Duhovnost

NAJZANIMLJIVIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Don Damir Stojić: Bejzbol je najzanimljivija igra na svijetu. Tako je i sa Svetom Misom… U onome što ne razumijemo ne možemo ni uživati. Mnogim je vjernicima dosadno na Svetoj Misi upravo zbog toga!

Bejzbol i sveta Misa

Foto: Shutterstock

 

Nedavno sam se vratio iz Kanade. Tri tjedna sam bio doma. Imao sam priliku ići na utakmicu bejzbola – Blue Jays (Toronto) protiv Red Soxa (Boston). Nažalost, Boston je pobijedio.

„Nakon pola sata, već mi je bilo dosadno…”

Dok sam živio u Kanadi, osamdesetih i devedesetih godina, redovito sam pratio bejzbol. Dugo nisam bio na utakmici, više od 25 godina, tako da sam zaboravio smisao i pravila igre. Prosječna utakmica traje tri sata. Naravno, nakon pola sata, već mi je bilo dosadno. Nisam razumio što se događa. Ljudi oko mene gledali su i uživali. Moja dva nećaka, Filip i Niko, također su uživali.

Mnogima Misa traje predugo i dosadno im je. To je zato jer ne razumiju smisao i ne znaju ‘pravila’…

Zaboravio sam pravila i smisao igre. Dok sam se prisjećao pravila i smisla igre, postalo mi je zanimljivije. Bejzbol je najzanimljivija igra na svijetu upravo zbog pravila. Tako je i sa Svetom Misom. Mnogima traje predugo i dosadno im je. To je zato jer ne razumiju smisao i ne znaju ‘pravila’. Sveta je Misa zanimljiva ako razumiješ njen smisao i značenje.

Zapravo, kad shvatiš što je Sveta Misa i što se događa za vrijeme nje, shvatit ćeš da je to najzanimljiviji čin i događaj na svijetu.

 

Upravo o tome piše Josip Lončar u svojoj najnovijoj knjizi „Sveta Misa. Najvažnija stvar na svijetu“.

Autor: don Damir Stojić

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje

Najčitanije

Na vrh