Svetac dana

13. SIJEČNJA

Sveti Hilarije – crkveni naučitelj i gorljivi protivnik krivovjernog arijanizma Kada je dobro upoznao Sveto pismo, krstio se je zajedno sa svojom obitelji i postao gorljivim kršćaninom. Za biskupa je izabran oko 353. godine. Jedan je od najznačajnijih protivnika krivovjernog arijanizma, prozvan „maljem arijanaca“

Sveti Hilarije – crkveni naučitelj i gorljivi protivnik krivovjernog arijanizma

„Malj arijanaca“

Današnji sveti zaštitnik je Hilarije, biskup Poitiersa, starokršćanski teolog i crkveni naučitelj. Rodio se je oko 300. godine u galskom naselju Pictaviumu, današnjem Poitiersu, gradu u zapadnom dijelu središnje Francuske. Rođen je u bogatoj poganskoj obitelji, završio je najviše škole, oženio se i dobio djecu (među njima i kćerku Abru, kasnije redovnicu i sveticu). Kad je dobro upoznao Sveto pismo, krstio se je zajedno sa svojom obitelji i postao gorljivim kršćaninom. Za biskupa je izabran oko 353. godine. Jedan je od najznačajnijih protivnika krivovjernog arijanizma (osnovna zabluda arijanizma sastoji se u pogrešnom mišljenju da je Sin, Logos kao druga božanska osoba podređen Ocu, te da postoji vrijeme u kojem Sina nije bilo[1]), prozvan „maljem arijanaca“. Zbog opiranja njegovim namjerama o priznanju arijanizma u Galiji i njegovom miješanju u crkvene poslove, car Konstantin II. 356. godine prognao ga je u Frigiju (Mala Azija), ali ga je car Julijan vratio u Poitiers.


Crkveni naučitelj

Po povratku iz progonstva, 361. godine, bio je svečano dočekan i posvuda slavljen. Obratio je na kršćanstvo mnoge nevjernike i pogane. Znatno je pridonio razvoju redovništva u Galiji. Od njegovih mnogobrojnih spisa posebno se ističe djelo „O Trojstvu“ (12 knjiga, 359/360). Napisao je i vrijedan komentar Evanđelju svetog Mateja te „Raspravu o otajstvima“. Bio je i pjesnik, prvi latinski pisac himni. Preminuo je u Poitiersu 368. godine. Prozvan je „Atanazijem Zapada“, a papa Pio IX. 1851. godine proglasio ga je crkvenim naučiteljem.

[1] Izvor: Ofm.hr

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 25
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh