Svetac dana

SVETA MARIJA ANA PEREDES – VIDJELA JE BUDUĆNOST, ČITALA TAJNE SRDACA, LIJEČILA BOLESNE SAMO ZNAKOM KRIŽA I PRSKANJEM SVETE VODE, USKRISIVALA MRTVE… // Koliko smo puta rekli „umro bih za…” No, bismo li uistinu? Živjela je gotovo samo od svete pričesti, koju je primala svakog jutra

Sveta Marija Ana Peredes

Osnovne informacije

• Rođena 1618. u Quitu (Ekvador)
• Preminula 1645. u Quitu (Ekvador)
• Blaženom ju je 10. studenog 1853 proglasio papa Pio IX.
• Svetom ju je 9. srpnja 1950. proglasio papa Pio XII.
• Pripadala trećem redu svetog Franje

Dodatne informacije

• Spomendan: 28. svibnja
• Zaštitnica Ekvadora i Amerike
• Zaštitnica i zagovornica: od tjelesnih nesreća; gubitka roditelja; osobâ koje su odbili redovnički redovi; raznih bolesti

Rođenje popraćenom fenomenom s neba

Marija Ana rođena je u gradu Quitu kao najmlađa od osmero djece, a tvrdi se da je njezino rođenje popraćeno neobičnim fenomenima na nebu, jasno povezanom s djetetom i pravno potvrđenim u vrijeme procesa njezine beatifikacije. Kao vrlo mlada ostala je bez oba roditelja, a podigla ju je njezina starija sestra i njezin suprug.

Odricanjem prema svetosti

Povučena u duhovni život, njezina sestra i šurjakinja omogućili su joj da žive u osamljenosti u svojoj kući, slično kao sveta Ruža Limska, s kojom ju često uspoređuju. Često je činila pokore kako bi „mrtvila” svoje tijelo, a jačala duh. Nije živjela u potpunoj osamljenosti, nego je usredotočila svoj duhovni život na obližnju isusovačku crkvu, gdje je sudjelovala u brojnim aktivnostima.

Živjela je od svete pričesti, tek je svakih osam do deset dana uzela malo kruha

Post koji si je odredila bio je toliko strog da je svakih osam ili deset dana uzela jedva svježi kruh. Hrana kojom je čudesno održala svoj život, kao u slučaju svete Katarine Sijenske te svete Ruže Limske, bila je, prema svjedočanstvu mnogih svjedoka, samo Euharistija, koju je svako jutro primila u svetoj pričesti.

Vidjela je budućnost, čitala tajne srdaca, liječila bolesne samo znakom križa i prskanjem svete vode, uskrisivala mrtve

Njezina molitva, odnosno otvorenost prema Duhu Svetome bila je toliko jaka da je mogla predvidjeti budućnost, vidjeti daleke događaje kao da prolaze pred njom, čitati tajne srdaca, liječili bolesti samo znakom križa ili prskanjem svetom vodom i barem je jednom vratila mrtvu osobu u život.

„Gospodine, uzmi mene, samo poštedi moj narod!”

Tijekom potresa i epidemija koje su se pojavile nakon samog potresa u Quitu 1645., javno se ponudila Gospodinu kao žrtva te je ubrzo nakon toga umrla. Također je objavljeno da je, na dan kada je umrla, njezina svetost otkrivena na čudesan način: odmah nakon njezine smrti, čisti bijeli ljiljan izrastao je iz njezine krvi i procvjetao. Od tog trenutka dobila je i titulu „Ljiljan Quita”. Republika Ekvador ju je proglasila nacionalnom heroinom.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh