Duhovnost

MONS. STEPHEN ROSSETTI

Egzorcist: Postoji ‘demon srama’ i morate ga razlikovati od poniznosti Misli srama i samoponižavanja ne dolaze od Boga

Foto: Pixabay, Foundry Co 

 

Iz dnevnika monisnjora Stephena Rossettija, psihologa i svećenika, profesora na sveučilištu i glavnog egzorcista u nadbiskupiji Washington već više od 13 godina, o demonima srama:

„’Jane’ su opsjedale misli srama. Te su misli cijeli njezin život prikazivale kao tužan život neuspjeha. Osjećala se kao da je bolesna i odvratna. Nije mogla zamisliti da je Bog, ili bilo tko drugi voli, ili čak da želi pogledati u nju. Rekla je: „Osjećam se kao hodajuća sramota”.

Jane je pogođena teškom demonskom opsjednutošću. To je više od jednostavnog negativnog govora o sebi koji mnogi od nas imaju. Njena je izuzetno jaka i svakodnevno je muči. Udara joj u mozak naizgled bez prestanka. Ponekad joj sram obuzme misli i emocionalno je paralizira.

Prava poniznost je ukorijenjena u istini. Da, svi smo grešnici. Svi smo mi krivi i doprinijeli smo Isusovu raspeću. Ali to nije isto što i sram. Sram napada naš osjećaj samopoštovanja i vlastite vrijednosti. Natjerani smo da mislimo da smo bezvrijedni.

Neki mistici kažu da demoni u paklu muče proklete takvim mislima srama. Demoni ih tuku optužbama da su bezvrijedni i da Boga nije briga.

Unatoč našoj krivnji i našem grijehu, nismo bezvrijedni. Naprotiv, stvoreni smo na Božju sliku i stoga smo od neprocjenjive vrijednosti. Beskrajno smo voljeni i grijesi su nam oprošteni. Njime smo spašeni. Misli srama i samoponižavanja ne dolaze od Boga.

S onima koji su izudarani demonskim opsjednutostima stidom, redovito prolazim kroz opetovana odricanja od „demona srama”.

Vodim ih govoreći: „Odričem se demona srama. Odbacujem ih; prekoravam ih; odričem ih se. U Isusovo ime, izgonim ih. U njegovo sveto ime, izbacujem ih!”

Također je dobro da dodaju: „Božje sam dijete i uljepšana sam na Božju sliku. Otac me beskrajno ljubi.” Tada kažem: „Neka naš Bog pun ljubavi sklopi svoje ruke oko tebe. Neka znaš da si beskrajno voljen/a. Znaj da si stvoren/a ljubavlju od prvog trenutka svog začeća. Pozvan/a si i predodređen/a za Kraljevstvo.”

Ovo je moja molitva za sve vas:

Želim da znaš da si od početka s ljubavlju stvoren/a u trenutku tvog začeća. Neka Otac sklopi svoje ruke pune ljubavi oko tebe. Osjeti njegovu toplinu, njegovu ljubav i njegov mir. U ime Isusa, ozdravi. U ime Isusovo, budi u miru. Amen.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh