Preporučamo

VJEROUČITELJICA JÓZEFA MIKOWA

Svjedočanstvo pronađeno u biskupijskom arhivu u Poljskoj: Mučili su je tijekom Drugog svjetskog rata, ubili joj supruga a prije smrti oprostila je ženi koja ju je izdala… Uz odobrenje p. Stjepana Ivana Horvata, misionara Krvi Kristove, prenosimo svjedočanstvo o poljskoj vjeroučiteljici, koje je u biskupijskom arhivu pronašao poljski biskup Grzegorz Ryś a p. Stjepan objavio ga je na svome profilu na Facebooku

Svjedočanstvo pronađeno u biskupijskom arhivu u Poljskoj: Mučili su ju tijekom Drugog svjetskog rata, ubili joj supruga a prije smrti oprostila je ženi koja ju je izdala…

Foto: Józefa Mikowa sa suprugom (idziemy.pl)

 

Pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, na svome je profilu na Facebooku objavio svjedočanstvo koje je u svom predavanju ispričao poljski biskup Grzegorz Ryś. Biskup je, dok je čitao nekakve dokumente u biskupijskom arhivu, naišao i na svjedočanstvo o jednoj vjeroučiteljici. To se je dogodilo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Vjeroučiteljica je bila dio „podzemnog pokreta otpora“. Prvo su Nijemci uhvatili njezina muža, koji je život završio u Auschwitzu, a kasnije su uhvatili i nju. Neko su je vrijeme držali u zatvoru u Krakovu, a potom je premještena u zatvor u Zakopane. Tamo su se, među onima koji su je čuvali i ispitivali, našli i njezini učenici koje je pripremala za krizmu. Prepoznali su je i željeli se na poseban način „poigrati“ s njom. Mučili su je na različite načine, između ostaloga i tako da su je tukli po glavi križevima koje su dobili na krizmi. Nakon nekoliko mjeseci mučenja, vraćena je u Krakov.

Čežnja za euharistijom

Neke je situacije zapisivala a jedna od zadnjih zapisanih stvari bila je u vrijeme kada su je zatvorili u samicu tjedan dana, bez hrane i vode. Nakon tih tjedan dana, netko je otvorio vrata i ubacio komad kruha. Prvo ga je htjela pojesti, a onda je pomislila da je kruh možda otrovan. Opet su se vrata otvorila i netko je rekao: „Sczencz Boze!“ (Hvaljen Isus i Marija!). Tada je odlučila pojesti taj komad kruha. Kleknula je pred njega i pomolila se otprilike ovako: „Gospodine Isuse, godinu i pol nisam se imala priliku pričestiti. Od svega što su mi uzeli, najteže mi je bilo nositi se s tim da se ne mogu pričestiti. Želim ovaj kruh primiti kao duhovnu pričest, zajedništvo s tobom.“ To joj je bio jedan od zadnjih obroka u životu.

Ubojstvo injekcijom

Završila je u zatvorskoj bolnici. Ondje je upoznala ženu koja ju je izdala Nijemcima. Došla je moliti za oprost; rekla joj je da je morala jer su joj zaprijetili da će ubiti njezina muža. Vjeroučiteljici je rekla i da ju je otkrila jer je vjerovala da Nijemci nju neće moći slomiti i da ona neće nikoga izdati. Ostali zatvorenici svjedočili su kako je vjeroučiteljica kroz suze i zagrljaj oprostila toj ženi. Ubijena je injekcijom otrova. Vjeroučiteljičin brat bio je svećenik. Kada je došao po tijelo svoje sestre, jedan mu je njemački oficir rekao: „Kad biste u Poljskoj imali deset ljudi kao što je bila Vaša sestra, nas ovdje ne bi bilo jer ne bismo imali nikakve šanse.“ Njezin grob nalazi se u Krakovu. Nije proglašena blaženom ni svetom, no njezin je život čisto Evanđelje. Ime ove vjeroučiteljice je Józefa Mikowa.

Predavanje biskupa Grzegorza Ryśa na poljskom jeziku možete poslušati ovdje:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh