Foto i video

PATER AUGUSTYN PELANOWSKI

CRTANI FILM Poštujmo one koji su drugačiji od nas

Foto: Shutterstock

Poštujmo one koji se od nas razlikuju, jer može se dogoditi da u budućnosti upravo oni budu naši izbavitelji

Znamo da je Isus u svojim prispodobama često koristio čak i pogrde kojima je bio obasipan. Tako je bilo s milosrdnim Samarijancem, jer Njega se tako nazivalo. Ali zašto u pripovijesti progovara o živinčetu pomoću kojega je Samarijanac odveo nesretnoga čovjeka do gostinjca? Jesu li Krista ‘častili’ i tim pogrdnim nadimkom? Nije isključeno. Je li mi se dogodilo da me upravo onaj koga sam smatrao stokom ponio na svojim plećima, podnoseći moje patnje, te je platio za mene dva novčića, mada nisam za njega imao ni trunke poštovanja?

To što je netko drugačiji od nas, što se od nas razlikuje, ne znači da je glup, nesposoban

Poštujmo one koje smatramo ričućim životinjama, a ne ljudima, jer može se dogoditi da u budućnosti upravo oni budu naši izbavitelji. Teško je priznati u sebi kvasac nutarnje osude, ali lako ju je okusiti. Ona čitavo vrijeme kvasa našu percepciju. To što je netko drugačiji od nas, što se od nas razlikuje, ne znači da je glup, nesposoban. Naposljetku, bi li bilo lakše podnijeti bližnjega kada bi on bio moja savršena kopija? Zasigurno bi mi takav klon bio u prvome trenutku nepodnošljiv.

Danas sužanjstvo predstavlja licemjerje te nas Pasha treba spasiti iz zatočeništva osuđivanja, licemjerja, prezira prema drugome

Kvasac je u Bibliji simbol grijeha, zloga nauka, licemjerja na najgoroj razini – upravo je to ono što je prije poplave Bog vidio u ljudskim srcima; u svakoj je čovjekovoj misli raspoznao sklonost uhođenju drugih, sklonost kiselu durenju, preziru te traženju slabih točaka u bespomoćnome čovjeku, u koje bi mogao ‘ubosti’.

Apostoli su zaista htjeli shvatiti smisao Pashe. Danas sužanjstvo nije Egipat, već sužanjstvo predstavlja licemjerje te nas Pasha treba spasiti iz zatočeništva osuđivanja, licemjerja, prezira koji je sakriven kao okus kvasca u stisnutim ustima. Uskrs i Pasha izvrsna su prilika za to te kao što se u Izraelu uklanjalo komadiće kvasnoga kruha iz doma, tako bismo i mi trebali uklanjati duhovni kvasac iz naših srca – najmanje komadiće kiseloga lica kada ugledamo nekoga drugoga.

p. Augustyn Pelanowski, iz knjige koja izlazi uskoro…

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh