Osobni razvoj

O. LORENZO MONTECALVO

Stopiraj probleme u braku: Izbjegni svađe pomoću ovog savjeta Uz današnje evanđelje pročitaj komentar oca Lorenza Motecalva koji će te svakako natjerati na dodatno promišljanje svojih djela

svađa u braku

Foto: fizkes, Shutterstock

 Lk 4,38-44

Dirljivo je vidjeti kako Petar dovodi Isusa u svoju kuću da mu punicu oslobodi snažne ognjice. Žene mi često kažu: „Oče, ne podnosim svoju svekrvu; ponekad gajim čak i osjećaj srdžbe. Ali imam veliku vjeru“. A ja nadodam: „Ako se srdiš na svoju svekrvu, uopće nemaš vjeru, jer vjera čini da strpljivo podnosiš onoga tko ti nanosi trpljenje!“

Koji je obično uzrok lošeg odnosa između svekrve i snahe? Glavni uzrok je ljubomora. Svekrva koja je ljubomorno navezana na sina ne podnosi snahu koja joj je, po njenom mišljenju, ukrala sina. I tako, od dana vjenčanja svekrva vodi rat kako bi ponovno zadobila sina, ali, u isto vrijeme, i snaha se počela boriti protiv svekrve kako joj ne bi uzela muža.

„Ti nisi kao moja majka, ne kuhaš kao moja majka, nisi uredna kao moja majka“

Dopuštam si reći da je glavni krivac za ovaj rat između žene i svekrve upravo sin koji se, možda, nikad nije odvojio od majčine utrobe. Tko zna koliko puta sin kaže ženi: „Ti nisi kao moja majka, ne kuhaš kao moja majka, nisi uredna kao moja majka“. I tako dalje. Ako se potom muž žali majci na ženu, rat između njegove žene i njegove majke neće nikada prestati.

Onaj koji bi trebao riješiti sukob je upravo sin koji treba reći majci: „Mama, volim te, ali ne zaboravi ono što kaže Sveto Pismo: Njih dvoje će ostaviti oca i majku da bi zasnovali svoju obitelj. Stoga, odmakni se od našeg braka“.

Snaha i svekrva mogu doći do toga da se međusobno cijene i ljube samo ako su žene koje zajedno mole. Plod molitve je strpljivost, ljubav i jedinstvo. Amen. Aleluja.

Izvor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca božanskih zvanja,  Sjeme / Facebook

Za Book.hr priredila A. P.

Ako želiš saznati kako uspostaviti dinamičan odnos ispunjen međusobnim poštovanjem i ljubavi, uz malo uloženog truda za tebe je knjiga „Svekrve i snahe“autorice Annie Chapman.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh