Vijesti

FILM PRIKAZUJE NAJPOZNATIJE MARIJANSKO SVETIŠTE U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI – ALJMAŠ // Pozivamo Vas na projekciju filma „Gospa od Utočišta”, koji će biti prikazan na Trsatskom festivalu u Rijeci

Pozivamo Vas na projekciju filma „Gospa od Utočišta”, koji će biti prikazan na Trsatskom festivalu u Rijeci

Foto: Festival Trsat

 

Film redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića daje uvid u povijesni pregled najpoznatijeg marijanskog hodočasničkog svetišta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Dokumentarni film „Gospa od Utočišta” uvršten je u službenu selekciju na ovogodišnjem Festivalu Trsat, koji će se održati od 1. do 3. lipnja u Rijeci.

O filmu

Film donosi priču o marijanskom svetištu u Aljmašu, koje slovi za najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Prikazom kronike događanja od 1332. godine do danas, film donosi slike progona Hrvata i katoličke vjere, s posebnim osvrtom na vrijeme Domovinskoga rata, kada su Hrvati protjeran iz svojih domova, a svetište uništeno.

Kip Gospe od Utočišta

Zbog okupacije Podunavlja, nitko nije znao što se točno dogodilo s kipom. Kip je spletom okolnosti ipak pronađen i zahvaljujući tadašnjem županu, Branimiru Glavašu, donesen je u Osijek. Upravo njegovim zalaganjem, teško oštećeni kip je obnovljen i vjernici su ga nosili slobodnim dijelovima biskupije, dajući do znanja da je Marija za njih ‘zvijezda danica’ koja im je najavljivala vrijeme slobode i povratka u njihove domove.

To se dogodilo 1. kolovoza 1998. godine, kada je kip Gospe od Utočišta vraćen u Aljmaš. Datum povratka bio je dan kada se obilježavala sedma obljetnica progonstva stanovnika Aljmaša, Dalja i Erduta iz njihovih domova.

Prikaz dokumentarnog filma

Film je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u suradnji s Udrugom Artizana iz Zagreba.

Dokumentarni će film biti prikazan 1. lipnja u 21.20 sati u Rijeci.

Najčitanije

Na vrh