Duhovnost

ŠTO ČINITI, A ŠTO NE ČINITI

7 koraka biblijske meditacije Biblijska meditacija rezultira prosvjetljenjem, otkrivenim znanjem i pomazanim razmišljanjem

7 koraka biblijske meditacije

Foto: Pixabay

 

Nemojte činiti ovo:

1. Niste ispovjedili grijehe.
2. Unaprijed ste stvorili stav ili mišljenje.
3. Neovisni ste: „Ja mogu…“
4. Brzo čitate.
5. Oslanjate se samo na razum i analizu.
6. Čitate bez posebne svrhe.
7. Prisvajate si zasluge za uvide.

Činite ovo:

1. Oprani ste Isusovom krvlju.
2. Poučljivi ste.
3. Molite: „Gospodine, pokaži mi…“
4. Usporili ste, promišljate, duboko razmišljate.
5. Koristite se pomazanim razmišljanjem, strujanjem slika i riječi.
6. Usredotočeno i sa svrhom čitate.
7. Slavite Boga jer vam je dao uvide.

Objašnjenje sedam koraka biblijske meditacije

1. Gospodine, očisti me svojom krvlju. Budući da se primanje Božjeg otkrivenja nalazi u srcu biblijske meditacije, morate se pripremiti da biste mogli primati od Svetoga Duha tako što ćete se oprati krvlju Janjeta. Morate biti poslušni prijašnjim Božjim otkrivenjima (Mt 7,6) i priznati svaki grijeh u svome životu da ih ne biste prestali primati (Iz 59,1-2; 1 Iv 1,9).

2. Gospodine, daj mi poučljiv stav. Otkrivenje se daje onima koji ostaju u stavu poniznosti i oduzima se ponosnima i oholima. Zato njegujte otvoren, ponizni stav pred Bogom dopuštajući mu da otkrije svaku ideju za koju se držite te da ih mijenja kako On smatra da je najbolje (Jak 4,6; 2 Pt 1,19).

3. Gospodine, neću se sam koristiti svojim sposobnostima. Ništa ne možete sami učiniti, već samo ono što u Duhu vidite i čujete (Iv 5,19-20.30). Vaš vam um ne pripada, već ga trebate predati Bogu na korištenje da bi ga On mogao ispuniti pomazanim razmišljanjem i Božjim vizijama (Izr 3,5-7; Rim 12,1-2). Ako se sami koristite svojim umom, to je mrtvo djelo (Heb 6,1-2).

4. Gospodine, molim se da mi oči srca budu prosvijetljene. Usporite dok čitate, nekoliko puta prođite kroz tekst u svome srcu i umu neprestano moleći da vam Bog udijeli duha mudrosti i otkrivenja u spoznaji njega (Ef 1,17-18; Ps 119,18).

5. Gospodine, predajem ti svoje sposobnosti razmišljanja i zamišljanja da bi ih ti ispunio po svome Svetom Duhu. Meditacija uključuje predavanje naših sposobnosti Bogu da bi ih on ispunio i koristio se njima. To uključuje kako sposobnost rasuđivanja (lijeva strana mozga), tako i sposobnost zamišljanja (desna strana mozga). Tražite Božju rijeku (tj. „strujanje Duha“) da vas vodi i ispuni obje strane mozga te vam podari pomazano razmišljanje, snove i vizije. Glazba vam može pomoći dok mumljate, govorite i pišete u procesu otkrivanja (Iv 7,37-39).

6. Gospodine, pokaži mi rješenje problema s kojim se suočavam. Usredotočena pozornost osnažuje koncentraciju srca i uma, a ona pospješuje otkrivenje. Na primjer, primijetite razliku između zrake sunca koja pada na list papira i zrake sunca koja prolazi kroz povećalo i pada na list papira. Usredotočena energija stvara toliko jaku zraku da se papir zapali. Kad ste željni savladati novu disciplinu ili usvojiti novo znanje, gladno srce koje traži učinit će da vidite ono što inače ne biste uočili (Mt 5,6).

7. Hvala ti, Bože, na svemu što si mi pokazao. Shvaćajući da otkrivenje dolazi od Svetoga Duha koji prebiva u nama, dajemo Bogu svu slavu za ono što nam je otkrio (Ef 3,21).

Nauči razmatrati Sveto pismo u Školi molitve!

O Školi molitve

Školu molitve organiziraju Kristofori a raširena je po cijeloj Hrvatskoj te u nekoliko drugih zemalja. Škola je zamišljena kao cjeloživotni tečaj koji se odvija jednom tjedno u trajanju od dva sata u grupama od po četiri do sedam sudionika. Škola (tečaj) bavi se promišljanjem i razmatranjem biblijskih i liturgijskih tekstova te nutarnjom i zastupničkom molitvom, što ju također čini dobrom pripremom za Svetu Misu.

Gdje i kako?

Školu molitve naši voditelji održavaju uživo u: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Našicama, Koprivnici, Križevcima, Varaždinu, Sisku, Petrinji, Donjem Miholjcu, Karlovcu, Ravnoj Gori… Za prijave i informacije posjetite: www.kristofori.hr/tecaj ili pošaljite e-mail na: [email protected].

Novo – online škola molitve

Online Škola molitve odvija se utorkom, od 19:30 do 21:30 sati, putem Vibera. Prijaviti se možete na broj mobitela: 091/441-0541, ili putem e-maila: [email protected]

Nova je i online Škola molitve za Australiju, na hrvatskom jeziku po lokalnim vremenu – više informacija ovdje.

Ulomak iz knjige „Molitve koje iscjeljuju srce“ autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, po sniženoj cijeni od 80 kuna možete nabaviti ovdje.

Preporučamo i ovaj ulomak iz iste knjige:

Samo je jedna molitva izbacila demona 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh