Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Čim počne razgovor, on/a mi odmah vraća govoreći što sam ja učinio/la, kako se ja ponašam; ne sluša me, nego se fokusira na negativno i kao da mi samo želi uzvratiti

RAZMATRANJE I MOLITVA

Želim suprugu/supruzi nešto reći, želim istaknuti što mi smeta, želim da naš brak funkcionira, da shvati da sam ja drugačije ranjiv/a, da mi smeta nešto drugo, a ne isto što i njoj/njemu, da bih volio/voljela da me sasluša i da shvati moje potrebe. No čim razgovor počne, on/a mi odmah vraća govoreći što sam ja učinio/la, kako se ja ponašam… Ne sluša me, nego se fokusira na negativno i kao da mi samo želi uzvratiti; prekida me, ulijeće u moj govor, ne da mi završiti. To me silno frustrira! Imam osjećaj da on/a uopće ne želi komunicirati, razumjeti me pa se pitam koji je smisao svega toga. Ispada da sam ja nevažan/nevažna! I čemu sve to?! Kako da uopće imam volje išta reći, kako da imam hrabrosti ili odvažnosti ili mira ili otvorenosti izraziti se kada nailazim samo na osudu, „zid“, odbijanja, nerazumijevanje? Meni to nema smisla i iskreno ne vjerujem da komunikacija u našem braku može biti ispravna i kvalitetna.

Ispuni me Duhom strpljivosti i mira, da ja prvi/prva želim saslušati, jer znam da će to osnažiti i moga supruga / moju suprugu

Možda kod nekog drugog, ali ne kod nas. Upravo je to najveća laž koja želi razoriti naš brak! Ne želim povjerovati u nju, nego želim shvatiti što se događa! Kada mi suprug/a pokušava nešto reći ili mi na nešto ukazati, kako ja reagiram? Pokušavam li ga/ju saslušati bez prekidanja, pokušavam li uistinu čuti što govori, što želi reći, nastojim li razumjeti ili već imam spreman odgovor i napad, upadam li u riječ, prekidam? Možda to što želi reći nije realno, možda uistinu nešto krivo radim i Bog mi kroz njega/nju želi poručiti da je ključno kako ja reagiram i što ću s time napraviti? Ali, ako ne želim čuti, po čemu sam bolji/bolja od supruga/e, koji/koja čini to isto? Jer ako pokušam čuti, shvatiti i ne reagirati burno, zar neće to osnažiti najprije mene, a onda i naš brak, zar neće to donijeti komunikaciju i zar upravo to ne očekujem od supruga/e?!

Slomi sve prepreke u našoj komunikaciji i razumijevanju, iscijeli sve rane koje smo si nanijeli krivom komunikacijom

Isuse, od danas odlučujem drugačije. Ispuni me Duhom strpljivosti i mira, da ja prvi/prva želim saslušati jer znam da će to osnažiti i moga supruga / moju suprugu. Slomi sve prepreke u našoj komunikaciji i razumijevanju, iscijeli sve rane koje smo si nanijeli ružnim i grubim riječima, da postanemo slobodni za slušanje tebe, da čujemo jedno drugo, iskrena i otvorena srca, kako bismo izgrađivali svoj brak i zbližili se, bili podrška jedno drugome te kako bismo shvatili što možemo napraviti bolje i on/a i ja. Želim biti prvi/prva u tome! Pomozi mi!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Najveći problem u komunikaciji je to što ne slušamo, što podrazumijevamo i što se vodimo time da nas supružnik napada i obezvrjeđuje. Drugim riječima, ne razumijemo se! Što kada bih, uz Božju milost i svoju odluku, u trenucima u kojima mi supružnik nešto „nabraja“, saslušao/la i rekao/la: „Oprosti, moji grubi postupci i riječi bili su krivi. Htio/htjela sam ti reći koliko mi treba ljubavi/poštovanja, ali to sam htio/htjela postići inatom i napadom. Oprosti mi! Želim te saslušati, želim da ti saslušaš mene i da to raspravimo u miru. Želim znati što ti smeta i kako ja mogu pridonijeti boljem razumijevanju.“ Misliš da ćeš time ispasti slabić? Ne, u centru si Božje volje pa čak i da supružnik ne odgovori. Hoćeš li se odlučiti to isprobati, iskreno; hoćeš li predati to Bogu, hoćeš li s Njim ustrajati i tako ohrabriti supružnika i brak?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh