Najave

PRIHVATITI BOŽJU PRISUTNOST U SVOJE ŽIVOTE

Upiši se na online karmelske duhovne vježbe došašća 2022. Prijavi se i pozovi prijatelje, na ove duhovne vježbe koje održavaju braća bosonogi karmelićani pariške provincije

Prisutan u Betlehemskim jaslicama prije 2000 godina, Krist Isus je prisutan ovdje i sada, među nama i u svakome od nas. Tijekom ove adventske duhovne obnove ići ćemo u školu svetaca Karmela kako bismo na nov način prihvatili ovu Božju prisutnost u našim životima!

Počevši od 2011. godine, braća bosonogi karmelićani pariške provincije nude online duhovne vježbe kao pomoć u pripravi za dvije velike proslave liturgijske godine: za Božić i za Uskrs. Danas, više od 81 000 osoba slijedi ove vježbe na mnogim jezicima: hrvatskom, francuskom, engleskom, španjolskom, talijanskom, portugalskom, njemačkom, poljskom i češkom.

Kakva bi korist bila od sjećanja na dolazak Sina Božjega u tijelu prije 2000 godina, ako ne bismo dočekali njegovu prisutnost u našim životima danas?

„Hodati ovom veličanstvenom stazom prisutnosti Božje gdje duša putuje ‘sama sa Samim’. Ove riječi svete Elizabete od Trojstva (1880. – 1906.) čine ulaz u predvorje naših adventskih duhovnih vježbi. Doista, tijekom ovog vremena pripreme za svetkovinu Božića, hodamo prema Betlehemu: to je mjesto rođenja Spasitelja, to je mjesto gdje se Sin Božji predstavio našoj zemlji, cijelom čovječanstvu, kako bismo ga tamo mogli sresti. Ali ta Božja prisutnost u našem svijetu nije bila djelotvorna samo u jednom trenutku, prije dva tisućljeća, niti samo na jednom mjestu, onom u zemaljskom životu Krista Isusa. Od sada, svugdje i u svakom trenutku, ovdje i sada, Bog nas poziva da ga susretnemo, da otkrijemo da je prisutan u nama i među nama. Hodajući prema Betlehemu, mjestu prisutnosti Sina Božjega, novorođenog Djetešca u jaslicama, otkrivamo da nas Bog poziva da prihvatimo njegovu prisutnost u svakom trenutku našeg života.

Karmelske online duhovne vježbe su besplatne: možete se prijaviti ili odjaviti u svakom trenutku. Pozovite svoje prijatelje i poznanike da sudjeluju u duhovnim vježbama prosljeđujući im ovu web-stranicu: www.online-duhovne.karmel.at

Živjeti u Božjoj prisutnosti goruće je srce karmelske duhovnosti, to je milost koju njezini članovi iz dana u dan nastoje prihvatiti, to je poziv čiji plamen žele prenijeti svima. Kada je sveti Albert Jeruzalemski (oko 1150.-1214.) dao Pravilo života našoj prvoj braći, koji su bili pustinjaci koji su živjeli na gori Karmel u Svetoj zemlji, ovako je izrazio kakav bi bio njihov poziv u Crkvi: „Dan i noć razmatrati o zakonu Gospodnjem i bdjeti u molitvi.“ Ove riječi i danas čine jezgru karmelskog Pravila.

„Živ je Gospodin, Bog Izraelov, pred čijim licem stojim“ (1Kr 17,1)

Već je karmelski patrijarh, sveti prorok Ilija, u Starom zavjetu uzviknuo: „Živ je Gospodin, Bog Izraelov, pred čijim licem stojim“ (1Kr 17,1). Biblija nam ne govori mnogo o Ilijinu podrijetlu, ali njegova svijest o životu u Božjoj prisutnosti svojevrsna je njegova osobna iskaznica. Dugo nakon Ilije, u zoru Novoga saveza, Zaharija, otac svetog Ivana Krstitelja, bio je taj koji je kliktao od radosti kad se približio dolazak Mesije, pjevajući: «Blagoslovljen Gospodin, Bog Izraelov, koji pohodi i otkupi narod svoj (…) da mu služimo u pravednosti i svetosti, u kroz sve dane života našega” (Lk 1, 68. 75). Dakle, sva biblijska objava predstavlja velik poziv na dobrodošlicu Božjoj prisutnosti u našem čovječanstvu. I mi, koji se pripremamo za slavlje Božića, kakva bi korist bila od sjećanja na dolazak Sina Božjega u tijelu prije 2000 godina, ako ne bismo dočekali njegovu prisutnost u našim životima danas? Kao što je mistik iz 17. stoljeća, Angelus Silesius, rekao: „Ako bi se Krist tisuću puta rodio u Betlehemu, kad se ne bi rodio u nama, uzalud bi se rodio.“

-petak, 25. studenoga: za 1. nedjelju došašća: pod vodstvom svete Terezije Avilske, BDIJ iščekujući Onoga koji dolazi.

-Petak, 2. prosinca: za 2. nedjelju došašća: na poticaj svetog Ivana od Križa, OBRATIMO SE da dočekamo Onoga koji dolazi.

-Petak, 9. prosinca: za 3. nedjelju došašća: prosvijetljeni od svete Terezije iz Lisieuxa, RAZLUČITE u svojim životima djelovanje Onoga koji dolazi.

-petak, 16. prosinca: za 4. nedjelju došašća: poučava nas sveti Josip, PRIHVATITE nevjerojatan dar Onoga koji dolazi.

-Napokon, na Božić: s Djevicom Marijom ŽIVITE u PRISUTNOSTI Božjoj, danas i svaki dan svojega života.

Otajstvo Božića je otajstvo Boga koji se uprisutnjuje u našem čovječanstvu, za naše spasenje. Prisutan u Betlehemskim jaslicama prije 2000 godina, Krist Isus je prisutan ovdje i sada, među nama i u svakome od nas. Tijekom ove adventske duhovne obnove ići ćemo u školu svetaca Karmela kako bismo na nov način prihvatili ovu Božju prisutnost u našim životima. Hodajmo „ovim veličanstvenim putem prisutnosti Božje“!

Karmelske online duhovne vježbe su besplatne: možete se prijaviti ili odjaviti u svakom trenutku. Pozovite Vaše prijatelje i poznanike da sudjeluju u duhovnim vježbama prosljeđujući im ovu Web stranicu: www.online-duhovne.karmel.at

  1. Élisabeth de la Trinité, Œuvres complètes, Cerf, Paris,
  2. Martin Battman (édit.), La Règle de l’Ordre de la Bienheureuse Vierge Marie du Mont Carmel, DDB, Paris, 1982.

fr. Anthony-Joseph Pinelli, OCD (Pariz) 

CROIntro_Avent_2022CROIntro_Avent_2022

Izvor; foto: Youtube kanal Kerit – Kanal hrvatskih karmelićana > podcast Zamak duše

Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh