Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Želim shvatiti Bože, zbog čega je umanjena ljubav, poštovanje, znanje, dobrota, čežnja koju smo imali jedno prema drugome?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Želim shvatiti Bože, zbog čega je umanjena ljubav, poštovanje, znanje, dobrota, čežnja koju smo imali jedno prema drugome? Pa zar smo pre različiti, zar smo pogriješili, zar nismo jedno za drugo? I zašto prečesto reagiramo kako reagiramo, negativno? I onda nas ti trenuci tako obilježe, takve misli mi dolaze, takve stavove donosim, takve zaključke i sve me to obeshrabri. Zašto tako reagiramo, što se dogodilo? Božja Riječ mi ističe, govori, da smo stvoreni kao muško i žensko. Muškarcu je u trenucima „konflikta“ potrebno da se osjeća poštovano, a žena da je ljubljena (Ef 5,33) i iza toga postoji Božja kreacija, stvorena je s razlogom. I što se dogodi? Uđemo u raspravu, „konflikt“ i pošto ne osjeti ljubav, žena se u obrani odazove uvredljivo, bez poštovanja. S druge strane, bez osjećaja poštovanja muškarac se u obrani odazove uvredljivo, bez ljubavi. Oboje se osjećaju nesigurno, nevažno, da ih se ne odobrava i počnu se braniti. Ali obrambena reakcija postane uvredljiva, iako nama to nije namjera. Ali naš supružnik je uvrijeđen i obrambeno uvrijedi nas. No, s moje perspektive ja se branim, ali gledam supružnika kao uvredljivoga.

Blagoslovi našu komunikaciju i shvaćanje jedno drugoga

A supružnik se brani jer misli da sam ja uvredljiv. Nevjerojatan „krug“ kojeg ne razumijemo u takvim situacijama. I onda zaključim, ja sam takav/a zbog okolnosti, jer je moj supružnik bez ljubavi/poštovanja, a on/a je takav/a zbog njegove/njezine loše naravi. Pristrani smo u svoju korist. Zamjerimo, ali sebe ne vidimo kao uvredljive. Naš stav je, najčešće: „On/a ima lošu narav, ali ne mene utječu okolnosti. On/a nema ljubavi/poštovanja jer je takav/a, loš/a, a ja nema ljubavi/poštovanja jer on/a to uzrokuje. On/a je uzrok, ne ja.“ I dolazi do prekida komunikacije, frustriramo jedno drugo, povrijedimo jedno drugo. Sad tek vidim da itekako jesmo jedno za drugo, da si nas s razlogom spojio, ali se ne razumijemo!

Daj Gospodine da čeznem da više slušam da razumijem supružnika, a tek onda da govorim

O Bože hvala ti, hvala ti, hvala ti na istini, na mome supružniku, dotakni njegovo srce, daj da ga upoznam bolje, daj da mi bude više stalo do njega, odlučujem se za to! Ali znam da sam pre slab/a, zato te molim da slomiš svaku barijeru koja me prijeći da postanem, JA, supružnik po tvojoj mjeri Kriste. Blagoslovi našu komunikaciju i shvaćanje jedno drugoga. Daj Gospodine da čeznem da više slušam da razumijem supružnika, a tek onda da govorim.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Razmisli malo o situacijama kada uđete u „konflikt“, kako reagiraš, kako razmišljaš? Da li shvaćam da smo ustvari najčešće oboje u pravu, ali se ne razumijemo?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh