Svetac dana

12. PROSINCA

Sveta Ivana Franciska de Chantal – osnivačica reda Sestara pohoda Marijina Red Sestara pohoda Marijina i danas je omiljen u svijetu, sa 161 samostanom u 33 zemlje...

Sveta Ivana Franciska De Chantal

Osnovni podaci

• Rođena 1572. u Dijonu (Francuska)
• Preminula 1641. u Moulinsu (Francuska)
• Blaženom ju je 1751. proglasio papa Benedikt XIV.
• Svetom ju je 1767. proglasio papa Klement XIII.

Kada je rodila najmlađe dijete, saznala je vijest koja joj je ranila srce. Njezin je muž nesretnim slučajem poginuo u lovu. Ostala je udovica, a bilo joj je tek 29 godina. Tada je učinila zavjet da se više neće udavati. U to vrijeme upoznala je svetog ženevskog biskupa Franju Saleškoga i izabrala ga za ispovjednika. Nazivala ga je „vrlo štovanim gospodinom i jedinim ocem”. On joj je bio prosvijetljeni i od Boga poslani duhovni vođa.

Oprostila je ubojici svoga muža

Svetac se je već dulje vremena bavio mišlju osnivanja Reda od Marijina pohođenja, koji ne bi živio u klauzuri kako bi se lakše mogao baviti služenjem bolesnima, siromašnima i utamničenima i u Franciski je našao dušu koja bi mogla poslužiti njegovim planovima. Tako je, 1610. godine, na blagdan Presvetog Trojstva, Franciska s još dvjema damama iz Annecyja stavila na sebe redovničku koprenu. U tome je trenutku smogla snage da velikodušno oprosti ubojici svoga muža, te je njegovu djetetu štoviše postala kuma na krštenju.

Budući da red bez klauzure kao prevelika novost nije bio usvojen, sveti je Franjo Saleški morao sestrama od pohođenja uvesti strogu klauzuru, a umjesto da dvore bolesnike, preuzele su odgoj ženske mladeži. Ipak je nutarnja linija novog rada bio duh blagosti te, namjesto vanjske stroge pokore, krotkost i poniznost sveca. Kao najljepši cvijet u Redu od pohođenja procvast će kasnije sv. Margareta Alacoque, kojoj će Gospodin povjeriti tajne svoga Srca i kojom će se poslužiti da u Crkvu uvede blagdan Srca Isusova.

Nekoć brižna majka i žena postala je sada Franciska odlična poglavarica i duhovna majka svojim kćerima. S dubokim mističnim životom znala je združiti rad za dobro bližnjega. Od njezinih pisanih djela glasovita su njezina pisma koja je upravljala sv. Franji Saleškom. Dočekala je sreću da se njezin red brzo proširio te je u godini svetičine smrti bilo već 82 samostana od pohođenja. Svetom ju je proglasio 1767. papa Klement XIII.

Sestre Pohoda Marijina u Hrvatskoj i svijetu

Sestre Pohoda Marijina djeluju u Hrvatskoj dugi niz godina. U Zagreb su došle 1. rujna 1947. godine na poziv biskupa Josipa Lacha te su preuzele brigu za Dom Božje providnosti i kapelu Corpus Domini (u Mošćeničkoj ulici na Trešnjevki). U tom domu osnovale su svoj samostan, koji je potvrđen 24. svibnja 1949. U samostanu, koji se nalazi uz kapelu, žive svoju karizmu kontemplativnim životom, onako kako su to zamislili njihovi utemeljitelji, sveti Franjo Saleški i sveta Ivana Franciska de Chantal. Red Sestara pohoda Marijina i danas je omiljen i uspješan u svijetu, sa 161 samostanom u 33 zemlje.

Misli svete Ivane Franciske de Chantal

 • Poniznost je ključ Božjeg blaga.
 • Mir duše ne postiže se drugačije nego u borbi sa samom sobom.
 • Sve ono što uznemiruje, treba odbaciti, jer dolazi iz sebeljublja.
 • Jedina naša želja treba biti da se svidimo Bogu.
 • Što više posjedujemo Boga u jednostavnosti duha, to ćemo biti jači.
 • Bog je naše svjetlo. Ona nas vodi, ne bojmo se!
 • Kada Bogu ne bismo ništa drugo rekli osim da ga volimo, bilo bi to dosta, jer Bogu ne treba mnogo riječi.
 • Bog vodi one koji se u njega uzdaju.
 • Neka Bog bude vaša snaga, mir i utjeha.
 • Svo naše djelovanje je molitva, ako nas vodi Bogu.
 • Marija je uzrok radosti na čitavoj Zemlji.
 • Što se više oslobodimo onoga što nije Božje, više će nas ispuniti sam Bog; ne brinimo se za sebe, Bog će se brinuti za nas.
 • Šutnja je majka molitve i čuvarica srca.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh