Osobni razvoj

SVE ŠTO TREBAMO ZNATI O DEPRESIJI

Znaš nekoga tko je depresivan? Ovo su savjeti kako ga razumjeti Ponekad se čini da nema nikakve šanse. Ali...

Kako razumjeti nekoga tko boluje od depresije

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Foto: Wstockstudio, Shutterstock

Ponekad ne mogu objasniti zašto se tako osjećam

Postoje slučajevi kada moja anksioznost i depresija djeluju, a ja ne znam zašto. Razumijem da obično postoji okidač, ali ponekad čak ni ja ne znam koji. Nažalost, moja mentalna bolest ne dolazi s informativnom brošurom o tome što ju pokreće.

Neprestano ispitivanje o mom stanju ga može pogoršati

Nema ništa loše u tome da me povremeno pitate jesam li dobro. Ali konstantno ispitivanje može u meni izazvati paniku. U toj se panici uspijevam uvjeriti da mislite kako se previše uzrujavam ili da glumim svoju bolest. Znam da je nije stvarnost, ali ne mogu si pomoći.

Obično najviše trebam podršku onda kad vam se čini da želim biti sam

Kad počne depresivno razdoblje ili kad je moja anksioznost osobito visoka, pokušavam se izolirati. Skrivam se u svojoj sobi ili provodim veliku količinu vremena izvan kuće kako bih se pokušao odmaknuti od ljudi. Neopisivo puno mi znači kad netko dođe samo ležati kraj mene u takvoj situaciji.

Ponekad stvarno ne mogu ustati iz kreveta

Ovo je nekima posebno teško shvatiti. Svaki put kad ležim u krevetu „izbjegavajući odgovornosti“, stvarno želim biti produktivan. Želim ispraviti taj esej i riješiti taj online ispit, samo se ne mogu natjerati da to učinim. Osjećam se paralizirano. Nemogućnost ispunjavanja obaveza još više pogoršava moju anksioznost. Ja nisam lijen niti odgađam stvari, samo ih jednostavno ne mogu učiniti.

Ne želim izbjegavati ljude

Nemojte uzeti k srcu ako odbijam pozive za druženje ili ako ne odgovaram na poruke. Nije da vas ne želim vidjeti, samo ponekad jednostavno želim biti sam. Treba mi neko vrijeme da razlučim što se događa unutar moje glave, a ako odem u kino, čini mi se da nikad neću shvatiti vlastiti mozak.

Još uvijek mi je stalo do vas

Bez obzira na to koliko se loše osjećam, još uvijek vam želim najbolje. Kad vas izbjegavam, to nije zato što ste učinili nešto loše, samo se osjećam kao da vam je bolje bez mene. Počinjem misliti da će vam život biti sretniji bez mene i moje mentalne bolesti. Žrtvujem se ako osjetim da sam vam smetnja na bilo koji način. Sve što trebate napraviti je uvjeriti me da nisam smetnja.

Postoje dani kad se osjećam prazno

Ako izgledam kao bezumni zombi, to je vjerojatno zato što se tako i osjećam. Ponekad mi se moje emocije čine tako daleke. Znam što bih trebao osjećati, ali ne mogu shvatiti sam osjećaj. Ponekad ću se tako osjećati i nikad to nećete znati jer sam se s obzirom da znam što bih trebao osjećati, naučio ponašati kao da osjećam tu emociju.

Postoje dani kada osjećam previše emocija odjednom

Ponekad ne osjećam ništa, a ponekad osjećam previše. To se može očitovati na mnogo načina; mogu se osjećati tužno, uzbuđeno, ljutito, voljeti i mrziti odjednom. Dakle, ako se čini kao da skačem s jedne emocije na drugu iznimno brzo, sada znate razlog.

Pokušavam se osjećati bolje

Ne sviđa mi se to stanje i nikada ne bih odabrao bolovati od mentalne bolesti. Čak i ako se tako ne čini, zaista se trudim osjećati bolje. Čak i kada radim nešto što se vama čini destruktivnim. Ne volim se tako osjećati jer to šteti i meni i vama i radim sve što mogu da si pomognem.

Uistinu cijenim sve što radite za mene

Znam da briga za nekoga s duševnom bolesti može biti teška; odgurujemo vas ili vas pokušavamo zadržati zauvijek. Nikad neću moći izraziti koliko mi znači vaša podrška – telefonski pozivi u tri ujutro koji me izvlače iz napada tjeskobe. Vaša je podrška ono što čini mentalnu bolest podnošljivom i ne mogu izraziti koliko vas volim zbog toga.

Izvor: The Mighty

Prevela Vedrana Prka, odabrala A. P.

Preporučujemo knjigu „Jesi li stvarno dobro?“ autorice Debre Filete. Prije odluke o kupnji pozivamo te da prolistaš knjigu – ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh