Osobni razvoj

NATAŠA ŠTIMAC

Utječeš li se dušama u čistilištu? One imaju veliku zagovornu silu Mnogi sveci su poticali vjernike da mole i stvaraju ozračje duše koja gaji ljubav prema njima. Mnoge od njih na to je poticao izravno sam Bog

Adam Jan Figel

Foto: Adam Jan Figel, Shutterstock

 

O dušama u čistilištu najčešće govorimo i pišemo pred mjesec studeni kada nas se potiče da posebno molimo i prikazujemo za njih jer je to mjesec posvećen njima. No ta praksa bi nam trebala postati češća vježba u duhovnom životu s obzirom na to da smo jedno tijelo u Kristu i združeni s tim trpećim dušama na ovom putovanju. I već tu dobivamo više od njih nego što im dajemo. Pobožnost dušama podsjeća nas da ovo naše putovanje na zemlji ima veći cilj i smisao i da smo dio nečeg puno većeg od ovozemaljskih užitaka. Duše nas usmjeravaju na Boga, na Onog koji je Stvoritelj nas samih te početak i svršetak.

Nije lako razmatrati o trpećim dušama jer želimo potisnuti spoznaju da bismo se svaki tren i mi mogli naći među njima. Mnogi sveci su poticali vjernike da mole i stvaraju ozračje duše koja gaji ljubav prema njima. Mnoge od njih na to je poticao izravno sam Bog.

Za te duše je najjednostavnije – moliti

Prema čitanjima mnogih svetaca o tome vidimo i kako je jednostavno moliti za te duše. Njima koristi svako naše i najmanje djelo ljubavi prema njima, izgovaranje blagoslova, zazivanje Milosrđa, pobožnosti… Nekada su navedene toliko jednostavne molitve da nam se čine prelagane i da neće imati učinka. Skloniji smo vjerovati da emocionalno izraženije molitve imaju veći učinak kod Boga. Tako se očituje i naša malovjernost, i na tome bismo trebali biti zahvalni – što nam je odnos s dušama u čistilištu to pokazao.

Prikaži svoje boli i probleme za njih

Moleći za njih, izdižemo se i iz vlastitog egoizma i razmišljanja o samima sebi, pogotovo kada smo u nekoj poteškoći ili patnji. To je izvrsna prilika da se usmjerimo na prikazivanje te boli za njih i da tako osmislimo svoju bol. Ona nas potom preobražava, prvenstveno spoznajom da naša bol ima kraj ali i da se pretvara u djelotvornu ljubav, koju smo kao katolici dužni živjeti svakim dahom.

Sveti Padre Pio, sv. Ivan Maria Vianney, sv. Katarina Bolonjska i drugi sveci isticali su i kako sami možemo dobiti velike milosti utječući se dušama u čistilištu. I tu naš odnos s njima dobiva potpuno novi značaj jer su one zapravo zagovorna sila koju premalo koristimo. Neki sveci svjedoče kako su im duše izmolile neke milosti koje nisu mogli zadobiti nikako drugačije.

Tko nas može bolje razumijeti u problemima?

Nitko nas zapravo ne može nagovoriti da se utječemo njihovu zagovoru, trebamo sami steći to iskustvo i jednostavno početi. Tko nas može bolje razumjeti u problemima i bolima svih vrsta nego oni? Tko je svjestan koliko i najmanja pomoć znači ako ne oni? Tko ima vrijeme za nas na raspolaganju u drugačijem shvaćanju vremena kao takvog kao oni? Oni znaju koliko znači djelo ljubavi i znaju bolje od nas kako grijeh utječe na dušu i zato su veliki zagovornici, pogotovo na tom području.

Odvažimo se moliti

Potiču nas i na zahvalnost za sve što imamo. U tom duhu zahvale odvažimo se moliti za svoje pokojne, ili moliti našu Majku da nam u tome pomogne jer Ona zna što njenoj djeci treba. U zajedništvu s Njom i cijelom Crkvom otkrijmo snažne zagovornike i vojsku koja nam je na raspolaganju.

Za Book.hr priredila Nataša Štimac, odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh