Svetac dana

12. LIPNJA: SVETI IVAN OD SVETOGA FAKUNDA – ČITAO JE LJUDSKA SRCA! // Ispovjednik koji znade moje grijehe, a da mu nisam ništa rekao?! Tijekom slavlja svete mise često je vidio Presveto Trojstvo u Slavi

Sveti Ivan od svetoga Fakunda

Osnovni podaci

• Rođen 1430. u Leonu (Španjolska)
• Preminuo 1479. u Salamanci (Španjolska)
• Blaženim ga je 1601. proglasio papa Klement VIII.
• Svetim ga je 16. listopada 1690. proglasio papa Aleksandar VIII.
• Pripadao redu augustinaca
• Spomendan: 12. lipnja

Siromaštvo kao temelj vjerodostojnijeg naviještanja Evanđelja

Ivan je u samostanskoj školi rodnoga grada stekao prvu naobrazbu. Dodir s benediktincima utjecao je na odluku da se i sam posveti duhovnome staležu. Primio je niže kleričke redove, pa čak dobio i crkvenu nadarbinu dušobrižnika u Cordonillosu. Taj mu je prihod bio potreban za daljnje naukovanje. No kako se nije mogao brinuti za duše, poče ga zbog toga peći savjest i on se odrekne nadarbine. Klerika tako nježne savjesti i osjećaja za pravednost u ono doba nije bilo na pretek. No on je znao da će u siromaštvu biti vjerodostojniji propovjednik Evanđelja. Postavši siromah, posvetio se je sav apostolatu među siromašnim slojevima, radeći za Crkvu siromaha.

Čitao je ljudska srca

Velika je bila Ivanova predanost Presvetom sakramentu, tako da je tijekom slavlja svete mise često vidio Presveto Trojstvo u Slavi. Imao je dar čitanja ljudskih srdaca, tako da ga nitko nije mogao prevariti, te oni koji su njemu dolazili na ispovijed nisu ni pomišljali nešto propustiti reći u ispovijedi. Ivan je na mnogo načina bio poput redovnika koji je živio gotovo 500 godina kasnije, Pija iz Pietrelcine, koji je također imao sposobnost razlučivati tajne srdaca.

Puk je u njemu vidio sveca kojeg mu je poslao sam Bog

Budući da je u to vrijeme grad u kojem je živio bio rastrgan raznim trzavicama među plemićkim obiteljima, a uz to je u njemu vladao kriminal i pokvarenost svake vrste, njegovo je nastojanje išlo u prvom redu za širenjem mira i pomirenjem među zavađenima. Postao je velik mirotvorac i apostol mira. Uz to se je dao na dvorbu bolesnika te pomaganje siromaha. Puk je u njemu vidio sveca koga mu je sam Bog poslao pa je u njega imao silno povjerenje. Ono se nakon nekoliko njegovih čudesa još povećalo. Ponegdje je doživio da su ga razvratni plemići izvrgavali ruglu i tjerali iz svojih palača.

Prorekao je svoju smrt

Ivan je u jednome svome korizmenom govoru 1479. prorekao svoju smrt, a i plodove kojima će njegove propovijedi uroditi tek tada. Njegovo se proročanstvo ispunilo jer je umro iste godine. Njegov je grob nakon smrti brzo postao slavan. Obilazili su ga mnogi hodočasnici, a i javni grešnici, koji bi se nakon toga pokajali i počeli činiti pokoru za grijehe.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh