, činim i tebi? Jesam li te, Bože, dovoljno uključio u svoj brak ili, kao i u mnogim drugim područjima, često idem sam? Možda smatram da ne trebam tvoje vodstvo, tvoju snagu, tvog Duha. Možda mislim da nije tako, možda sam uvjeren da sve radim kako treba, da sam dao dovoljno prostora tebi i tvojoj Riječi. Možda sam kao onaj farizej iz prispodobe koji se hvali: razmišljam kako nisam savršen, ali smatram da ipak postupam po vjeri, ispravno, uz pokoju greškicu, a moj supružnik je više kriv za probleme u našem braku? Možda smatram da nisam poput svog supružnika, koji ne čini stvari kako bi trebalo ili barem ne u toj mjeri kako ja činim, „ispravno“ (Lk 18, 9-14)? Živim li u zabludi da uistinu slijedim tebe i tvoju Riječ, dok u pojedinim područjima djelujem potpuno suprotno tome?

Dotakni mi srce i daj da djelujem u poniznosti.

Isuse, ne želim sam sebe osuđivati, ali želim se danas ispitati ponašam li se ponekad ili često poput tog farizeja. Uzdižem li više sebe ili se trudim biti ponizan i pokušavam, poput onog carinika, moliti: „Bože, milostiv budi meni grešniku!“? Otkrij mi istinu! Ona je možda i bolna, ali ne želim ići krivim putem. Ako sam sličniji farizeju iz prispodobe, trebam se mijenjati. Jer, sam mi kažeš u svojoj riječi da je carinik bio opravdan. Želim li biti opravdan ili želim sebe uvjeravati da sve radim dobro? Isuse, rekao si da bez tebe i tvog Duha ne mogu učiniti ništa! Isuse, kajem se za svaku oholost, sebičnost, egocentričnost, lijenost, laganje! Dotakni mi srce i daj da djelujem u poniznosti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Preispitivanjem i iskrenim stavom pokrećemo nebesa i mijenjamo sebe, a onda, posljedično, i druge. Ako pak smatramo da se ne trebamo preispitivati, svakodnevno, na krivom smo putu. Biramo sami.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh