Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Je li Bog u svom naumu namijenio točno određenu osobu za mene? Doći će vrijeme u vašem životu kad ćete morati donijeti ozbiljne odluke po pitanju hodanja i braka

Je li Bog u svom naumu namijenio točno određenu osobu za mene?

Foto: Pixabay

 

Vjerujem da je ovo tip pitanja koji svatko može odgovoriti po svome. Osim jedinstvene priče o Adamu i Evi, Biblija nam ne pruža čvrst dokaz da je Bog „stvorio“ samo jednu osobu za svakoga od nas.
Koji god bio vaš odgovor, u neke stvari možemo biti sigurni kad je riječ o pronalasku „prave osobe“.

Razbor i mudrost

Bog nam daje svoju mudrost i razbor kako bismo odabrali dobrog partnera i daje nam jasne smjernice u svojoj svetoj Riječi. Vjerujem da mnogo biblijskih odlomaka o karakteristikama dobrog supružnika stavlja određenu odgovornost na naša pleća (npr. Izr 31,10-31; 18,22;14,1; 1 Tim 5,14; 1 Pt 3,1-6).

Priznali vi to ili ne, pravog partnera vam nitko neće servirati na pladnju

Bog nam pruža važne informacije kako bi nas vodio dok tragamo za pravom osobom. Priznali vi to ili ne, pravog partnera vam nitko neće servirati na pladnju. Neovisno o tome ima li Bog za vas točno određenu osobu ili ne, sami morate donositi ispravne odluke i doći do te osobe. Aktivno sudjelujte u procesu spoznavanja Boga, drugih, a osobito sebe samoga. Od presudne je važnosti poznavati Božju Riječ, koja nam govori što da tražimo i kakvi bismo trebali postati.

Slobodna volja

Slobodni smo izabrati s kim ćemo se vjenčati i na kraju ćemo požeti ono što smo posijali. Zato birajmo mudro. U nekim je zemljama djevojkama i mladićima ograničena sloboda da odaberu supružnika. (Moja je baka iz takve zemlje, ali svejedno je završila u zdravom, dugovječnom braku punom ljubavi.) Većina nas će pred oltar stati, ili se je to već dogodilo, s osobom koju smo sami izabrali, uz blagoslov obitelji. To je jednostavno naš izbor.

Svatko tko surađuje s Božjim Duhom u debeloj je prednosti

Bez obzira ima li Bog u svom naumu za vas točno određenu osobu ili ne, na vama je da tu osobu prepoznate i izaberete ju. Svatko tko surađuje s Božjim Duhom u debeloj je prednosti. Duh Sveti će vas voditi i poticati vaše srce i um u hodu. Važno je vjerovati Bogu u tom procesu, ali znam da i Bog vjeruje vama – vjeruje da čitate njegovu Riječ, tražite savjete i radite na svom emocionalnom zdravlju kako bi i vaš brak bio zdrav.

Bračna privola

Kada izgovorite „Ja… uzimam tebe….“, ulazite u svetu vezu s drugom osobom. Ta osoba automatski postaje vaš doživotni partner. Onda ne vrijedi razbijati glavu je li to ta osoba ili ne, jer ste izrekli bračnu privolu.

Nakon što ste hodali sami sa sobom, s partnerom, s Bogom, postali sigurni da ste u zdravoj vezi, punoj ljubavi i odlučili ste se za brak, osoba pored vas postaje „prava osoba“

Takav vam pritisak više može naštetiti nego koristiti. Nakon što ste hodali sami sa sobom, s partnerom, s Bogom, postali sigurni da ste u zdravoj vezi, punoj ljubavi i odlučili ste se za brak, osoba pored vas postaje „prava osoba“. Možda ovo zvuči banalno, ali sve to govorim sa stajališta savjetnice kroz čije su savjetovalište proteklih 15 godina prošli mnogi vjenčani parovi koji se pitaju jesu li u braku s pravom osobom. Sumnjaju, kaju se, brinu i ozbiljno razmišljaju o razvodu jer se boje da su izabrali krivu osobu. Stvarate si velik pritisak kad želite razabrati jeste li se uistinu vjenčali za „pravu osobu“, a zamislite tek silinu pritiska kad partner traži od vas da se uklopite u kalup „prave osobe“. Razočaranje je zagarantirano.

Ako ste učinili sve što je u vašoj moći da postanete zdrava jedinka i da izaberete jednako emocionalno zdravog partnera, budite sigurni da će vam brak biti blagoslov.

Ako ste učinili sve što je u vašoj moći da postanete zdrava jedinka i da izaberete jednako emocionalno zdravog partnera, budite sigurni da će vam brak biti blagoslov. Od trenutka kada izgovorite „Ja… uzimam tebe…“, pronašli ste osobu koju izabirete voljeti i biti joj odani cijeli život. Hvala Bogu, hodanje vam pruža mnogo mogućnosti da raščistite svaku sumnju ili brigu oko veze u kojoj jeste i odete prije nego što stanete pred oltar.
Na kraju krajeva, nije bitno je li Bog u svom naumu za vas predvidio točno određenu osobu jer je rezultat isti.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ne gubite ni trena i pročitajte ovu knjigu. Dugujete to svom ljubavnom životu (dr.sc. Les Parrott i dr.sc. Leslie Parrott)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh