Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Prije samo nekoliko sati čeznuo/čeznula sam za dodirom, za vođenjem ljubavi, za riječima, a sada – potpuno suprotno – više nemam potrebu ni za čime od njega/nje. Zašto?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Sjećam se onih trenutaka, Gospodine, kada sam čeznuo/čeznula za svojim/svojom suprugom, kada je moja slika o njoj/njemu bila tako pozitivna. Gledao sam ju/ga s divljenjem, jedva čekao da ga/ju dodirnem, da vodimo ljubav, da učinimo nešto lijepo zajedno. No, često mi je puta svojim postupcima iskazao/iskazala nepoštovanje, ili sam to ja tako doživio/doživjela, i sada moja slika o njoj/njemu više nije toliko pozitivna. I zato često, umjesto da za njim/njom čeznem, izbjegavam dodire, komunikaciju; moj pogled više nije ni blizu pozitivan, dapače, određene mi stvari kod njega/nje postaju odbojne. I on sam / ona sama odbojan/odbojna mi je; kao da više ne vidim istu osobu. U meni se stvara pritisak, kao da u mene s jedne strane navire potreba, silna potreba za inatom, a s druge strane, silna ljutnja i povrijeđenost. U meni i u mojim mislima počinju se stvarati slike; vrtim u glavi, tko zna koliko puta, ono negativno što sam doživio/doživjela od supruga/supruge. To me sve više preuzima, imam sve više razloga da ga/ju optužim, i sve više i više tonem, udaljujem se od njega/nje.

Zašto odjednom vidim svoga supruga / svoju suprugu sasvim drugačijim očima?

Prije samo nekoliko sati čeznuo/čeznula sam za dodirom, za vođenjem ljubavi, za riječima, a sada – potpuno suprotno – više nemam potrebu ni za čime od njega/nje. Sada samo razmišljam o povredama, i kako ja to ne zaslužujem, i pitam se kako se može tako ponašati, kako je bezobrazan/na, pun/a nepoštovanja, kako misli samo o sebi, kako me vrijeđa, kako ne cijeni ni mene ni moje. I stvorim u srcu stav da ju/ga ne želim, da mi ne treba, u tom trenutku, danu, tjednu. No, kako se iskreno osjećam u sebi? Zašto odjednom vidim svoga supruga / svoju suprugu sasvim drugačijim očima? Je li moguće da se odjednom tako silno promijenio/la? Mislim li da je to njegovo/njezino pravo lice? Kamo nestane ta čežnja, potreba za voljenim bićem? Da, povrijeđen/a sam i često mi treba vremena da se smirim, da sagledam situaciju, no pitam li se uopće zašto je suprug/a tako reagirao/la? Pitam li se, zar me uistinu želi namjerno povrijediti, kamo odjednom nestane ta osoba za kojom sam čeznuo/la?

Isuse, iz dubine srca donosim ti sve takve situacije, stavove, krive misli, zaključke, optužbe, inat koji sam zakopao/la u svome srcu i koji me zarobljava

Je li se promijenio/la on/a ili su se promijenili moj pogled, stav i odluka jer nije ostvareno ono što sam htio/htjela, ili je suprug/a pogriješio/la?

Isuse, iz dubine srca donosim ti sve takve situacije, stavove, krive misli, zaključke, optužbe, inat koji sam zakopao/la u svome srcu i koji me zarobljava. Možda suprug/a zaista jest pogriješio/la, no moj pogled na situaciju, moja reakcija, moji nepromišljeni postupci, moji zaključci, moje predanje povredi, moj inat moj je teret i o njemu ja odlučujem. Pomozi mi da to shvatim, Gospodine, pomozi mi da se oslobodim tog tereta, pomozi mi da živim svoj brak drugačije, u skladu s tvojom voljom, da budem svjestan/svjesna svojih krivih odluka i stavova.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

U braku, na poseban način, uz emocionalnu i tjelesnu povezanost postoji duhovna sfera, postoji moja slobodna volja za koju se bore Gospodin i đavao. Vjerujem li uopće u to? Vjerujem li da mi netko želi iskriviti sliku o voljenoj osobi? Da želi uništiti naš odnos i da koristi moju slabost i slabost voljene osobe? Kako objasniti silnu transformaciju misli u pojedinim situacijama, od pogleda punog čežnje do pogleda punog prijezira? Moja odluka čemu se priklanjam u konačnici će presuditi hoću li vidjeti svoga supružnika kao nekoga tko je pogriješio, tko je slab, baš kao i ja, ili ću ga/ju optužiti i inatiti se? Pad nije problem, greška nije problem, ali konstantno okrivljavanje supruga/supruge i opravdavanje grešnih stavova jest velik problem. Razmisli…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh