Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE

Što doista znači svoje dijete bezuvjetno voljeti Odgoj nije jednosmjerna ulica. Kad me istina pogodi, to mijenja način na koji se odnosim prema djeci

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock

Uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock

(…)

Kao roditelji moramo svoju motivaciju tražiti u Isusu i voljeti kao što on voli nas – bezuvjetno. Ne možemo učiniti ništa što bi ga navelo da nas odbaci ili prezre – ništa, čak ni ako sagriješimo (Rim 8, 1 – 2). Međutim, premda nas on voli bez obzira na naš grijeh, stalo mu je do onoga što činimo. Zato nas i disciplinira (Heb 12, 5 – 11). Na isti način, ako kao roditelji volimo i poštujemo svoju djecu bezuvjetno, to ne znači da odustajemo od svojih zahtjeva i dajemo im slobodu da čine što žele.  Upozoravamo ih kad su neposlušna i discipliniramo ih ispravljajući njihovo loše ponašanje i nepoštovanje s ljubavlju i poštovanjem. Dakle bezuvjetna ljubav znači da dajemo svojoj djeci dar ljubavi i poštovanja bez obzira na to jesu li ga ona zavrijedila ili ne. Ne radi se o tome što ona jesu ili nisu učinila, nego o tome na što nas Bog poziva.

(…)

Umjesto da nasljedujem njegovu bezuvjetnu ljubav za mene, naljutio bih se i prije nego bih pomislio na Gospodina

Postojao je velik raskorak između mojeg odgoja i Isusa. Umjesto da nasljedujem njegovu bezuvjetnu ljubav za mene, naljutio bih se i prije nego bih pomislio na Gospodina. Kasnije bih, često na Sarinu zamolbu, priznao Gospodinu svoje grijehe i ispričao se djeci. (…)

Budući da sam uvelike bio pod utjecajem lošeg primjera svojeg oca, koji je bio sklon srdžbi i gubitku živaca, njegov me je negativan primjer stalno progonio. Često bih se razbjesnio. Nastojao sam potisnuti u sebi taj neželjeni očev utjecaj. Svi znamo moć „obiteljskih korijena“, kako to psiholozi zovu. Stoga sam se više mučio s odgojem nego drugi ljudi. Ali uvijek se možemo obratiti za pomoć Svetomu Branitelju.

(…)

Kad se osjećamo nepoštovano, nije prirodno uzvratiti ljubavlju. Međutim može biti da se Bog koristiti našom djecom da bi utjecao na naše živote više nego što se koristi nama da bi utjecao na njihove. Odgoj nije jednosmjerna ulica. Kad me istina pogodi, to mijenja način na koji se odnosim prema djeci.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

ljubav i poštovanje 3dUlomak iz knjige „Ljubav i poštovanje”, autora Dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi saznajte ovdje, a kupiti ju možete ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh