Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Vjerojatno ne znaš, no ipak… Znaš li za koga je bila prikazana misna nakana na zadnjoj Misi na kojoj si bio/bila?

Vjerojatno ne znaš, no ipak...

Foto: Shutterstock

 

Tko prikazuje misne nakane?

Svi znamo da je svećenik taj koji na početku Svete Mise govori za koga se prikazuje misna nakana, no jesmo li svjesni tko zapravo prikazuje Isusovu žrtvu Ocu za osobu/osobe za koje je upisana Misa? Vrlo se često dogodi da svećenik pročita imena osoba koje uopće ne poznaje i, rekli bismo, do kojih mu osobno uopće ni na koji način nije stalo. Ili se to onima koji to promatraju sa strane samo tako čini? Svaki svećenik itekako zna vrijednost jedne jedine Mise prikazane za, primjerice, neku dušu u Čistilištu i zna da ne mora biti posebno emocionalno ili na bilo koji drugi način povezan s tim pokojnikom, kako bi misna žrtva bila što učinkovitija – zna da će Božjom milošću ta duša biti prisutna i da će itekako biti blagoslovljena. Nebrojeni su primjeri koji to raznim ukazanjima i vizijama svetaca potvrđuju. No nije samo svećenik taj koji prikazuje misnu žrtvu; na prvom je mjestu osoba koja je dala zapisati misnu nakanu, osoba kojoj je stalo da njezina nakana bude blagoslovljena, a na trećem, poslije svećenika, svi su oni kojima je također stalo do toga da ta nakana bude blagoslovljena.

Je li nam stalo?

Tu dolazimo do temeljnog pitanja: sudjelujemo li u prikazanju misne žrtve u srazmjeru s tim koliko nam je stalo i koliko vjerujemo? S vjerom ne bismo trebali imati problema. Kao što nema nikoga među nama koji ne bi zavapio Bogu kad bi se našao u avionu koji se ruši, tako nema ni nikoga među nama koji na isti način (duboko u sebi) ne vjeruje da Misa ima ogromnu vrijednost za dušu/duše za koju/koje se prikazuje. Zašto onda ipak tako rijetko sudjelujemo? Najvjerojatnije zato što nam nije stalo. A zašto nam nije stalo? Najvjerojatnije zato što nam nitko još uvijek nije učinkovito prenio svoje vlastito iskustvo prikazivanja.

Kada bismo htjeli razmatrati ili barem razmišljati o stvarnosti Čistilišta, vjerojatno bismo otkrili sasvim novi smisao, sasvim novu dimenziju vlastitih života…

Ako se malo pozabavimo iskustvima mnogih svetih duša kojima je bilo dopušteno vidjeti Čistilište, a bilo ih je zaista mnogo, sve će one potvrditi da je jedan trenutak Čistilišta neusporedivo mučniji od muka svega onoga što čovjek u svojem životu može trpjeti. Svaka obitelj sastoji se od nas živih, ali i onih koji su zemaljskom smrću privremeno ili trajno razdvojeni od nas, ovisno o trajnom odredištu svakog pojedinog člana. Duše onih koji će završiti u paklu bit će trajno odvojene od onih koji će završiti u nebu i između jednih i drugih neće više biti apsolutno nikakve komunikacije. Velika većina nas živih svakodnevno ulaže ogromne napore kako bismo život učinili barem malo bezbolnijim našim bližnjima; bojimo se gledati bilo kakvu patnju onih do kojih nam je stalo. Kad bismo malo zastali i zapitali se što je s našim roditeljima, djedovima i bakama, stričevima i strinama, ujacima i ujnama, prijateljima, poznanicima i svim ostalim nama dragim ljudima, a koji nisu umrli na glasu svetosti, shvatili bismo da su svi oni silno potrebni naših molitava, a posebno prikazivanja misne žrtve; da su daleko potrebniji od naših bližnjih s kojima još uvijek živimo. Ta silna potreba Božjeg milosrđa prema dušama u Čistilištu je i glavni razlog zašto se većina misnih žrtvi prikazuje za umrle članove naših obitelji. Ako zastanemo, ako odvojimo malo vremena kako bismo razmatrali (meditirali) o tome, tj. ako razmislimo o stvarnosti teške muke Čistilišta, ako si tu muku pokušamo zamisliti u mašti, probudit ćemo svoju dobru volju, probudit ćemo već skoro zaboravljenu vjeru koju smo dobili kao dar na krštenju i učinit ćemo neizmjerno mnogo dobra.

Da, kada bismo htjeli razmatrati ili barem razmišljati o stvarnosti Čistilišta, vjerojatno bismo otkrili sasvim novi smisao, sasvim novu dimenziju vlastitih života. Naime, misna žrtva se ne prikazuje samo za osobu za koju je plaćena već i za svaku drugu osobu za koju ju želimo prikazati. Možda da za početak pročitamo neku dobru knjigu o Čistilištu ili da probamo malo istražiti tu temu na internetu?

Svaka duša u Čistilištu silno vapi za tim da može sudjelovati u Isusovom otkupljenju, za razliku od mnogih živih kojima je ta prilika svakodnevno ponuđena. Nitko u Čistilištu ne može moliti za samoga sebe, svi oni ovise o našem milosrđu

Ne postoji nikakvo ograničenje u broju duša za koje možemo prikazivati misnu nakanu, tj. osoba kojima možemo priskrbiti ulaznicu da sudjeluju u Isusovoj otkupiteljskoj žrtvi i prime svoje otkupljenje, svoje konačno očišćenje. U grkokatoličkoj liturgiji je čak sasvim uobičajeno da se Misa slavi na nakanu onoliko osoba koliko to prisutni narod želi.

Svaka duša u Čistilištu silno vapi za tim da može sudjelovati u Isusovom otkupljenju, za razliku od mnogih živih kojima je ta prilika svakodnevno ponuđena. Nitko u Čistilištu ne može moliti za samoga sebe, svi oni ovise o našem milosrđu. Ne zaboravimo da ćemo se jednog dana naći s njima – bilo u nebu, bilo u Čistilištu. Hoćemo li se tada s njima silno radovati, hoćemo li biti duboko sretni, zadovoljni i ispunjeni dostojanstvom jer smo tolikima otvorili vrata Božjeg milosrđa, ili ćemo se postidjeti jer nismo…

Ulaznica za nebo

O tome kako sudjelovati na Svetoj Misi napisao sam u knjizi Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu. Ovdje samo želim neke stvari dodatno posvijestiti. Kao što sam već napisao, dovoljno je da netko želi omogućiti duši iz Čistilišta da sudjeluje u Isusovoj otkupiteljskoj žrtvi i da tu želju jasno svojim riječima iskaže. Osobno sam napravio podužu (iako nikad neće biti dovoljno duga) listu onih za koje mislim da su u Čistilištu. Ako je netko od njih već u nebu, neće mi zamjeriti, već će moju nakanu preusmjeriti na nekoga drugoga; a ako je netko u paklu, nažalost neće mu koristiti moja nakana, Gospodin će ju preusmjeriti na nekoga drugoga. Dovoljno je da zaista razumijem što radim, da razumijem njihove potrebe, da razumijem da prikazujući misnu žrtvu dajem tim dušama ulaznicu za sudjelovanje u Isusovoj otkupiteljskoj žrtvi, za sudjelovanje u Misi u kojoj su mnoge molitve namijenjene i za njih. Znam da duše u Čistilištu nemaju problema s vjerom te itekako sudjelujući u Misi uzimaju sve misne blagoslove koje pred nas u svakoj Misi stavlja nebeski Otac. Zato nastojim neposredno prije Mise, osim ostalih nakana, pročitati polako imena svih tih osoba, nakratko si ih posvijestiti i nakratko se obradovati ulaznici koju im dajem.

Ponekad jasno mogu osjetiti njihovu potrebu ili njihovu žalost, kad iz bilo kojeg razloga propustim sjetiti ih se u svojim molitvama, a posebno u prikazanju misne žrtve

Do sada sam već stekao brojna iskustva iz kojih zaista znam koliko je to za te duše važno. Za vrijeme Svete Mise imam otvoren duh za neke od njih ili od onih koji se još uvijek iz bilo kojeg razloga ne nalaze na mojoj listi, a koji će mi još dodatno doći u svijest, kako bih ih posebno istaknuo pred Božjim milosrđem. Ponekad jasno mogu osjetiti njihovu potrebu ili njihovu žalost, kad iz bilo kojeg razloga propustim sjetiti ih se u svojim molitvama, a posebno u prikazanju misne žrtve. Kada pak još dodatno damo i da se Sveta Misa i službeno prikazuje na našu misnu nakanu, tada je ta duša još više blagoslovljena.

Smisao u besmislu

Mnogi, a posebno mnogi karizmatici, i mnogi mladi svećenici, čekaju da ih Bog konačno počne učinkovito upotrebljavati. Zašto čekamo? Možda zato što bismo možda radije željeli (svi mi) činiti nešto ‘opipljivije’, nešto što će drugi vidjeti i zbog čega ćemo dobiti pljesak ili neko drugo zadovoljstvo? Pozivam svakoga od nas da se zapitamo vjerujemo li mi, barem negdje u dubini svojih srca, da jedna jedina Misa silno koristi duši u Čistilištu za koju ju prikažemo. Ako shvatimo da ta vjera ipak u nama živi, iako joj do sada nismo davali dovoljno pažnje, razbudimo je razmatranjem, počnimo moliti i prikazivati misne žrtve za duše u Čistilištu i moći ćemo srcem ‘opipati’ plodove svojih molitava, živjet ćemo život s jednim prekrasnim novim smislom. Želimo li u vječnost sa spoznajom da nismo učinili ni iz daleka onoliko dobra koliko smo mogli učiniti? Naravno, ne treba ni sve drugo zanemariti, no ovo nikako ne bismo smjeli izostaviti.

 

Pročitajte i:

Svim je srcem čeznula izbjeći čistilište, a vjerovala je da će to postići na ovaj način

Kako je jedan bogataš po molitvi siromašne žene oslobođen čistilišnih muka

Koje duše odlaze u čistilište i kako najučinkovitije moliti za njih

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh