Brak i odnosi

NEKOLIKO SAVJETA OŽENJENIM MUŠKARCIMA

Želite li usrećivati svoju suprugu? Ovo je svjedočanstvo muškarca koji je u tome uspio Želite li svoju suprugu uistinu usrećivati, na duge staze? Donosim vam svjedočanstvo koje sam čuo od jednog čovjeka koji je u tome uspio.

Foto: Shutterstock

 

Upitala me je želim li ja da ona nakon dvadesetak godina izgleda kao da se je jučer vjenčala

Sve je započelo tuširanjem

Odmah nakon prvog bračnog tuširanja moja je novopečena supruga uvidjela da za sobom nisam obrisao ni tuš ni slavine za vodu. Lijepo mi je objasnila da njezin tata to radi poslije svakog tuširanja i da njegove slavine i nakon dvadesetak godina svakodnevne uporabe izgledaju kao da su netom došle iz dućana. Upitala me je želim li ja da ona nakon dvadesetak godina izgleda kao da se je jučer vjenčala.

Bio je to za mene šok. Pa tko još briše slavine nakon svakog tuširanja?! Obrisao sam ih i odmah uvidio da to nije tako teško, da mi nije uzelo previše vremena i da, zaista, izgledaju baš dobro tako obrisane ručnikom kojim sam malo prije obrisao samoga sebe.

I danas, nakon više od dvadeset godina, izgledaju kao nove.

To sam teško shvatio, no brzo sam uvidio da se isplati tako činiti. Svaki put kad bih zaboravio, platio sam njezinim glavoboljama i drugim isprikama

To je bila samo uvertira

Moja mi je pametna supruga predložila da uvijek pazim kako završavam i započinjem određene stvari. Jedna od najvažnijih lekcija odnosila se je na završetak bračnog darivanja. Kao svaki drugi muškarac (ili barem većina njih) ja bih se nakon dobro obavljena posla sa zadovoljstvom, lijepo okrenuo na svoju stranu uživajući u zasluženom odmoru.

Pokazalo se je da je to mnogo gore od nebrisanja slavina…

Lijepo mi je objasnila da će se gotovo svaka žena osjetiti poniženom ako je nakon darivanja muž ne zagrli i tako joj pokaže da darivanje nije bilo samo radi zadovoljavanja određenih fizičkih potreba već radi ljubavi prema supruzi. To sam teško shvatio, no brzo sam uvidio da se isplati tako činiti. Svaki put kad bih zaboravio, platio sam njezinim glavoboljama i drugim isprikama.

E, pa ako to želim, rekla mi je, trebam ubuduće sam pronalaziti nove načine na koje ću joj pokazivati da mi je sve više stalo

Stvari su postajale sve teže

Najteža lekcija, od mnogobrojnih korisnih koje sam od nje naučio, bila je ta da nakon što se umoran vratim s posla, trebam pažljivo poslušati što mi ima za reći. To je uglavnom uvijek bilo jedno te isto, s time da bi svaki put ubacila neku sitnicu kojom bi mogla provjeriti slušam li je ili ne. Kad mi je otkrila tajnu zašto to od mene očekuje, s veseljem sam se pokorio tom teškom tlačenju moje osobnosti. Naime, otkrila mi je da je to mnogim suprugama, pa i njoj, iz još uvijek njima nepoznatih razloga, najvažnija predigra za bračno darivanje.

Najgore (najbolje) od svega

Nakon toga je uslijedio šok. Upitala me je želim li da se ona u braku osjeća sve više ili sve manje voljenom. Naravno da svaki muškarac želi da se njegova žena osjeća sve više voljenom. E, pa ako to želim, rekla mi je, trebam ubuduće sam pronalaziti nove načine na koje ću joj pokazivati da mi je sve više stalo. Konačno, ona isto to, iako na druge načine, čini meni, a i otkrila mi je da ni iz daleka nije ispucala svoj arsenal, već da ima još mnogo toga što namjerava učiniti, a što će meni biti drago. Čak mi je dopustila da i ja njoj predložim neke sitnice koje bi me na poseban način mogle obradovati. (Zbog prirode stvari neću ih ovdje spominjati.)

Uglavnom, navikao sam iznositi smeće, slati poruke s posla, stavljati prljavo rublje u za to namijenjenu košaru, svaki dan se presvlačiti u čisto rublje i još mnogo drugih sitnica koje su mi s vremenom postale prirodne i na neki način drage. Najteže mi je ipak bilo naučiti kad i kako joj trebam reći da je volim. Svaki put je točno znala iz kakvih motiva joj to govorim.

No, ipak, sve u svemu, sretan sam što me je naučila ono što nisam naučio iz braka svojih roditelja, što me nisu naučili ni u školi ni na televiziji.

Što vi mislite o braku koji funkcionira na takav način?

 

Ako želite na jednostavan, zabavan, poučan način poboljšati odnose u svojem braku ili vezi, uključite se u tečaj „Ljubav i poštovanje“! Više informacija o tečaju možete pročitati ovdje.

Autor: Joška Fazekaš;  Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh