Svetac dana

22. SVIBNJA

Sveta Rita – svetica nemogućeg Na ljudske uvrede i nepravde gledala je očima Evanđelja, i bila je sposobna radije podnijeti nepravdu nego li drugoga povrijediti...

Sveta Rita

Roj bijelih pčela

Sveta Rita je bila kći roditelja koji dugo nisu imali djece. Želja za porodom njezina je oca i majku nagnala na mnoge molitve pa možemo reći da je bila od Boga izmoljena. Rođena je 1381. u Roccaporeni u Italiji. Dan nakon njezina krštenja, Rita je bila okružena rojem bijelih pčela, koje su ulazile i izlazile iz djetetovih usta, a da je nisu nimalo povrijedile. Umjesto da se uznemiruje, njezina je obitelj vjerovala da je obilježena vrlinama i posvećena Bogu.

Svaki dan svoju je volju vježbala raznim žrtvama i odricanjima

Život djevojčice bijaše prilično tvrd i težak, kao da je predosjećala da će tako biti i kasnije, pa se za to nastojala pripremiti. Svojim je roditeljima bila savršeno poslušna. Nije poznavala nikakvih izgovaranja ni zanovijetanja. Svaki je dan naporno radila i svoju volju vježbala u raznim žrtvama i odricanjima. Već od malena bijaše sjedinjena s Bogom, osobito u pobožnom razmišljanju o svom Božanskom Spasitelju, koga je žarkim srcem ljubila. U kući je imala kutić, gdje se slobodno i nesmetano predavala svojim molitvama te izljevima ljubavi prema Isusu. U ranoj dobi zamolila je roditelje da joj dopuste da uđe u samostan, ali očito posvema zaboravivši događaj nakon njezina krštenja, oni su joj dogovorili vjenčanje za okrutnog čovjeka po imenu Paolo Mancini.

Ustrajnošću, molitvom i vjerom do obraćenja supruga

Paolo je imao tešku narav i kameno srce te je Riti svojim ponašanjem zadavao veliku bol. Unatoč tome, Ritino srce puno povjerenja u Boga i ljubavi za muža uspjelo ga je promijeniti i približiti Bogu. Obrativši se, postao je osvjedočenim i bogobojaznim vjernikom. Njihov je brak bio blagoslovljen dvojicom sinova, možda blizancima. Paolo je često bivao uvučen u sukobe među suparničkim političkim strankama što može objasniti tragediju koja je pogodila obitelj Mancini. Kada se jednog dana vraćao s posla, bio je zaskočen i ubijen.

Bol, tuga, strah i povjerenje u Boga

Bol koju je Riti nanijela ta neočekivana i nasilna smrt bila je pomiješana sa strahom da će njezini sinovi pokušati osvetiti očevu smrt, jer bila je otkrila da su razmišljali o tome kako da ga osvete. No, uzvišenom je ljubavlju prema njihovim dušama molila Boga da im radije oduzme život, nego da dopusti da učine taj veliki grijeh.

Njezin uzor praštanja, njezine riječi pouke i zauzimanje, njezine molitve za obraćenje njihovih srdaca, bile su nemoćne dirnuti mladiće i odvratiti ih od odmazde pa je sve to povjerila i predala Bogu moleći ga da riješi tu situaciju koja je bila izvan njezine moći. Nedugo potom, obojica su umrla, nakon što su se pripravili za susret s Bogom.

Čežnja mladosti konačno uslišana

Ostavši sama, Rita se posvetila dobrotvornom radu i molitvi. Konačno je žudnja da uđe u samostan još jednom narasla u njoj, ali njezine molbe da uđe u red augustinskih redovnica iz Cascie, bile su odbijene ne jednom već tri puta. Redovnice su se bojale staviti na kušnju mir samostanskoga života, vjerojatno zato što je jedna od članica pripadala obitelji odgovornoj za Paolovo ubojstvo. Nakon trećega odbijanja, Rita je spoznala da ona sama mora umiriti njihove strahove. Pregovarala je s Paolovom te sa suparničkom obitelji i nagovorila ih da privedu kraju svoje neprijateljstvo i da žive u miru. Njezin praštajući duh bio im je nadahnuće te su se te obitelji pomirile. Nakon što se stanje smirilo, Rita je čudesno ušla u samostan.

Dane u samostanu provodila je u molitvi i razmišljanju, u služenju bolesnima i siromašnima. Život u samostanu bio joj je obilježen velikim milosrđem i strogim pokorama. Po njezinim molitvama, mnogi su zadobili ozdravljenje, izbavljenje od zla i druge osobite milosti od Boga.

Rana od trna iz Kristove krune

Nakon dvadeset i pet godina vjerskoga života, Rita je primila ono što je smatrala najdragocjenijim, i osobitim darom od Boga. Uvijek predana Raspetome Isusu, u njoj je neprekidno rasla želja da sudjeluje u njegovu velikom činu ljubavi za nju i cijelo čovječanstvo pomažući nositi mu križ. Jednoga dana, dok je klečeći molila, čelo joj probode trn iz krune koja je pokrivala samu Isusovu glavu. Nosila je tu ranu petnaest godina, sve do smrti. Da bi mogla dijeliti bol od trnja njegove krune, Gospodin je svetoj Riti udijelio ranu od trna na čelu. Rana je bila vrlo bolna i širila neugodan miris, no svetica ju je smatrala velikom milošću. Molila je: „O, voljeni Isuse, uvećaj moju strpljivost kako moja patnja raste”. Rana joj je ostala do kraja života.

„Dragocjeni biser Umbrije”

Posljednjih je nekoliko godina života Rita bila prikovana za krevet. 22. svibnja njezin je život na zemlji došao kraju. Veliko mnoštvo vjernika pohrlilo je u samostan da joj oda posljednju počast. Njezinim su se zagovorom dogodila nebrojena čuda.

Blaženom ju je 1627. g. proglasio papa Urban VIII. a svetom 1900. g. papa Leon XIII. nazvavši je „dragocjenim biserom Umbrije”. Tijekom obreda proglašenja blaženom, tijelo svetice samo je ustalo i otvorilo oči. Narod ju je odmah nakon smrti počeo štovati kao sveticu, a pobožnost prema njoj raširila se po mnogim zemljama. Njezino se tijelo očuvalo stoljećima posve nedirnuto, a s vremenom je počelo širiti ugodan miris.

Služiti Gospodinu u veselju

Sveta nam Rita želi poručiti da izgovorimo riječ koju je najteže izustiti, a to je – oprosti! Sveta Rita moli da oprostimo jedni drugima. Ona je oprostila ubojicama svoga muža, molila Gospodina da uzme njezinu djecu kako ne bi osvetili očevu smrt.

Potpunim pouzdanjem u Boga krenula je putem svetosti. U sebi gradimo mir i širimo mir oko sebe. Ona je svetica mira, izmirila je dvije zavađene strane rekavši da je Bogu sve moguće!

Pored oprosta i mira šalje nam poruku trpljenja. Dobila je trn s Gospodinove krune, jer je željela osjećati Isusovu patnju. Svjesno je i radosno prihvatila trpljenje i tako željela služiti Gospodinu u radosti što joj je ukazao tolike milosti. Služiti Gospodinu u veselju, bez obzira što nas u životu pogađa. Zato budimo apostoli mira, opraštanja, radosti i iznad svega ljubavi!

Svetica nemogućeg

Zazivaju je kod neplodnosti, osamljenosti, bolnih rana i bolnih tijela, očajnih stanja, naizgled nemogućih i nerješivih problema i slučajeva jer usprkos mnogim nedaćama i gubicima, nikada nije gubila vjeru u Svevišnjega. Zaštitnica je bolesnika, roditelja, udovica, majki, ranjenika, žrtava bračnog nasilja i pogrda, problematičnih brakova, očajničkih podviga, zaboravljenih i izgubljenih slučajeva te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Molitva svetoj Riti – svetici „nemogućeg”

Sveta zaštitnice nevoljnika, sveta Rito, čije molbe Nebeski Otac ne odbija, koja si zbog obilja u postizanju milosti nazvana „Zagovornicom bespomoćnih”, pa čak i nemogućeg, sveta Rito, tako ponizna, tako čista, tako ojađena, tako strpljiva, s tako samilosnom ljubavi za Raspetog Isusa, jer si od Njega isprosila sve što si tražila, te se zbog toga svi s povjerenjem uzdaju u tebe u nadi utjehe ili izbavljenja; budi milostiva svojim moliteljima i založi se svojim utjecajem kod Boga poradi njih; udijeli obilno milosti sada, kao što si ih udijelila u tolikim čudesnim slučajevima na veliku slavu Božju, za širenje tvog štovanja i utjehu onima koji vjeruju u te. Obećajemo da ćemo te slaviti objavljujući tvoje milosti, blagoslivljati te i pjevati vazda hvale tebi u čast. Uzdajući se u tvoje zasluge i utjecaj kod Presvetog Srca Isusova, molimo te: (ovdje navedite svoju prošnju)

Molitva svetoj Riti

O uzvišena čudotvorko, sveta Rito, svrni svoje milostive oči na me patnika i nevoljnika iz svoga svetišta u Cascii, gdje sva lijepa snivaš u miru, odakle širiš rajsku svjetlost. Ti vidiš moje jadno srce okruženo trnjem kako krvari od boli. Ti vidiš, o slatka Svetice, da u mojim očima više nema suza, jer su sve presušile. Umoran sam i obeshrabren tako da i sama molitva umire na mojim usnama… Moram li očajavati u takvim teškim nevoljama moga života? O dođi budi mi na pomoć i pripomoć. Nije li tebe kršćanski narod prozvao sveticom nemogućeg zagovornicom nevoljnika? Iskaži dakle, čast svojemu imenu, isprosi za me milost koju od Boga molim: ………. Svi veličaju tvoju slavu, svi govore o tvojoj darežljivosti koju ti pružaš , zar ću samo ja ostati razočaran, jer me ti nisi slušala? Ah, ne! Moli stoga, moli za me Isusa da se smiluje mojoj nevolji, da po tebi, o sveta Rito, mogu isprositi ono za čime tako gorljivo čezne moje srce. Amen

Molitva svetoj Riti u nevolji

Sveta zaštitnice nevoljnika, sveta Rito, bila si ponizna, čista i strpljiva. Tvoje molbe nebeski Zaručnik ne odbija, stoga te molim da isprosiš za me od našega uskrsnuloga Isusa molbu koju ti upućujem…

Milostiva mi budi na veliku slavu Božju, da te slavim i hvalim u vijeke. Slavna sveta Rito, ti si čudesno sudjelovala u muci Gospodina našega Isusa Krista. Isprosi za me milost da pokorno podnosim poteškoće ovoga života i zaštiti me u svim mojim nevoljama. Amen.

Molitva vozača svetoj Riti

Gospodine, daj mi čvrstu ruku i budno oko.

Daj da svojim prolaskom ne remetim mir bližnjega moga, sijući bol među svojom braćom.

Molim te, Gospodine, i za one koji su sa mnom: očuvaj ih od stradanja, ognja i nesreća.

Pouči me kako da koristim svoj automobil za potrebe drugih; daj da shvatim da zbog ljubavi prema brzini ne smijem žrtvovati život, Tvoj dar, ni ljepotu stvorenoga.

Pouči me radosnom i ljubaznom hodu stazom mojega života, tako da ne čineći zla, prispijem na odredište vječnoga spasenja.

U svojim molbama utječem se miloj svetoj Riti u čiju se zaštitu ufam s bezgraničnim povjerenjem. Amen.

Molitva svetoj Riti za bračnu ljubav

O uzvišena sveta Rito, u poslušnosti prema svojim roditeljima ti si sklopila brak. Prikazala si sebe kao pravi primjer kršćanske žene. Klečim pred tobom i otvaram ti svoje srce i molim te da mi Bog kroz tebe udijeli pomoć i zaštitu. Mnogo godina si u svome braku patila, iako si bila pravedna.

Moli Gospodina da mi da dovoljno snage da ostanem vjerna/vjeran njemu i svome mužu/svojoj ženi. Preuzmi sve nas, posveti naš rad, blagoslovi sve naše poslove da budemo dostojni slave Božje i da dobijemo zajednički blagoslov. O sveta Rito, neka ništa ne ometa naš brak u našoj kući, neka bude sretan i anđeli mira neka nas štite.

Otkloni molimo te, svaku svađu od nas. Neka nad nama i u nama vlada radost i da naša srca budu u ljubavi uzdržana. Prenesi ovu molitvu, o sveta Rito, pred našega Gospodina i moli ga da nas čuje i usliša, da moj muž/moja žena i ja budemo u nebu kako bismo mogli zajedno slaviti Gospodina. Amen.

Molitva svetoj Riti za neprijatelje

O Bože, koji si se milostivo udostojio udijeliti svetoj Riti tako veliku milost, da je ona slijedila Tvoj uzor u ljubavi prema neprijateljima i utisnuo joj u srce i na lice svete znamene Tvoje ljubavi i muke, zaklinjemo Te njezinim zaslugama i zagovorom, da možemo voljeti svoje neprijatelje i vazda s dubokom skrušenošću promišljati patnje Tvoje muke. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh