Aktualnosti

PRISILAN PREKID TRUDNOĆE

Zastrašujuće vijesti iz Britanije: Sud naredio liječnicima da izvrše abortus trudnoj ženi s teškoćama u razvoju „Moram djelovati u [njenom] najboljem interesu, a ne prema stavovima društva o prekidu [abortusu]“, objasnila je sutkinja Lieven, tvrdeći da je njezina odluka u najboljem interesu žene

Zastrašujuće vijesti iz Britanije

Foto: Shutterstock

 

Britanski je sud odobrio liječnicima da izvedu pobačaj trudnoj katolkinji s teškoćama u razvoju i poremećajem raspoloženja, unatoč prigovorima ženine majke i nje same, javlja CNA. Žena je u 22. tjednu trudnoće.

„Svjesna sam činjenice da je naredba države ženi da se prekine ono što ona ne želi, ogromno uplitanje“, rekla je sutkinja Nathalie Lieven u svojoj presudi 21. lipnja.

„Moram djelovati u [njenom] najboljem interesu, a ne prema stavovima društva o prekidu [abortusu]“, objasnila je Lieven, tvrdeći da je njezina odluka u najboljem interesu žene.

Sud za zaštitu bavi se slučajevima u kojima su pojedinci procijenjeni kao osobe s nedostatkom mentalne sposobnosti da samostalno donosu odluku.

Liječnici su željeli prekinuti trudnoću jer smatraju da bi zbog smanjene mentalne sposobnosti pobačaj za ženu bio manje traumatičan od poroda, pogotovo ako bi se dijete potom dalo na udomljenje.

Ženina majka, bivša primalja, liječnicima je i Sudu dala do znanja da će se brinuti za svoje unuče. Socijalna radnica koja se brine za ženu također se nije složila s tim da bi trebala biti prisiljena na abortus.

Sutkinja je rekla da ne vjeruje da žena razumije što to znači imati bebu.

„Mislim da bi voljela imati dijete na isti način na koji bi voljela imati lijepu lutku“, rekla je Lieven i dodala da ne vjeruje da će majka žene, koja već skrbi za svoju kćer, moći istovremeno skrbiti i za unuče.

Pobačaj je u Velikoj Britaniji legalan do 24 tjedna trudnoće, nakon čega liječnici moraju potvrditi je li isti u medicinskom interesu majke.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh