Duhovnost

POČETAK KORIZME

Sve što trebate znati o Čistoj srijedi Donosimo vam kratki vodič o svečanom danu koji označava početak Korizme…

Sve što trebate znati o Čistoj srijedi

Korizma u Rimokatoličkoj Crkvi počinje Čistom srijedom ili Pepelnicom. Na taj dan mnogi dolaze u svoju župu na svetu misu i obred pepeljenja. Kako bismo mogli dublje promišljati o duhovnoj razini Čiste srijede, donosimo vam jednostavni vodič kroz osnovne pojmove koji se vezuju s njom.


Povijesni kontekst

Najranije slavlje Čiste srijede bilježi se od 8. stoljeća, te se smatra da je nastalo iz ranije tradicije u kojoj su pokajnici posipali pepeo po sebi kako bi se iskupili za svoje grijehe. U Bibliji postoje brojni primjeri takve prakse, kao na primjer kod Joba, koji je rekao: „kajem se u prahu i pepelu“ (Job 42, 6).

Uskrs je 46 dana nakon Čiste srijede

Šest korizmenih nedjelja ne smatra se dijelom službenog posta (svaka nedjelja predstavlja posebno prisjećanje na Kristovo Uskrsnuće), i tako, kada od 46 oduzmemo šest, dobijemo svima poznatih 40 dana Korizme.

Dan posta i nemrsa

Prema Konferenciji katoličkih biskupa SAD-a, pravila posta i nemrsa vrijede za one koji se nalaze u dobi od 18 do 59 godina. Postiti na te dane znači da smijemo imati samo jedan puni bezmesni obrok. Dopušteno je uzeti nešto hrane kroz druge redovne obroke ako je nužno, ali oni moraju biti sveukupno manji od jednog punog obroka. Unos tekućine dopušten je tijekom cijelog dana, ali ne i konzumiranje konkretne hrane između obroka.

Pepeo ima dublje duhovno značenje

Sveti Ivan Pavao II. savršeno je objasnio dublje duhovno značenje pepela. „Stvori me čistog srca, o Gospode,… nemoj uzeti Duha Svetog od mene.“ Ovu molbu slušamo u našim srcima, par trenutaka prije nego, prema drevnoj tradiciji, primimo pepeo na naša čela. Taj čin ispunjen je duhovnom aluzijom, te je bitan pokazatelj unutarnje obnove. To je jednostavan, ali ujedno i vrlo dubok liturgijski obred zbog svog pokorničkog značenja: njime Crkva podsjeća čovjeka, vjernika i grešnika na njegovu grešnost i osobito na njegovu potpunu ovisnost o beskrajnom Božjem milosrđu.

Izvor: Aleteia

Prevela: Vedrana Prka

  • 56
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh