Razno

POMIČE GRANICE NEMOGUĆEG

VIDEO INSPIRACIJA Upoznajte mladog poljoprivrednika koji je osvojio srca Hrvata Ivan Palčić je poljoprivrednik koji je na nedavnom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika osvojio srca Hrvata. Nesretan slučaj otprije 15-ak godina, koji ga je prikovao za invalidska kolica, nije ga zaustavio da daje najbolje od sebe, bude vredniji, bolji, da pomiče granice nemogućeg

Upoznajte mladog poljoprivrednika koji je osvojio srca Hrvata

Foto: Screenshot

 

Nedavno je održan izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Glavni akter ove priče nije pobijedio na tom natječaju, ali zato je osvojio najviše simpatija čitatelja Jutarnjeg lista.

Ivan Palčić je mlad čovjek, iznimno vrijedan, talentiran. Unatoč invaliditetu, radi nevjerojatne stvari, jasno su istaknuli u HRT-ovoj reportaži o ovom mladiću koji nam može biti isnpiracija svima, s invaliditetom, ili bez.

Nesretan slučaj otprije 15-ak godina nije ga zaustavio da daje najbolje od sebe, bude vrjedniji, bolji. Da pomiče granice nemogućeg. Nesreću je doživio 2006., kada je imao 19 godina. Pao je pod kamion, šasija ga je lupila po vratu, zdrobila šesti i sedmi vratni kralježak i prignječila leđnu moždinu. Ostao je oduzet od prsa prema dolje.

Vedar duh

Ivanova majka Mirjana Palčić objašnjava kako su se oni, kao roditelji, nosili s njegovom nesrećom.

“Nije nam bilo lako, bilo nam je teško, ali s obzirom na to da je on bio vedrog duha, i veseo i sve nasmijavao tamo u bolnici i u toplicama, mi smo stvarno se pokrenuli i shvatili smo da moramo i mi biti takvi i na taj način smo uspjeli to sve savladati i pomoći mu što smo najviše mogli i on si je sam najviše pomogao, jer je takvog duha, vedar i optimističan”, rekla je za HRT.

Potpora obitelji

Danas se bavi prijevozom višemetarskih trupaca, obrađuje poljoprivredno zemljište.

“Radim na nekih 60-ak ha zemlje, oko 100 rali, 100 jutara. Većinom su žitarice, pšenica, pšenica najviše, kukuruz, uljana repica, soja, zob, ječam”. U poslu mu pomažu i sestra i otac, za sve one stvari koje ne može sam napraviti.

“Mislim da bi svatko trebao barem u jednom trenutku pogledati njegov trud, da mu bude inspiracija, jer koliko se on potrudi i koliko daje od sebe, mislim da mu čak taj invaliditet možda daje neku dodatnu snagu da još više daje, da iz maksimuma izvuče još više”, izjavila je sestra Dora.

Ivan je istaknuo i koliko mu znači potpora obitelji.

“Iskreno, da nema te potpore obitelji, ne bi toga ničega ni bilo. Mislim, nastranu i moja volja i ljubav prema svemu, ali ja puno stvari ne mogu sam, tako da, nema tu govora, da nema njih, ne bi ničeg bilo. Nisu samo oni tu, tu su i susjedi, prijatelji, kumovi, uvijek je tu netko za priskočiti mi, tako da, da nema njih ne bi toga niti bilo”, zaključio je Ivan.

Pogledajte prilog u cijelosti:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh