Duhovnost

DJECA ŽIVE U STALNOM STANJU „SNA“

Zašto djeca imaju noćne more češće nego odrasli „Djeca imaju iznimno osjetljiv duh i doživljavaju nadnaravni svijet koji ih okružuje mnogo lakše nego odrasli. To je bio izvorni Božji naum i plan…“

Zašto djeca imaju noćne more češće nego odrasli

Foto: Shutterstock

 

Jedno od zanimljivih znanstvenih otkrića posljednjih godina bilo je da djeca gotovo stalno žive u meditativnu alfa i teta stanju moždanih valova, dan i noć, sve do otprilike sedme godine života. U tom stanju unutarnji svijet mnogo je stvarniji nego izvanjski, a to je nevjerojatno slično onomu što se kaže u četvrtom poglavlju Druge poslanice Korinćanima: „nama nije do vidljivoga nego do nevidljivoga: ta vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno“ (2 Kor 4, 18)

Djeca se prirodno tako postavljaju. Ona žive to pismo urođeno, intuitivno i sretno. Djeca su potpuno uronjena u sadašnji trenutak i u ono kako ga doživljavaju. Ona se usredotoče na crtež koji crtaju, na priču koju pričaju, na glazbu koju slušaju ili uz koju plešu. Igraju se s nevidljivim prijateljima u zamišljenu svijetu. Ona nagonski žive u nevidljivu svijetu u sebi.

„Djeca imaju iznimno osjetljiv duh i doživljavaju nadnaravni svijet koji ih okružuje mnogo lakše nego odrasli“

Budući da djeca žive u stanju niske frekvencije moždane aktivnosti, ona imaju veoma bujnu maštu i nekad im nije lako razlikovati što je stvarno a što nije. Naprimjer, horori mogu uplašiti malu djecu jer ona još uvijek jasno ne luče što je fikcija a što stvarnost. Djeca imaju iznimno osjetljiv duh i doživljavaju nadnaravni svijet koji ih okružuje mnogo lakše nego odrasli. To je bio izvorni Božji naum i plan. Život je tako počeo u Edenskom vrtu, pa ga tako započinje i svako novorođenče na ovom svijetu.

Kao što smo rekli, sve što smo naučili u posljednjem poglavlju o noćnim morama, također vrijedi za djecu i njihove more. Iako je sanjar mlađi, sve je ostalo isto. Postavljamo ista pitanja o prevladavajućem osjećaju, o temi i kontekstu sna.

„Ono što vide i čuju postaje njihova istina“

Međutim ima jedna razlika, a to je da djeca imaju more i jezive snove puno češće nego odrasli. A to je zbog toga što imaju tako osjetljiv duh. Mala su djeca veoma povodljiva jer su do sedme godine života male alfa spužve, koje doslovce upijaju sve život što se nalazi oko njih – bilo to dobro ili zlo – i to ih određuje. Ono što vide i čuju postaje njihova istina. Ono što upijaju u tome ranom razdoblju svojeg života postaje njihov trajan identitet, kroz koji će percipirati sva ostala iskustva do kraja života. Sljedeći san demonstrirat će nam kako to izgleda.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Čuti Boga u snovima“ autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dozvola za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi “Čuti Boga u snovima”

“Snovi su ponekad jedini način na koji Bog može zaobići naš previše racionalan razum i progovoriti nam. Konačno, psalmist nas uči da Bog svojim miljenicima u snu daje. Osobno mogu posvjedočiti da nas Bog često u snovima opominje, uzdiže, tješi i poučava. To je sasvim dovoljan razlog da snove shvatimo ozbiljno i da se potrudimo razlikovati njihov izvor i njihovo značenje. Ova nam knjiga u tome itekako može pomoći.”

Josip Lončar, urednik

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh