Svjedočanstva

AKTIVISTICA PROTIV SUROGATSTVA

Svjedočanstvo Olivie Muriel, žene rođene putem surogatstva Navodi kako je vlastite traume prenijela svojoj djeci i smatra da je surogatstvo nanijelo međugeneracijsku bol njezinoj djeci još od trudnoće

Foto: Ilya Andriyanov, Shuttterstock

Foto: Ilya Andriyanov, Shuttterstock

 

Olivia Maurel, Amerikanka koju je rodila surogat-majka, danas aktivistica protiv surogatstva, gostovala je u emisiji Laudato TV-a Izdvojeno gdje je podijelila osobno svjedočanstvo o potrazi za identitetom i svim opasnostima koje sa sobom donosi surogatstvo.

Lagali joj cijeli život

„Rođena sam putem tradicionalnog surogatstva. Surogat-majka me je i rodila, a ona je i moja biološka majka. Otac naručitelj ujedno mi je i biološki otac. Rođena sam prije 32 godine u Louisvilleu u Kentuckyju. Odrasla sam na relaciji Florida-Francuska jer mi je majka naručiteljica Francuskinja. Roditelji mi nikad nisu rekli da sam rođena putem surogatstva. Uvijek su to čuvali kao tajnu, nismo o tome razgovarali. Znali su mi govoriti o tome zašto sam rođena u SAD-u. Bila je to divna priča o tome kako su tamo došli radi posla, zaljubili se u jedan film te su htjeli da se rodim tamo. Dakle, lagali su mi čitav život. U sebi sam oduvijek znala da nešto nije u redu”, navodi.

Kockice su se posložile

Vidjela je kako ne liči na svoju majku i to joj je bilo sumnjivo.

„Kad bih pogledala u majku, vidjela bih da joj uopće ne sličim. Jako je niska, ima tamniju kožu i smeđe oči. Ja sam visoka, plava i imam plave oči. Bila je također jako stara. Tijekom života imala sam osjećaj da nešto nije u redu. Kad sam imala 17 godina, proučavala sam gradić Louisville u Kentuckyju te na internetu pronašla njihove klinike za surogatstvo. Odjednom sam sve shvatila, kockice su se posložile i znala sam da sam rođena pomoću surogat-majčinstva. Tada sam svima počela govoriti o tome: liječnicima, prijateljima, obitelji, rodbini, dečku koji mi je danas muž”, svjedoči Olivia za Laudato.

Iako tada nije imala dokaze koji bi potkrijepili sumnje koje je imala, znala je kako će istina kad-tad izaći na vidjelo.

Svekrva joj poklonila DNK test

„Na moj 30. rođendan moja mi je svekrva poklonila DNK test. Kad mi je to poklonila, rekla mi je: ‘Ovdje je odgovor na sva tvoja pitanja koja si imala tijekom života’. Znala je koliko sam se mučila s činjenicom što nisam znala tko sam ja. Nisam znala komu pripada polovica moje krvi. DNK test bio je pozitivan: imam litavske i norveške krvi u sebi, kao i velik postotak krvi s ovih prostora. Sedamnaest posto mojih predaka dolazi iz ovog područja, ne znam iz kojih zemalja, ali to mi je zanimljivo”, prenosi Laudato.

Nakon DNK testa stupila je u kontakt sa svojom rođakinjom koja ju je uputila polubraći i polusestrama, preko kojih ju je kontaktirala i biološka majka.

Važno je znati odakle dolazimo

Olivia smatra kako je vlastiti identitet važan, kao i znati odgovore na pitanja ‘tko sam’ i ‘odakle dolazim’. Smatra kako je čovjek bez identiteta poput stabla bez korjenja, jer osjećate kako ‘nigdje ne prirpadate’.

(..)

negativna strana surogatstva

Govorila je i o negativnoj strani surogatstva.

„Imam troje djece, najstarija kći danas ima pet godina. Na žalost, ona danas proživljava istu traumu napuštenosti koju sam ja prolazila. Uvijek želi provoditi vrijeme sa mnom, neprestano se boji da ću ju napustiti. Stalno me pita volim li ju i želi da ju uvjerim u to da ju ne ću napustiti. Zna mi govoriti: ‘Mama, ne ćeš me napustiti, zar ne?!’ Nikad ju nisam naučila tom rječniku jer znam koliko može biti bolan. To je nešto što sam doživjela u djetinjstvu i to sam prenijela na svoju kćer. Drugo je trauma od odbacivanja. Uvijek sam imala problema s odbacivanjem, ali to je bilo prije, danas sam puno bolje. Kad bi me netko odbacio, povukla bih se u kut i tamo sama plakala.

Vlastite traume je prenijela na svoju djecu

Ponekad sam se znala i samoozljeđivati. Strašno je bilo moje djetinjstvo. Moje drugo dijete, moj sin kojeg volim najviše na svijetu, pati od istog straha od odbacivanja. Ako mu kažete ‘ne’, otići će u kut i početi se grebati nečim. Traume od kojih sam ja trpjela prenijela sam na svoju djecu. Pokušavam im pomoći. Situacija se poboljšava. Kći ima pet godina i ide nabolje, ali još uvijek su te stvari prisutne. Uvijek me iznova pita: ‘Mama, voliš li me? Voliš li me?’ ‘Naravno da te volim, umrla bih za tebe!’ Surogatstvo nije utjecalo samo na mene, iako sam imala vrlo težak život. Nisam donosila najbolje odluke, a to je nešto što je utjecalo i na moju djecu. Ne znam u kojem su trenutku oni to naslijedili od mene, ali smatram da je surogatstvo nanijelo međugeneracijsku bol mojoj djeci još od trudnoće”, zaključila je svoje svjedočanstvo Olivia.

Papa Franjo protiv surogatstva

Podsjetimo, početkom siječnja 2024. papa Franjo je osudio surogat majčinstvo. Rekao je kako je put mira poštovanje svakog ljudskog života, počevši od nerođenog djeteta u majčinoj utrobi koji ne može biti potisnut ili pretvoren u objekt trgovine. Smatra kako je surogatstvo „ozbiljno kršenje dostojanstva žene i djeteta na temelju iskorištavanja situacija majčinih materijalnih potreba”.

Dijete je uvijek dar, a nikada temelj komercijalnoga ugovora, naglasio je. „Izražavam nadu u napor međunarodne zajednice da se univerzalno zabrani ova praksa”, rekao je papa, njegove riječi prenio Vatican News.

Cijeli intervju pogledajte ispod:

 

Izvor: Laudato

Za Book.hr priredila A. P.

Najmanji ljudi; Autor: Robert L. Sassone; Nakladnik: Ustanova Kristofori

PREPORUKA! Knjiga Roberta L. Sassonea „Najmanji ljudi”.

Više o knjizi pročitajte ovdje, a kupiti je možete ovdje.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh