Mladi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Vrijedi li riskirati i početi izlaziti s prijateljem Prvo se zapitajte ovo...

Foto: Pixabay

 

1. Ima li ovo prijateljstvo kvalitete pravog prijateljstva? Pravi vas prijatelj ohrabruje i podupire. Iskren je i ne laže vam, bez obzira slaže li se s vama ili ne. On je osoba od povjerenja koju cijenite. Ako ove riječi opisuju i vaše prijateljstvo, onda nećete nastradati ako otkrijete svoje osjećaje i odete korak dalje.

2. Privlači li vas vaš prijatelj na romantičan način? Mnogi kršćani kažu za svoja prijateljstva sa suprotnim spolom da su bratsko-sestrinska. U tome nema ničeg lošeg jer ukazuje na to da ste nogama čvrsto na zemlji i tu nema puno mjesta za neprikladne manevre.

Veze se ne temelje na privlačnosti, ali ona je ključna da bi odnos iz jedne faze prešao u drugi

S druge strane, koliko god je važno da se sa svojim prijateljem (svojom prijateljicom) osjećate prirodno, važno je i da vas on/a privlači na romantičan način. Veze se ne temelje na privlačnosti, ali ona je ključna da bi odnos iz jedne faze prešao u drugi. Razmislite privlačite li se uopće prije nego što odete korak dalje.

Kao sa svim ostalim u životu, tako je i ovdje: jedino vi možete odlučiti je li vrijedno riskirati

3. Jeste li spremni na promjenu vašeg odnosa? Ulazak u vezu je rizik. U ovom slučaju riskirate da se vaše prijateljstvo promijeni. Kada se prijateljstvo razvije do točke da počne prelaziti u romantičnu vezu, do promjene mora doći – bilo u željenom, bilo u neželjenom smjeru. Drugim riječima, tada vaše prijateljstvo može ili prerasti u romantičnu vezu – što znači više ljubavi, više vremena, više pažnje između vas dvoje – ili može nazadovati, što znači manje interakcije, manje ulaganja emocija, manje komunikacije.

Tu dolazite do raskrižja, a vaše prijateljstvo se stavlja na test. Promjena može biti dobra stvar jer ćete tada procijeniti gdje se na ljestvici prioriteta nalazi vaše prijateljstvo i gdje su mu granice. Promjena vas može odvesti prema nečem predivnom ili vas spriječiti da završite u slijepoj ulici. Bilo kako bilo, rizično je.
Kao sa svim ostalim u životu, tako je i ovdje: jedino vi možete odlučiti je li vrijedno riskirati.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh