Sveta Misa

Luka 21,5-19

Što nam je potrebno kako bismo preživjeli posljednja vremena U evanđelju čitamo kako Isus govori koji će znakovi doći prije kraja vremena. A kad dođu ta vremena, kako se spasiti?!

Foto: Shutterstock

 

Lk 21,5 – 19

 

Ne trebamo biti previše učeni ni pametni da bismo na temelju Božje riječi zaključili da živimo u posljednjim vremenima

Nedjelja je. Bliži se kraj vremena kroz godinu te Crkva pred nas stavlja čitanja koja govore o posljednjim vremenima. Mnogi su koji nam kazuju da mi danas živimo u posljednjim vremenima. Ni mi sami ne trebamo biti previše učeni ni pametni da bismo na temelju Božje riječi isto zaključili.

U današnjem nam evanđelju Isus govori koji će znakovi doći prije kraja vremena.

Prvo nas opominje da pazimo da ne budemo zavedeni. Zatim govori o tome da će doći ratovi i bune, veliki potresi, glad, pošasti u raznim mjestima… Ali sve to svatko može shvatiti čitajući tekst, stoga se želim pozabaviti nečime drugim.

Mi često odustajemo od vjere nakon malih sitnica koje nam se dogode, a kako onda ostati postojan nakon svih tih nevolja: zavođenja, ratova, buna, gladi, velikih znakova s neba, progonstva…?

„Svojom ćete se postojanošću spasiti“

Kad nam tko počne pričati o takvim nevoljama, većini od nas prvo pada na pamet kako izbjeći te nevolje, kako se spasiti. Isus nam na to pitanje odgovara u zadnjem retku: „Svojom ćete se postojanošću spasiti“.

Postojanost. Danas je malo onih koji su istinski postojani u svojoj vjeri. Znamo i sami da se nakon seminara ili duhovne obnove ili po nekoj molitvi oduševimo, zapali se naše srce, ali ubrzo nakon toga, nakon prve nevolje, sve to splasne. Pogledajte ponovno koje nas nevolje očekuju: zavođenja, ratovi, bune, ustanci, potresi, glad, pošasti, strahote, veliki znakovi s neba, progonstvo, zatvori, sud… Hm. Mi često odustajemo nakon malih sitnica koje nam se dogode, a kako onda ustrajati nakon svih tih nevolja? Ono što bih prvo izdvojio jest ljubav. Pavao u svojoj Poslanici Rimljanima pita tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove. Tada nabraja zapravo sve navedene nevolje, a onda dodaje: „Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje“ (Rim 8, 38). Iz ljubavi prema Isusu proizlazi postojanost. A ljubav? Ljubav proizlazi iz poznavanja Isusa. A poznavanje? Poznavanje proizlazi iz čitanja Božje riječi. Sve je vrlo jednostavno i povezano.

Počnimo…

Da zaključim. Nevolje će sigurno doći, progonstva će sigurno doći, zavođenja će sigurno doći. Ali hoće li naša ljubav prema Isusu moći svemu tomu odoljeti? Stoga potičem prvo sebe, a onda svakoga čitatelja da počnemo još danas s ustrajnim čitanjem i razmatranjem Božje riječi. Jer Božja je riječ vrelo iz kojega izvire život, snaga, pobjeda, vlast, vjera, nada, ljubav.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh