Svjedočanstva

SAKRAMENT BOLESNIČKOG POMAZANJA

Svjedočanstvo našeg svećenika: I ja sam odustao od tog čovjeka na umoru, ali ne i Bog Od toga su umirućeg čovjeka svi već dignuli ruke, pa čak i svećenik. Ali Bog nije, jer on nikada nikoga ne otpisuje

Foto: Tomislav Šagud, Facebook

 

Tomislav Šagud, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na službi župnika Župe Presvetog Trojstva u Zagrebu u Prečkom, na svom je Facebooku objavio svjedočanstvo važnosti sakramenta bolesničkog pomazanja. Ponekad ljudi, pa i svećenik, dignu ruke od čovjeka, ali, kako ćete vidjeti u ovom svjedočanstvu, Bog ne – On nikada nikoga ne otpisuje. Svjedočanstvo vam, u nastavku, prenosimo u cijelosti:

„Jednom sam prilikom bio pozvan na bolesničko pomazanje u starački dom. Nažalost, ljudi često zovu svećenika kada je duša već u nosu, kada osoba više nije pri svijesti i ne može se ispovjediti niti sudjelovati u obredu.

…gospodin je bio odsutan, oči su mu bile čvrsto zatvorene, čulo se tek povremeno mrmljanje. Cijela me situacija pomalo ljutila jer sam mislio da uzalud trošim svoje vrijeme

Tako je bilo i ovdje: gospodin je bio odsutan, oči su mu bile čvrsto zatvorene, čulo se tek povremeno mrmljanje. Cijela me situacija pomalo ljutila jer sam mislio da uzalud trošim svoje vrijeme.

Reda radi, započeo sam ispovijed znakom križa, ali nisam primijetio da postoji ikakva mogućnost komunikacije, pa sam rekao: „U redu, idemo dalje na bolesničko pomazanje.” No tada je čovjek počeo negodovati, ispuštati glasne zvukove i lupati po ogradi kreveta (ruke i noge bile su mu zavezane). To me začudilo. Pitao sam ga: „Gospodine, čujete li vi mene?” a on se nato smirio.

…„Ovako ćemo: ja ću polako nabrajati grijehe, a vi ćete stisnuti moju ruku ako ste koji počinili

Uhvatio sam ga za dlan i rekao: „Ako me čujete, stisnite ruku.” Tad mi je stisnuo ruku. „Ovako ćemo: ja ću polako nabrajati grijehe, a vi ćete stisnuti moju ruku ako ste koji počinili. Ako me razumijete, sada mi stisnite ruku.” Dobio sam potvrdan odgovor i tako sam ga ispovjedio. Poslije se umirio, primio je i bolesničko pomazanje.

Od toga su čovjeka svi već dignuli ruke, pa čak i ja. Ali Bog nije, jer on nikada nikoga ne otpisuje.

Iz naše biblioteke Figulus preporučamo vam knjigu Josipa Lončara „Želim da živiš”.

Knjiga je namijenjena ljudima dobre volje koji žele uspostaviti prisniji odnos s Bogom, a posebno onima koji se zbog bilo kojeg razloga nalaze u bezizlaznoj životnoj situaciji.

Svrha molitvenika-knjige nije samo tražiti nešto od Boga, već je svrha, daleko više, pripremiti srce da mogne primiti ono što nam Bog može i tako često želi dati, a mi iz najrazličitijih razloga ne možemo primiti.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh