Svijet

FRANCUSKA

FOTO Dvije crkve posvećene svetom Mihaelu čudesno spašene od strašnih požara Iako se plamen približio na svega nekoliko metara, oba ova drevna vjerska spomenika još uvijek stoje zahvaljujući vatrogascima... i, sigurni smo, pomoći zaštitnika čije ime nose, svetog Mihaela

Foto: Screenshot, Twitter/Pompiers13

 

Nedavni toplinski val u Europi rezultirao je gubitkom života više od 1500 ljudi. Također je doveo do strašnih šumskih požara koji su uništili tisuće hektara zemlje. Ipak, iz Francuske nam dolazi nevjerojatna priča o sačuvanim vjerskim građevinama uslijed požara koji su gutali sve pred sobom, donosi Aleteia.

U nedjelju je požar progutao 1500 hektara oko opatije Saint-Michel de Frigolet koja je nalazi na južnoj obali Francuske, ali ne i opatiju, dom norbertinaca iz 12. stoljeća.

Iako su redovnici morali napustiti svoj dom jer se vatra opasno približila zidinama opatije, vatrogasne službe uspjele su obraniti ovo povijesno mjesto posvećeno svetom Mihaelu Arkanđelu.

Glasnogovornik francuske vatrogasne službe objavio je nekoliko slika iz zraka, tri dana nakon požara, koje pokazuju ne samo ozbiljnost požara, već i koliko je samostan bio blizu uništenja:

Čini se da je moćni zagovornik bio i u obrani druge vjerske građevine nazvane u njegovu čast, sljedećeg dana na zapadnoj obali Francuske.

Naime, kapelica koja se nalazi na vrhu Mont Saint-Michel de Brasparts, gotovo je nevjerojatno ostala netaknuta u vatrenoj stihiji koja je gutala sve pred sobom. Zahvaljujući povoljnom vjetru, odnosno kako su to nazvale francuske novine „Ouest France”, čudu, kapelica posvećena svetom Mihaelu ostala je očuvana među izgorenom okolinom.

Kao što možete vidjeti na dojmljivoj slici ispod, 1700 hektara oko kapelice iz 18. stoljeća potpuno je uništeno u požaru, no zahvaljujući 260 vatrogasaca koji su bili prisutni na samom vrhuncu požara i povoljnom vjetru, plamen je ugašen tek nekoliko metara od zgrade.

Sigurni smo da je čuvar katoličke Crkve bio prisutan s vatrogascima u obrani ovih povijesnih i svetih mjesta.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh