Zanimljivosti

DOKUMENTARAC KOJI SE GLEDA U JEDNOM DAHU

VIDEO Sve o ukazanjima Gospe u Garabandalu Četiri djevojčice, stare jedanaest i dvanaest godina, zajedno su se igrale na južnoj granici maloga španjolskog sela Garabandal

VIDEO // DOKUMENTARAC KOJI SE GLEDA U JEDNOM DAHU Garabandal: Nezaustavljiv vodopad

Foto: Screenshot

Sveti Padre Pio poticao je ljude da idu u Garabandal; na pitanje o autentičnosti, jednom je oštro odgovorio: „Koliko se puta Ona mora ondje ukazati da biste povjerovali?”

Situacija u vezi s trenutačnom crkvenom presudom ukazanja u Garabandalu jest „Non-constat de supernaturalitate”, što znači “Nadnaravni izvor nije utvrđen”, i otvoreno je za nove procjene.

U „Službenoj napomeni” 8. srpnja 1965. biskup Eugenio Beitia u Santanderu – biskupiji kojoj pripada Garabandal, napisao je:

„Ističemo, međutim, da nismo pronašli ništa što bi zaslužilo Crkvenu cenzuru ili osudu niti u nauku ni u duhovnim preporukama, koje su objavljene tako da se obraćaju vjernicima jer sadržavaju nagovor na molitvu i žrtvu, euharistijsku pobožnost, čašćenje Gospe tradicionalnim pohvalnim načinima i sveti strah od Boga kojega vrijeđaju naši grijesi. One jednostavno ponavljaju zajednički nauk Crkve u tim stvarima.”

Sveci koji su vjerovali u ukazanja u Garabandalu

Značajan broj suvremenih svetaca vjerovao je u ukazanja u Garabandalu, kao npr. sv. Majka Terezija iz Kalkute, sv. papa Pavao VI., sv. Josemaria Escriva de Balaguer, i sveti Padre Pio, između ostalih. Sveti Padre Pio poticao je ljude da idu u Garabandal; na pitanje o autentičnosti, jednom je oštro odgovorio: „Koliko se puta Ona mora ondje ukazati da biste povjerovali?”

Sv. papa Ivan Pavao II. također je očito bio podupiratelj Gospinih ukazanja u Garabandalu. Kada je kopija knjige Albrechta Webera, verzija iz 1993., Garabandal Der Zeigenfinger Gottes (Garabandal: Prst Božji) predstavljena papi Ivanu Pavlu II., on je poslije zamolio svog tajnika, oca (sada nadbiskupa) Stanislava Dziwisza, neka piše autoru. U sljedećem tiskanju knjige 2000., dio Papine poruke otisnut je na stranici 19:

„Neka vas Bog nagradi za sve. Osobito za duboku ljubav kojom događaje povezane s Garabandalom činite poznatijima širom svijeta. Neka poruka Majke Božje pronađe ulaz u srca prije nego što bude prekasno. Kao izraz radosti i zahvalnosti, Sveti Otac daje vam svoj apostolski blagoslov.”

(Iz knjige “Upozorenje. Svjedočanstva i proročanstva prosvjetljenja svijesti”, autorice Christine Watkins; izdavač Kyrios)

„Garabandal: Nezaustavljivi vodopad” je dokumentarni film koji prikazuje događanja u Garabandalu za samih ukazanja, ali i godinama kasnije. Tvorci dokumentarca locirali su očevidce ukazanja Naše Blažene Majke u San Sebastian de Garabandalu, i intervjuirali vrijedne stručnjake (doktore, teologe, svećenike) za marijanska ukazanja kako bi dublje ušli u proročku dimenziju Garabandala kao i u pitanje zašto Garabandal još uvijek čeka konačnu presudu crkvenih vlasti.

Također, otkriva, odnosno razotkriva lažna podmetanja i neprofesionalni pristup istom.

Cijeli dokumentarac, s hrvatskim prijevodom izdavačke kuće Kyrios, možete pogledati u nastavku:

Za Book.hr priredila I.A. , odabrala A. P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh