Aktualnosti

U ZAPRIJEČENOSTI SUDJELOVANJA NA SLAVLJU EUHARISTIJE

WWW.HILP.HR Molitveno slavlje Velikoga petka u obitelji U zapriječenosti sudjelovanja na zajedničkome slavlju euharistije, zbog mjera zaštite od zaraze, vjernici su pozvani prepoznati i njegovati ljepotu obiteljske molitve. Hrvatski Institut za liturgijski pastoral nam svaki dan donosi tekstove oblikovane za obiteljsko slavlje pa tako i za slavlje Velikoga petka.

Foto: Matthieu Petel; Unsplash


 

Nastavljajući se na tišinu kojom je završila Misa Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, liturgijska Služba Muke Gospodnje na Veliki petak započinje u tišini, bez uvodnoga pozdrava i uvodnih riječi; sva je protkana dubokom tišinom i poklonstvom pred otajstvom Križa, pred Kristovom mukom i smrću; ta će se tišina protegnuti sve do svečanoga Hvalospjeva vazmenoj svijeći u Vazmenome bdijenju, povezujući tako tri dana Vazmenoga trodnevlja u »jedan blagdan«.

Priliči stoga da i molitveno slavlje Velikoga petka u obitelji započne na sličan način, u tišini, te da bude ispunjeno govorljivošću šutnje i vjerničkim poklonstvom pred Kristovim križem. Stoga se predlaže da na stol, u središte okupljenosti obitelji, bude postavljeno Raspelo i pred njega upaljena svijeća. Može se, prema prilikama, Raspelo postaviti među dvije svijeće.
Slavlje se sastoji od uvoda i dvaju dijelova: Službe riječi, koja se zaključuje Sveopćom molitvom, i Klanjanja svetome križu, koje je središnji čin molitvenoga slavlja.

Tekstovi ovoga slavlja osmišljeni su za molitvu u trajanju od oko 45 minuta.

Tekst molitvenoga slavlja možete preuzeti OVDJE.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh