Duhovnost

ČIŠĆENJE DUHA

Sv. Leon Veliki: „Ovo bi kršćani trebali činiti u sva vremena, a u korizmi s još većom pažnjom i pobožnošću“ Sveti Leon Veliki iz 5. stoljeća otkriva što nam je potrebno ako ne želimo 'promašiti' korizmu, i život…

Sv. Leon Veliki: „Ovo bi kršćani trebali činiti u sva vremena, a u korizmi s još većom pažnjom i pobožnošću“

Foto: Shutterstock

 

Dragi prijatelju, u svakom trenutku zemlja je puna milosti Božje, a sama priroda lekcija je svim vjernima u slavljenju Boga. Nebesa, mora i sve što je u njima svjedoci su svemogućnosti Stvoritelja, a predivna ljepota elemenata koji mu se pokoravaju traži od inteligentnog stvora odgovarajući izraz zahvalnosti. Ali, s nadolazećim vremenom, što ga na poseban način označava misterij otkupljenja i s danima koji vode k pashalnoj svečanosti, pozvani smo što hitnije se pripremiti čišćenjem duha. Poseban ugođaj pashalnoj svečanosti daje radost cijele Crkve zbog opraštanja grijeha i to ne samo onih koji se nanovo rađaju, tj. Novokrštenih, već i onih koji se odavna ubrajaju u Božju posvojenu djecu. Premda čovjek po krštenju postaje novo biće, valja da ga svednevice obnavlja kako ga smrtna narav ne bi povukla natrag. Bez obzira do koje se duhovne visine vine, nema nikoga koji ne bi mogao biti na još višoj. Stoga, svi trebaju nastojati da na dan spasenja nitko ne bude nađen s grijesima proteklog života.

Nema korisnijeg

Dragi prijatelju, ono što bi kršćani trebali činiti u sva vremena, sada treba činiti s većom pažnjom i pobožnošću, tako da korizmeni post ujedinjen s apostolskim, bude ispunjen ne samo uzdržavanjem od hrane već prvenstveno odricanjem od grijeha. Od milostinje nema korisnijega pratitelja svetog i duhovnog posta. Milosrđe obuhvaća mnoga divna djela pobožnosti, pa su tako dobre navike vjernih jednako vrijedne, čak i kad sredstva nisu ista. Za ljubav koju dugujemo i Bogu i čovjeku ne postoje prepreke. Anđeli su pjevali: „Slava Bogu na visini, i mir ljudima na zemlji“. Osoba koja pruža ljubav i sućut nevoljnima, blagoslovljena je ne samo krepošću dobre volje nego i mirom. Nebrojena su djela milosrđa. Njihova je raznolikost prednost za prave kršćane. Tako se milosrđu mogu otvoriti ne samo bogati i imućni već i oni s prosječnim sredstvima i siromašni. Ma koliko bili nejednaki u mogućnostima materijalnog davanja, uvijek se mogu izjednačiti u darivanju ljubavi.

Iz propovijedi sv. Leona Velikog, 5. stoljeće; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh