Evangelizacija

CRKVA U KRIZI

Imperativ kršćanske ljubavi ...brinuti se za naš zajednički dom, osjećati zabrinutost zbog tiranske nepravde rasizma, čeznuti za pravičnim gospodarskim sustavom i brinuti se za osnovne ljudske potrebe...

CRKVA U KRIZI: Je li važnije govoriti o klimatskim promjenama ili spolnosti?

Foto: SPOTSOFLIGHT, Pixabay

 

Šezdesetih godina javlja se izraziti naglasak na vrijednostima ovozemaljskog kraljevstva – miru, pravdi, rasnoj jednakosti, ljudskom razvoju, kao i najnovijem trendu zagovaranja borbe s klimatskim promjenama i brige za okoliš, čime je „hijerarhija istina” po ovim pitanjima posve zbačena. Zajedno s isticanjem pitanja koja su nam zajednička sa svijetom, vlada tišina ili umanjivanje važnosti glede istina poradi kojih nas svijet najviše mrzi, posebice u pogledu spolnosti i poziva evanđelja da prihvatimo Krista kao Gospodina i Spasitelja.

Mnogi su čuli…

Mnogi naraštaji katolika dosad su već čuli od svojih brojnih nastavnika, propovjednika ili vjerskih učitelja, kako Crkva treba napustiti svoju navodnu „opsjednutost” „pitanjima koja se tiču spavaće sobe”, te se više koncentrirati na društvene probleme koje svijet najviše vrjednuje. Dosad su već mnogi katolici mogli čuti od istih nastavnika, propovjednika ili vjerskih učitelja, da Boga ne brinu toliko mala i osobna pitanja na području spolnosti, nego ga radije zanimaju velika i globalna pitanja.

Spolnost – važna za pojedinca i društvo

Dakako, Bog se brine i za velika i globalna pitanja. Imperativ kršćanske ljubavi je brinuti se za naš zajednički dom, osjećati zabrinutost zbog tiranske nepravde rasizma, čeznuti za pravičnim gospodarskim sustavom i brinuti se za osnovne ljudske potrebe kao što su zdravstveni sustav, obrazovanje i plaće, iako objektivne procjene po tom pitanju mogu biti daleko od zadovoljavanja osnovnih potreba.

dobrobit i pojedinca i društva u cjelini

Ipak, najosobnije odluke s područja spolnosti iznimno su važne za dobrobit i pojedinca i društva u cjelini. Razaranje braka i obitelji iziskuje ogromne troškove u društvu i u gospodarskom i u društvenom smislu. Ne radi se samo o „grješnim strukturama” koje trebaju biti promijenjene ili bolje financirane; radi se o grješnim ljudima.

Posljedice za vječnost

Djeca koja se rađaju izvan braka, često bez majki i očeva u stabilnim, zdravim vezama, posve razumljivo imaju „ispade”, propadaju u školi i upuštaju se u kulturu seksualno neodgovornih odnosa, te ponekad zlouporabe droga i nasilja. Nisu samo odluke u seksualnoj oblasti bitne za dobrobit pojedinca u ovom svijetu i budućnost društva u kojem živimo, nego još i više, one imaju posljedice za čitavu vječnost. Ono što je Bog objavio o ljudskoj spolnosti jasno je povezano s našim vječnim spasenjem ili prokletstvom.

Iz knjige „Crkva u krizi. Putevi koji vode naprijed”, autora Ralph Martina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh