Duhovnost

POVODOM GOSPINA UKAZANJA U FÁTIMI

Evo koje je značenje triju fatimskih tajni »„Koje je sveukupno značenje fatimske ʽtajneʼ, u njezina tri dijela? Poticaj na molitvu kao put spasenja dušâ i istovremeno poziv na pokoru i obraćenje; sa sigurnošću da zlo nema zadnju riječ.” (papa Benedikt XVI.)«

Foto: Pixabay

 

Došla je u Fátimu kako bi nam pokazala TKO je Neprijatelj

„…nakon što je u Pontmainu ukazala na sredstva pročišćenja putem molitve, i u Lourdesu putem pokore, došla je u Fátimu kako bi nam pokazala TKO je Neprijatelj…”

Nakon što je u Rue du Bacu ustvrdila da zlo jača, nakon što je u La Saletti plakala nad težinom grijeha, nakon što je u Pontmainu ukazala na sredstva pročišćenja putem molitve, i u Lourdesu putem pokore, došla je u Fátimu kako bi nam pokazala TKO je Neprijatelj: to je onaj koji na zemlji želi ustanoviti kraljevstvo bez Boga, onaj koji želi u duši djece Božje uništiti njihovo dostojanstvo te neprekinutim progonom dokinuti svaki pokret ljubavi. Nekoliko dana nakon nezaboravnog 13. listopada 1917. u Rusiji izbija revolucija. Vladavina cara je srušena a marksizam počinje prodirati u sve krajeve svijeta. „Ne budu li se prihvatili moji zahtjevi”, bila je rekla Žena Svjetla, „Rusija će prošiti svoje zablude po cijelom svijetu i izazvati nove ratove i progone Crkve. Nevini će biti mučeni, Sveti Otac će veoma trpjeti, i mnogi će narodi biti uništeni.”

Vidimo li takva zbivanja ispred svojih slijepih očiju? No, puni smo povjerenja jer je obećala: „Napokon, moje Bezgrešno Srce će trijumfirati!” Ona je Kraljica Svijeta i priprema put Kristu Kralju.

Prvi dio tajne

„Ako se prihvate moji zahtjevi, mnogo će se duša spasiti i bit će mir” „U toj vatri bili su zlodusi i duše jadnih grešnika…”

Sve je započelo onog 13. srpnja 1917. viđenjem pakla: „Vidjeli smo kao more vatre”, napisat će Lucija. „U toj vatri bili su zlodusi i duše jadnih grešnika…” Bilo je to zastrašujuće viđenje!

„Vidjeli ste pakao kamo idu duše jadnih grešnika”, bile su Gospine riječi kojima počinje prvi dio „tajne”.

„Kako bi spasio ljude”, nastavlja Marija, „Bog želi ustanoviti pobožnost mome Bezgrešnom Srcu! Ako se prihvate moji zahtjevi, mnogo će se duša spasiti i bit će mir. Rat će završiti. No ako vrijeđanje Boga ne prestane, pod pontifikatom Pija XI. započet će novi, još užasniji rat. Kad u noći budete vidjeli nepoznato svjetlo, znajte da je to znak od Boga, koji namjerava kazniti svijet zbog njegovih opačina, ratom, glađu i progonima Crkve i Svetog Oca.”

To je prvi dio: nagovještaj rata koji će započeti 1939., nagovještaj izrečen već 1917. godine. Pio XII. je 1942. posvetio svijet i Rusiju, doduše na malko skrovit način, i upravo je te godine rat doživio svoju „prekretnicu”.

Ali napokon, o kojem je ratu riječ, o čemu nam je Gospa htjela progovoriti? To nam otkriva drugi dio „tajne”…

Drugi dio tajne

„Rat koji je Marija predvidjela nije Drugi svjetski rat (…) već se radi o ratu protiv komunističke hegemonije, koju je izazvala Rusija (…) i još nije završio!”

…„Kako bi se izbjegao (rat), doći ću tražiti posvetu Rusije mome Bezgrešnom Srcu i, kao zadovoljštinu, pričest prvih subota. Ako se prihvate moji zahtjevi, Rusija će se obratiti i bit će mir. Ako ne, ona će proširiti svoje zablude po čitavom svijetu i izazvati nove ratove i progone Crkve. Nevini će biti mučeni, Sveti Otac će mnogo trpjeti, mnogi će narodi biti uništeni. Napokon, moje Bezgrešno Srce će trijumfirati. Sveti će Otac posvetiti Rusiju koja će se obratiti i u svijetu će biti uspostavljeno razdoblje mira. U Portugalu će se zauvijek sačuvati dogma vjere itd.”

Dakle, rat koji je Marija predvidjela nije Drugi svjetski rat, koji se od 1939. do 1945. vodio protiv nacističke Njemačke, već se radi o ratu protiv komunističke hegemonije, koju je izazvala Rusija, jer Djevica izričito spominje tu naciju. Očigledno, i taj je rat započeo 1939. godine dijeljenjem Poljske… i još nije završio! Ovdje završava drugi dio „tajne”. Zadnja rečenica koju je sestra Lucija dodala u četvrtome Dokumentu (v. Memoari sestre Lucije) glasi ovako: „U Portugalu će se zauvijek sačuvati dogma vjere itd.”. Na mjestu riječi „itd.” otvara se treći dio „tajne”, oko kojeg se tijekom godinâ razvila ogromna znatiželja.

Treći dio tajne

„… kad je stigavši na vrh planine kleknuo u podnožju velikog križa, Svetog Oca je ubila skupina vojnika pogodivši ga vatrenim oružjem i strijelama”

Smatrajući da se taj dio tajne ispunio u atentatu koji je doživio na Trgu svetog Petra – i koji prema njegovu mišljenju nije imao smrtni ishod zahvaljujući Marijinoj majčinskoj intervenciji – papa Ivan Pavao II. je naredio da se on objavi. Tekst započinje spomenom anđela koji tri puta uzvikuje: „Pokora!”.

Lucija tada nastavlja: „Vidjesmo biskupa odjevena u bijelo, ʽčinilo nam se da se radi o Svetom Ocuʼ, te mnogo drugih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica kako se uspinju strmom planinom, na čijem se vrhu nalazio križ napravljen od stabala nalik plutu s korom. Prije dolaska na vrh, Sveti Otac je nesigurnim korakom prošao kroz polurazrušeni grad, drhteći, shrvan bolom i mukom, te moleći za spas duša mrtvih ljudi koji su ležali na putu; kad je stigavši na vrh planine kleknuo u podnožju velikog križa, ubila ga je skupina vojnika pogodivši ga vatrenim oružjem i strijelama. Istom smrću stradali su i biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te mnoštvo svjetovnih ljudi, iz različitih klasa i staleža. Ispod križa su stajala dva anđela; oni su u kristalnim posudama, koju je svaki od njih držao u ruci, skupljali krv mučenika te njome ispirali duše koje su se približavale Bogu.”

Koje je sveukupno značenje fatimske ʽtajneʼ, u njezina tri dijela

Kardinal Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI., u svojem je teološkom osvrtu na treću fatimsku tajnu primijetio: „Koje je sveukupno značenje fatimske ʽtajneʼ, u njezina tri dijela? Poticaj na molitvu kao put spasenja dušâ i istovremeno poziv na pokoru i obraćenje; sa sigurnošću da zlo nema zadnju riječ.”

Ulomak iz knjige „Pastiri i anđeli iz Fátime” autora Marcella Stanzionea. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

 

Pastiri i anđeli iz Fátime

 

Najčitanije

Na vrh