Svjedočanstva

OBRAĆENJE ŽIDOVA ALFONSA RATISBONNEA

UKAZALA MU SE GOSPA U RIMU ‘Marija nije progovorila, ali on je sve razumio’ Dok je Židov Alfons Ratisbonne 20. siječnja 1842. godine sjedio na drvenoj klupi u crkvi Sant' Andrea delle Fratte u Rimu i čekao prijatelja koji je sređivao formalnosti vezane uz pogreb svojeg rođaka, odjednom je doživio prosvjetljenje. Ukazala mu se Najsvetija Djevica Marija, ista onakva kakvu je imao na medaljici koju je nosio na vratu…

UKAZALA MU SE GOSPA U RIMU 'Marija nije progovorila, ali on je sve razumio'

Foto: Shutterstock


 

Ljudska bijeda treba božje bogatstvo čudesnosti. Ako odbacimo masku lakomosti i prestiža, iluziju ponosa i nezasitnosti, Bog se uvijek može pokazati zapanjujuće velikodušan. Samo kada se ne bismo pretvarali da smo netko tko si može sve priuštiti, tko ne treba „milost“ ni od koga. Bijeda je nedostatak vjere u Krista, u njegove beskrajne mogućnosti. Siromaštvo otkriva čovjeku istinu o sebi, ali također i istinu o Bogu. Izbjegavajući siromaštvo, čovjek ne zna tko je, niti ne zna tko je Bog, jer ne može spoznati njegovu svemoguću čudesnost, čak i ako čita o njoj u priručnicima dogmatike. Bog umije promijeniti čije mišljenje a da ne upotrebljava nikakve racionalne argumente, niti da ga uvjerava četrdeset dana duhovnim vježbama, što, naravno, ne diskvalificira niti jedno, niti drugo.

Obraćenje Ratisbonnea bilo je čudo jer ga nitko nije uistinu pokušavao preobratiti i osim male medaljice koji mu je visio na vratu nije bilo nijednog čimbenika koji bi ga mogao uvjeriti na prelazak na katoličanstvo

Dok je Židov Alfons Ratisbonne 20. siječnja 1842. godine sjedio na drvenoj klupi u crkvi Sant’ Andrea delle Fratte u Rimu i čekao prijatelja koji je sređivao formalnosti vezane uz pogreb svojeg rođaka, odjednom je doživio prosvjetljenje. Ukazala mu se Najsvetija Djevica Marija, ista onakva kakvu je imao na medaljici koju je nosio na vratu. Marija nije progovorila, ali on je sve razumio. Činilo mu se da govori, iako nije čuo niti jednu riječ. Zaredio se u rekordnom vremenu, jer je na ispitima oduševljavao teologe urođenim znanjem tajni vjere. Obraćenje Ratisbonnea bilo je čudo jer ga nitko nije uistinu pokušavao preobratiti i osim male medaljice koji mu je visio na vratu nije bilo nijednog čimbenika koji bi ga mogao uvjeriti na prelazak na katoličanstvo. Samo medaljica! Kakvo ubogo sredstvo!

Bi li se na Franjinu tijelu pojavile stigme da se nije odrekao trgovačke budućnosti svojeg nasljedstva i svojeg oca? Najvjerojatnije ne, ali s obzirom na to da je svim srcem odbacio sve, više nego sve dobio je od Krista.

Nema Više vremena; knjiga; autor Augustyn Pelanowski OSPPE; Nakladnik Figulis; 2017Iz knjige „Nema više vremena“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh