Evangelizacijski susreti

NEBOJŠA ĐURIĆ, MES 17. 3. 2024.

Četiri temeljne točke duhovne obnove „Kada se naš vanjski čovjek raspada, tada se unutarnji obnavlja. Svaka prava obnova započinje s rušenjem. Problem je što svi želimo obnovu ali ne želimo raspadanje. Nitko ne želi prolaziti kroz odnose, događaje, situacije koje nas trgaju, kidaju jer nas izbacuje iz psihičke ravnoteže, ruše našu reputaciju... Kako možeš obnoviti nešto ako ništa ne mijenjaš?"

Foto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock

Foto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock

 

Na MES-u koji se održao 17. ožujka 2024. jedan od govornika bio je i pastor EPC Hosana Nebojša Đurić. Govorio je o autentičnoj duhovnoj obnovi. Donosimo vam dio njegovog predavanja, koje započinje na 34:30. Predavanje Josipa Lončara možete pronaći na ovoj poveznici.

Bog nas želi potpuno osloboditi da čujemo Njegovu riječ

„Latinska riječ za nagluhost je surdus, a za potpunu gluhoću – absurdus. Kad ne čuješ Božju Riječ u svome životu to je apsurdno, tvoj život je absurd, nema smisla. Bog nas želi potpuno osloboditi da čujemo Njegovu riječ”, kazao je Nebojša Đurić.

„Obnoviti znači učiniti sve novim u kvaliteti. U 2. poslanici Korinčanima 4 16-18 Pavao navodi da ne gubimo srčanost kad se oko nas događaju loše stvari. Kad se naš vanjski čovjek raspada, naš unutarnji čovjek se obnavlja iz dana u dan. Mi vjernici smo fokusirani na ono što se ne vidi jer je vječno. Ono što se vidi je prolazno”, navodi.

Pavao nam otkriva četiri temeljne točke autentične duhovne obnove.

1. Raspadanje

„Kada se naš vanjski čovjek raspada, tada se unutarnji obnavlja. Svaka prava obnova započinje rušenjem. Problem je što svi želimo obnovu, ali ne želimo raspadanje. Nitko ne želi prolaziti kroz odnose, događaje, situacije koje nas trgaju, kidaju jer nas izbacuje iz psihičke ravnoteže, ruše našu reputaciju”.

Kako možeš obnoviti nešto ako ništa ne mijenjaš?

„Bog je ozbiljan! Obnavlja sve, a kad završimo s obnovom bit ćemo potpuno nove osobe. Stršat ćemo kao nikad prije iznad drugih u životu. To je svijet Duha Svetoga! Božji narod je prolazio kroz mnogobrojna raspadanja prije nego se razmožio i zauzeo zemlju…”.

Kad je gotovo? Kad Bog kaže da je gotovo…

Kada On kaže da je gotovo, gotovo je – prije toga ne.

„Želim vas ohrabriti, nemojte se bojati kada se raspada vaša vanjska forma čovjeka. Ne bojte se kada se vanjska forma vašeg života, braka, Crkve, prijateljstva, bilo čega raspada. Nakon raspada slijedi reforma! Unutarnja obnova, duhovni rast i prelazak na viši rast autoriteta i slave, nećemo rasti bez raspadanja. Jedan od primjera je i euharistija. Mi po razlomljenom kruhu primamo milost, kruh koji nije razlomljen ne može nikoga nahraniti”.

2. Vjera

„Kada nas Bog obnavlja, uvijek prvo bude gore pa tek onda bolje. Zato nam treba vjera, kad stvari postanu gore pravi je izazov vjerovati da će stvari postati bolje. Našem tjelesnom umu to izgleda nelogično, sve se raspada, ali vjera nadilazi tjelesni um i čvrsto se drži za Božje obećanje. Što je Bog započeo on će ispuniti kad tad, što je obećao ispunit će prije ili kasnije”.

„Svi Božji ljudi su čekali i vjera koja zna čekati je kritična točka duhovne obnove. Sotonina laž je da postoji instant obnova. Duhovna obnova je slavno Božje djelo koje nas mijenja iznutra. Duh Sveti uđe u tebe i stvara novi um, novo srce u tebi. Diže novi mentalitet u tebi, otvara ti razum za nova shvaćanja. Otvara u nama nove prostore za nova shvaćanja. Kršćani koji se ne raspadaju izvana ne obnavljaju se iznutra”.

Duh Sveti kada te provede kroz nešto i kada te podigne kroz nešto neće te nitko prepoznati

3. Fokus

„Zbog toga što raspadanje prethodi duhovnoj obnovi naš fokus nikad nije na onom što se vidi, na tjelesnim očima. Treba biti na onom što se ne vidi – jer je to vječno. Lako je izgubiti fokus. Siti smo prolaznog, a gladni smo vječnog – to je ono što želimo. Čim krenemo gledati na okolnosti počnemo dramiti, a Bog te nikad ne napušta. U Tužaljkama 3; zapisan je stih – dobrota Jahvina nije nestala niti je njegovo milosrđe presušilo. Oni se obnavljaju svakog jutra”.

Dobrota Jahvina nije nestala niti je njegovo milosrđe presušilo. Oni se obnavljaju svakog jutra

„Na što pomislite svako jutro kada se dignete? Čim otvoriš oči pomisli ovako: dobrota Jahvina nije nestala niti je njegovo milosrđe presušilo. Oni se obnavljaju svakog jutra”.

4. Ustrajnost

Kada vruće čeznemo za duhovnom obnovom ne gubimo srčanost, imamo dobru volju. Želju za promjenom.

„Kada se vanjski ‘ja’ raspada – unutarnji se obnavlja iz dana u dan. Činimo se boljima u kvaliteti. Nema postizanje kvalitete za pet minuta. Osobe koje žele rezultate znaju da će platiti cijenu o tome. Rade na sebi, treniraju. Imaj vjere! Kada te Bog obnovi nećeš više nikad biti u depresiji. Jer tamo gdje Bog prođe, ne raste više trava depresije jer nas on ozbiljno odgaja i obnavlja”, rekao je.

Cijelo predavanje pogledajte na videu ispod:

Za Book.hr priredila A. P.

MES-u možete prisustvovati i vi! Idući susret održat će se 28. travnja s početkom u 17 sati u u Dugom Selu. Za one koji ne mogu doći na sam susret omogućili smo online prijenos koji ćete moći pratiti ovdje.

Želite li primati informacije o MES-ovima priključite se našim WhatsApp i mail-grupama. Više o tome na poveznici.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh