Roditelji i djeca

NAUČITE IH SNOSITI POSLJEDICE

Mama je mislila da me voli tako da mi pomaže Sve do te noći mama je mislila da me voli tako da mi pomaže. Konačno je shvatila da mi ne pomaže. Zagrizla je metak i pretrpjela malo boli što dopušta da snosim prirodne posljedice, ali sam tako iskusio radost sazrijevanja

Foto: Pixabay

 

Ako dijete baci svoju video igru na pod u ljutnji i razbije ju, mora iz toga naučiti da je u stanju, uz pomoć gravitacije, uništiti svoju imovinu. I ako to učini, priroda će ga naučiti pouku. Bacanje stvari na pod u ljutnji sigurno će ih razbiti. Ali onda se roditelj mora umiješati. Kada dijete razbije video igru u naletu bijesa, onda ju više neće imati. Mama i tata neće mu kupiti drugu. Novu si može kupiti jedino svojim novcem.
Plaćanje djetetovih pogrešaka iz njihova džeparca uvijek je dobar učitelj. Ako vaš tinejdžer drugi put razbije auto, onda mora snositi i troškove osiguranja. Njegov prinos mora biti primjerena financijska žrtva, tako da nauči da su pogreške te vrste veoma skupe. Osiguravajuće društvo neće reći: „Nema problema“, pa onda to ne smiju ni mama i tata.

Kako sam prestao mokriti u krevet

Mokrio sam u krevet do svoje jedanaeste godine. Mislim da je tomu pridonijelo i to što moja mama nije dopustila da snosim prirodne posljedice toga. Kada konačno jest, prestao sam s tim. Moja uobičajena rutina bila je da se probudim nakon što sam se pomokrio u krevet i onda sam pozvao majku. Ona bi mi promijenila plahte, pomogla mi da presvučem pidžamu i onda bih dalje spavao. Onda sam jedne noći zvao majku, a ona nije došla. Vikao sam: „Mama! Mama!“ kakvih pola sata, ali nije bilo odgovora. Ustao sam, otišao do njezine postelje i zatresao ju. „Što hoćeš?“ pitala je tiho.
„Smočio sam krevet i trebaš mi pomoći“, zacvilio sam.

I tako sam doslovce u jednoj noći naučio da sam u stanju promijeniti plahte i presvući se ili podnositi prirodne posljedice ležanja u mokrome cijelu noć

Rekla mi je gdje se nalazi pidžama i plahte i da mi neće pomoći jer da sam „već dovoljno velik da se sam snađem“.
I tako sam doslovce u jednoj noći naučio da sam u stanju promijeniti plahte i presvući se ili podnositi prirodne posljedice ležanja u mokrome cijelu noć. Priroda ima svoje načine! Njezine posljedice ne treba prizivati. Nešto je kliknulo u mojoj glavi i prestao sam mokriti u postelju – i to odmah. (Kasnije sam saznao da je susjed predložio majci da to pokuša, ali ona je oklijevala da ga posluša sve do te sudbonosne noći.)

Snošenje prirodnih posljedica mokrenja u krevet dalo mi je novu motivaciju za promjenom i samim time novu slobodu. Više nisam bio rob te navike

Iskustvo prirodnih posljedica mokrenja u krevet bio je neprocjenjiv dar za mene. Sve dotada bilo mi je neugodno prespavati kod prijatelja ili vani u spavaćoj vreći, jer sam se bojao da ću se pomokriti i da će mi se smijati. Snošenje prirodnih posljedica mokrenja u krevet dalo mi je novu motivaciju za promjenom i samim time novu slobodu. Više nisam bio rob te navike. Sve do te noći mama je mislila da me voli tako da mi pomaže. Konačno je shvatila da mi ne pomaže. Zagrizla je metak i pretrpjela malo boli što dopušta da snosim prirodne posljedice, ali sam tako iskusio radost sazrijevanja.
U mnogo slučajeva prirodne posljedice mogu biti disciplina same po sebi, ali češće morate sami stvoriti ili zadati posljedicu da biste pomogli djetetu da svlada važnu pouku.

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh