Svijet

OBNOVA U TIJEKU

FOTO ‘Stol za kavu ili oltarski stol?’: Pogledajte kako bi trebala izgledati obnovljena katedrala Notre Dame Modeli projekta još uvijek čekaju konačno odobrenje Francuskog nacionalnog povjerenstva za arhitekturu i baštinu, koje bi svoju presudu trebalo donijeti 13. srpnja

Foto: Screenshot, dioceseparis.fr

 

Pariška nadbiskupija predstavila je planove za novi interijer katedrale Notre-Dame koja je teško oštećena u požaru 2019. godine.

Nadbiskup Laurent Ulrich otkrio je imena dvojice kandidata odabranih za izradu novog liturgijskog namještaja — uključujući oltar, svetohranište, katedru, ambon i krstionicu, kao i stolice za vjernike, piše NCR, a prenosi Bitno.net.

Odluka je objavljena 23. lipnja, a uslijedila je nakon dvije faze konzultacija pokrenutih prošlog listopada i siječnja, na kraju kojih je nadbiskupijski umjetnički odbor odabrao pet umjetničkih projekata.

Pariški nadbiskup pozvao je kandidate da u svom umjetničkom izričaju teže „plemenitoj jednostavnosti”, tražeći da „predstavljeni radovi poštuju mjesto, njegovu povijest, njegovu snažnu simboliku sačinjenu od misije koju je ispunjavalo tijekom stoljeća” — ali također, da poštuju „duh katoličke liturgije, prema značenjima i normama utvrđenim nakon Drugoga vatikanskog koncila”.

Kipar i dizajner Guillaume Bardet određen je da izradi pet glavnih elemenata liturgijskog namještaja koji će biti izrađeni od tamne bronce. Iako izbor materijala odudara od ostatka katedrale, za nadbiskupa Ulricha odabrani projekt dio je „koherentne” cjeline, u kojoj se dijelovi „dobro uklapaju”, kako je napisao u svom uvodu u priopćenju za javnost. Elementi uništeni 2019. godine dizajnirali su različiti umjetnici u različitim stilovima.

Dizajn stolica za vjernike, njih ukupno 1500, povjeren je Ionni Vautrin. Izrađene su od punog hrasta, s otvorenim naslonom, dizajnirane tako da se mogu međusobno povezati.

Relikvijar za trnovu krunu izradit će Sylvain Dubuisson. Njega je nadbiskup već ranije izabrao za ovaj rad, bez prethodnog natječaja. Veličina relikvijara motivirana je željom da se učini vidljivijim i omogući vjernicima da ga dotaknu, kako je odredio rektor katedrale monsinjor Olivier Ribadeau Dumas.

Ukupni troškovi novih objekata, koje financira Fondation Notre-Dame, procijenjeni su na šest milijuna eura.

Modeli projekta još uvijek čekaju konačno odobrenje Francuskog nacionalnog povjerenstva za arhitekturu i baštinu, koje bi svoju presudu trebalo donijeti 13. srpnja, piše Bitno.net.

Novi izgled se ne sviđa svima

Pretražujući malo po internetu, naišli smo na mnoga negodovanja ispod članaka. Ovaj Francuz istaknuo je kako se oltar umjetnika Guillaumea Bardeta ne razlikuje od njegova stolića za kavu.

Neki su jednostavno ustvrdili da je „ružno”, a neki konstatirali kako u ovoj katedrali ne bi trebalo biti mjesta za ovakvu suvremenu umjetnost. Ima i onih, naravno kojih se jako dojmio novi potencijalni izgled katedrale. Smatraju da je to točno ono što je pariški nadbiskup tražio.

Što kažete, kako se vama sviđa novi izgled?

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh